Βάσκο Πόπα: «Το βότσαλο»

Βάσκο Πόπα: «Το βότσαλο»

Το όνειρο του βότσαλου

Ένα χέρι βγαίνει μέσα από τη γη
Και πετά το βότσαλο ψηλά στον αέρα

Που είναι το βότσαλο
Δεν γύρισε στη γη
Δεν ανέβηκε στα ουράνια

Τι απέγινε το βότσαλο
Το καταβρόχθισαν τα ύψη
Μήπως έγινε πουλί

Εδώ είναι το βότσαλο
Πεισματικά παρέμεινε ο εαυτός του
Ούτε στα ουράνια ούτε στη γη

Υπακούει τον εαυτό του
Ανάμεσα στους κόσμους ένας κόσμος

Ο έρωτας του βότσαλου

Σαγηνεύτηκε από μια όμορφη
Στρογγυλή γαλανομάτα
Μια ανάλαφρη απεραντοσύνη

Κι έχει πια μεταμορφωθεί εντελώς
Στο άσπρο του ματιού της

Μόνο αυτή τον καταλαβαίνει
Μόνο η δική της αγκαλιά έχει
Το σχήμα του δικού του πόθου
Βουβού και απεριόριστου

Όλες τις σκιές της
Τις έχει κρατήσει μέσα του

Είναι τυφλός στον έρωτά του
Και δεν βλέπει
Άλλη ομορφιά
Εκτός από εκείνη που αγαπά
Και θα του πάρει το κεφάλι

Βάσκο Πόπα: «Το βότσαλο»

Ο πο­λυ­βρα­βευ­μέ­νος Γιου­γκο­σλά­βος ποι­η­τής Βά­σκο Πό­πα (Vasko Popa, Васко Попа), γεν­νή­θη­κε το 1922 στο Γκρέ­μπε­νατς της ρου­μα­νό­φω­νης Βοϊ­βο­ντί­νας (Βα­νά­το). Στα χρό­νια της Γερ­μα­νι­κής κα­το­χής με­τεί­χε στην αντι­να­ζι­στι­κή αντί­στα­ση και φυ­λα­κί­στη­κε στο στρα­τό­πε­δο συ­γκέ­ντρω­σης στο Μπέ­τσκε­ρεκ (Σερ­βία). Με­τά τον πό­λε­μο σπού­δα­σε φι­λο­λο­γία στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Βε­λι­γρα­δί­ου και το 1953 δη­μο­σί­ευ­σε την πρώ­τη ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή του. Το 1951 εγκα­τα­στά­θη­κε μό­νι­μα στο Βε­λι­γρά­δι όπου διέ­μει­νε (στο ίδιο σπί­τι) ως το θά­να­τό του, το 1991. Το 1969 δη­μο­σιεύ­τη­κε η πρώ­τη με­τά­φρα­ση ποι­η­μά­των του στα αγ­γλι­κά, από την Ανν Πέν­νιγ­κτον, στις εκ­δό­σεις Penguin, με ει­σα­γω­γή του ήδη τό­τε διά­ση­μου Άγ­γλου ποι­η­τή Τεντ Χιούζ. Το έρ­γο του έχει με­τα­φρα­στεί σε πά­νω από 20 γλώσ­σες. Στα Ελ­λη­νι­κά, ποι­ή­μα­τα του έχουν με­τα­φρα­στεί από την Έλ­λη Σκο­πε­τέα (Κέ­δρος, 1979).
Ο Βά­σκο Πό­πα υιο­θε­τεί ένα ύφος ως επί το πλεί­στον λι­τό, μέ­σα στο γε­νι­κό­τε­ρο πλαί­σιο του μο­ντερ­νι­σμού, με επι­δρά­σεις από το πνεύ­μα του σου­ρε­α­λι­σμού και την Σέρ­βι­κη λαϊ­κή πα­ρά­δο­ση, χω­ρίς ίχνος «σο­σια­λι­στι­κού ρε­α­λι­σμού» (το πο­λι­τι­κό δόγ­μα για μια επι­βε­βλη­μέ­νη αι­σιο­δο­ξία που κυ­ριάρ­χη­σε στον επί­ση­μο το­μέα της καλ­λι­τε­χνι­κής πα­ρα­γω­γής των χω­ρών της Ανα­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης, οι οποί­ες εί­χαν πε­ριέλ­θει στη σφαί­ρα επιρ­ρο­ής της Σο­βιε­τι­κής Ένω­σης με­τά τον Δεύ­τε­ρο Πα­γκό­σμιο Πό­λε­μο). Λέ­γε­ται ότι ο Πό­πα ήταν ο πρώ­τος Γιου­γκο­σλά­βος ποι­η­τής που απέρ­ρι­ψε το δόγ­μα αυ­τό στη δου­λειά του.
Μι­λώ­ντας για τους ποι­η­τές της Ανα­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης με­τα­πο­λε­μι­κά, ανα­φέ­ρο­ντας ως κυ­ριό­τε­ρα πα­ρα­δείγ­μα­τα τον Βά­σκο Πό­πα, μα­ζί με τον Τσέ­χο Μί­ρο­σλαβ Χό­λουμπ και τον Πο­λω­νό Ζμπί­γκνιεβ Χέρ­μπερτ, ο Τεντ Χιούζ έγρα­φε το 1969:

