Αποκατάσταση ημαρτημένου

Αποκατάσταση ημαρτημένου

Στον «Χάρ­τη», τεύ­χος 18, Ιού­νιος 2020, στο άρ­θρο του κ. Χ. Χα­ρα­λα­μπά­κη με τί­τλο «Ό,τι μας κα­πνί­σει…και πά­λι», ο κ. κα­θη­γη­τής, ανα­φε­ρό­με­νος στο λήμ­μα «αντι­κα­πνι­στι­κός», δια­τεί­νε­ται αυ­το­λε­ξεί ότι «Πρώ­το το Χρη­στι­κό Λε­ξι­κό λημ­μα­το­ποί­η­σε το επί­θε­το αντι­κα­πνι­στι­κός».
Το θέ­μα της όποιας «πρω­τιάς» δεν με απα­σχο­λεί. Εντού­τοις, και μό­νο για την αξιό­πι­στη ενη­μέ­ρω­ση του ανα­γνω­στι­κού κοι­νού σας, ση­μειώ­νω τα εξής:
Αν ο κ. κα­θη­γη­τής εί­χε επε­κτεί­νει κα­τά τι την έρευ­νά του και την έφτα­νε ως το Λε­ξι­κό της Κοι­νής Νε­ο­ελ­λη­νι­κής του Ιδρύ­μα­τος Τρια­ντα­φυλ­λί­δη, την ύπαρ­ξη του οποί­ου κα­λώς γνω­ρί­ζει, θα δια­πί­στω­νε ότι το εν­λό­γω λήμ­μα βρί­σκε­ται εκεί λημ­μα­το­γρα­φη­μέ­νο από το 1998, τό­σο στην έντυ­πη όσο και στην ηλε­κτρο­νι­κή έκ­δο­ση του λε­ξι­κού.

Πα­ρα­τί­θε­ται το σχε­τι­κό λήμ­μα

αντι­κα­πνι­στι­κός -ή -ό [andikapnistikós] Ε1 : που χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από αντί­θε­ση προς το κά­πνι­σμα και έχει ως σκο­πό την κα­τα­πο­λέ­μη­σή του: Aντι­κα­πνι­στι­κή προ­πα­γάν­δα / κα­μπά­νια.
[λόγ. αντι- + κα­πνισ- (κα­πνί­ζω) -τι­κός μτ­φρδ. αγγλ. antismoking (anti- = αντι-)]


 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: