Σπασμένες κολώνες

Ἀθανάσιου Θ. Γκράβαλη

Ένα παραγνωρισμένο έργο του Μεσοπολέμου, μια περιήγηση στο παλιό Αϊβαλί με οδηγό έναν συγγραφέα που αγαπά τους κάθε λογής απόκληρους και αλλόκοτους: οι «Σπασμένες κολώνες», το μοναδικό λογοτεχνικό έργο του Αθανάσιου Γκράβαλη (Αϊβαλί 1890 - Μυτιλήνη 1974), επανεκδίδεται ενενήντα χρόνια μετά από την πρώτη του έκδοση (1930) στο πλαίσιο της σειράς «Η πεζογραφική μας παράδοση». Τη φιλολογική επιμέλεια και το επίμετρο του τόμου υπογράφει ο Γιάννης Παλαβός.

1919. Το μετέωρο βήμα στη Μικρασία

Γ. Μικρούδης

Η Μικρασιατική Εκστρατεία αποτελεί αναμφισβήτητα το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα στη νεοελληνική Ιστορία, εγχείρημα που κατέρρευσε με παταγώδη αποτυχία, εδαφικό ακρωτηριασμό, εκατόμβη θυμάτων, προσφυγοποίηση 1.000.000 και πλέον ανθρώπων. Η αποτυχία όμως του όλου εγχειρήματος οφείλεται μόνο στη δυσκολία του ή και στις εσωτερικές αντιθέσεις ενός πολιτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά διαιρεμένου έθνους; Οι αντιθέσεις αυτές προέκυψαν μόνο από ιδεολογικοπολιτικούς λόγους ή πρωτίστως από τον φόβο των κατοίκων της Παλαιάς Ελλάδας για την αναπόφευκτη μετατόπιση του κέντρου βάρους της λήψης των αποφάσεων στις Νέες Χώρες; Μια πιο συνετή πολιτική θα είχε εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραμονή του μικρασιατικού ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες ή πολύ περισσότερο την προσάρτηση της Θράκης, Ανατολικής και Δυτικής;

Το παιδί

Γιάννης Παλαβός

Παιδιά, γονείς, αλεπούδες, σπουργίτια, χωράφια, άγιοι.
Δώδεκα διηγήματα, καρποί μιας κερασιάς που ανθίζει κάτω απ’ το νερό.

Το πολυαναμενόμενο, νέο βιβλίο του Γ. Παλαβού (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και Βραβείο του περ. «Ο Αναγνώστης» για την πρώτη του συλλογή διηγημάτων: ΑΣΤΕΙΟ)

Φαίδρα

Μαρίνα Τσβετάγιεβα

Η «Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα είναι ένα αριστούργημα που γεφυρώνει την ποίηση με το θέατρο. Μια ρηξικέλευθη και απολύτως πρωτότυπη εκδοχή του μύθου. Μια σπουδή για τα ζητήματα του έρωτα, τη σχέση ανάμεσα στα φύλα, την εξουσία και τη μητρότητα. Η Φαίδρα μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Χρήστο Χρυσόπουλο, με την αρωγή της φιλολόγου Έλενας Ριζίκοβα.

Τα φυσικά πράγματα

Σταύρος Ζαφειρίου

Δέκατο τέταρτο ποιητικό βιβλίο του Σταύρου Ζαφειρίου, και όγδοο από τις εκδόσεις «Νεφέλη», τα Φυσικά Πράγματα έρχονται να διευρύνουν την προβληματική τού ποιητή γύρω από το γνωστό και το άγνωστο μέρος του κόσμου, καθώς και τη θέση του όντος μέσα σε αυτόν.