Η αί­σθη­ση του αδιε­ξό­δου στις συν­θή­κες που τους πε­ρι­βάλ­λουν έχει απο­κα­θά­ρει την ποί­η­σή τους από κά­θε ρη­το­ρι­κή. Η στρα­τη­γι­κή τους εί­ναι να κά­νουν να ακου­στούν νο­ή­μα­τα χω­ρίς να δια­τα­ρα­χθεί η σιω­πή, μια τέ­χνη να εστιά­ζουν δι­στα­κτι­κά σε ορι­σμέ­να ανε­παί­σθη­τα μα ση­μα­ντι­κά σή­μα­τα, χω­ρίς να αστο­χούν, αλ­λά και χω­ρίς να ελ­πί­ζουν σε τε­λε­σί­δι­κες απα­ντή­σεις, συ­νε­χί­ζο­ντας να διε­ρευ­νούν. Τέ­λος, με λε­πτε­πί­λε­πτες κι­νή­σεις εξά­γουν από έναν κό­σμο γε­μά­το κα­κο­ή­θη αρ­νη­τι­κά, ένα κα­λό­βου­λο θε­τι­κό στοι­χείο. […] Σαν τους αν­θρώ­πους που επέ­στρε­ψαν από τη χώ­ρα των νε­κρών έχουν μια πιο οξεία αντί­λη­ψη, μια αλά­θευ­τη αί­σθη­ση του τι ση­μαί­νει να εί­σαι ζω­ντα­νός.

*

Πρό­σφα­τα, ξα­να­δια­βά­ζο­ντας την πρώ­τη αγ­γλι­κή με­τά­φρα­ση της Πέν­νιγ­κτον, βρέ­θη­κα να με­τα­φρά­ζω δύο μι­κρά ποι­ή­μα­τα από τον γλυ­κό­πι­κρο κύ­κλο «Το βό­τσα­λο», της συλ­λο­γής Ο αγρυ­πνό­κα­μπος (Nepocin-Pole / Непочин-поље) που δη­μο­σιεύ­τη­κε το 1956. Με­τά από μια μι­κρή έρευ­να σχε­τι­κά με άλ­λες με­τα­φρά­σεις του Πό­πα στα αγ­γλι­κά και μια αντι­πα­ρα­βο­λή, μέ­σω λε­ξι­κού, με το πρω­τό­τυ­πο, απο­τολ­μώ να τα πα­ρα­θέ­σω στις φι­λό­ξε­νες σε­λί­δες του «Χάρ­τη» – για να θυ­μη­θού­με λί­γο αυ­τόν τον μάλ­λον ξε­χα­σμέ­νο, μα σπου­δαίο, ποι­η­τή.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: