Οι δώδεκα κατευθύνσεις του ανέμου

Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Οι δώδεκα κατευθύνσεις του ανέμου (1975) είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων της μεγάλης αμερικανίδας συγγραφέως Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν. Τα διηγήματα της συλλογής καλύπτουν τα δέκα πρώτα χρόνια της συγγραφικής της δραστηριότητας και σκιαγραφούν την εξέλιξή της, αλλά και προαναγγέλλουν το ύφος της, τη θεματολογία και τους προβληματισμούς της.
Η συλλογή περιλαμβάνει δεκαεφτά διηγήματα σε χρονολογική σειρά, τα οποία συνοδεύονται το καθένα από μια μικρή εισαγωγή της συγγραφέως. Εδώ ο αναγνώστης θα μάθει για τις απαρχές της Γαιοθάλασσας, του αγαπημένου φανταστικού κόσμου της Λε Γκεν, την πρώτη ιστορία του Χαϊνικού Κύκλου και προπομπού του Ο κόσμος του Ρόκανον, καθώς και την πρώτη εμφάνιση του πλανήτη Γκέθεν ή Χειμώνα, όπου εκτυλίσσεται Το αριστερό Χέρι του Σκοταδιού. Η συλλογή κλείνει με δύο από τα πιο διάσημα κείμενά της, τη φιλοσοφική παραβολή «Αυτοί που φεύγουν από την Όμελας» (βραβείο καλύτερου διηγήματος Χιούγκο, 1974) και «Τη μέρα πριν από την Επανάσταση» (βραβείο καλύτερου διηγήματος Νέμπιουλα, 1975), πρελούδιο του Ο Αναρχικός των δύο Κόσμων.

Οι εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο

Τέιλορ Τζένκινς Ριντ

Αποτραβηγμένη από τα φώτα της δημοσιότητας και στη δύση πλέον της ζωής της, η μεγάλη σταρ του παλιού Χόλιγουντ Έβελιν Χιούγκο είναι επιτέλους έτοιμη να αφηγηθεί τη λαμπερή και σκανδαλώδη ζωή της με κάθε λεπτομέρεια λέγοντας πράγματα άγνωστα στο ευρύ κοινό. Εντελώς αναπάντεχα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, επιλέγει την νεαρή και άσημη δημοσιογράφο και μπλόγκερ Μονίκ Γκραντ ως συγγραφέα της βιογραφίας της. Η αφήγηση της Χιούγκο, από το ξεκίνημά της στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’50 έως και την αποχώρησή της από τη βιομηχανία του θεάματος, τη δεκαετία του ’80, θα αποκαλύψει μια απίστευτη ιστορία φιλοδοξίας με απροσδόκητες φιλίες, εφτά γάμους και έναν μεγάλο, μα απαγορευμένο έρωτα. Και όπως η ιστορία της Έβελιν πλησιάζει στο τέλος της, αρχίζει να διαφαίνεται ότι η ζωή της μεγάλης σταρ μπλέκεται με αυτήν της Μονίκ με τρόπο τραγικό και απροσδόκητο…
Οι Εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο είναι το βιβλίο που έκανε ευρύτερα γνωστή την αμερικανίδα συγγραφέα Τέιλορ Τζένκινς Ριντ, σημειώνοντας ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, μπαίνοντας στη λίστα των ευπώλητων των Νιου Γιορκ Τάιμς τον Ιανουάριο του 2021.

Μισός αιώνας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ιωάννης Σ. Χατζηβασιλειάδης

Μετασχηματισμός του Ενεργειακού Τομέα προς 100% ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό

ISBN: 978-960-521-308-4 • ΣΕΛΙΔΕΣ: 384 • ΤΙΜΗ: 29,68€ • ΣΧΗΜΑ: 17Χ24

Μετά από χιλιάδες χρόνια η παραδοσιακή χρήση των ΑΠΕ αλλάζει προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι μεγάλες εξελίξεις με τις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές των ΑΠΕ για πάνω από πενήντα χρόνια. Περιγράφεται μια ολόκληρη δημιουργική εποχή, με την Ελλάδα να προσφέρει νέες ιδέες και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας συμμετέχοντας με αξιώσεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι για τη μεγάλη διείσδυση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον ηλεκτρισμό. Περιλαμβάνονται ερευνητικά έργα και ενδιαφέρουσες αποστολές με σχόλια για τις τεχνολογίες και το διεθνές γίγνεσθαι σχετικά με τις ΑΠΕ, που σηματοδότησαν τη δυναμική πρόοδο και ανάπτυξή τους στα χρόνια που ακολούθησαν.
Με ιδιαίτερη έμφαση αναδεικνύεται η ενεργειακή μετάβαση, η μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα, που θα επιφέρει και τον μετασχηματισμό στην οικονομία και στην κοινωνία. Οι ΑΠΕ, κυρίως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια με το χαμηλό κόστος παραγωγής, μαζί με την αποθήκευση και με προηγμένες στρατηγικές διαχείρισης και ελέγχου, θα αποτελέσουν τις βασικές πηγές με περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη,χωρίς το υψηλό εξωτερικό κόστος σε υγεία και περιβάλλον. Όπως περιγράφεται, η επέκταση της χρήσης του ηλεκτρισμού γίνεται ελκυστική, ενώ αρχίζει και η παραγωγή υδρογόνου για όλες τις άλλες ενεργειακές χρήσεις. Ένα ηλεκτρικό σύστημα με στόχο 100% ΑΠΕ είναι εφικτό και ανταγωνιστικό του επικρατούντος σήμερα με ορυκτά καύσιμα.

------------------

Διπλωματούχος Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, συνέβαλε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και αειφόρων ηλεκτρικών συστημάτων. Εργάστηκε στη ΔΕΗ (1962-1990) ως διευθυντής υδροηλεκτρικών σταθμών και στην κατασκευή μεγάλων σταθμών παραγωγής. Ως υπεύθυνος για τις ΑΠΕ ανέλαβε την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή, και με διεθνείς συνεργασίες ανέπτυξε το Αιολικό Πάρκο της Κύθνου, το πρώτο στην Ευρώπη, και τον Φωτοβολταϊκό Σταθμό Κύθνου, που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο υβριδικό σύστημα παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών με μεγάλη διεθνή απήχηση. Μετά το 1990 εργάστηκε ως Σύμβουλος Μηχανικός στον ενεργειακό τομέα και επί σειρά ετών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων, στη διαχείριση και αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων, και ως τεχνικός σύμβουλος σε μεγάλα ερευνητικά έργα για τα μελλοντικά ηλεκτρικά δίκτυα με ενσωμάτωση των ΑΠΕ, στα πλαίσια των προγραμμάτων έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μέλος επιστημονικών επιτροπών σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες με πάνω από 80 εργασίες, μέλος εθνικών και ευρωπαϊκών αποστολών για συνεργασία στην επιστημονική έρευνα και τεχνολογία, εθνικός εκπρόσωπος στο Mirror Group της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Φωτοβολταϊκών (2005-2012).
Ιδρυτικό μέλος του European Wind Energy Association (EWEA, 1982), ιδρυτικό μέλος του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος (2013-2019), μέλος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων (1999-2012). Ως πρωτοπόρος, έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων για τη συμβολή του στην έρευνα και ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ο πολυδιάστατος εαυτός

Κωστής Ζερβάνος

ISBN: 978-960-521-304-6 • ΣΕΛΙΔΕΣ: 296 • ΤΙΜΗ: 25,44 • ΣΧΗΜΑ: 17Χ24

Συνηθίζουμε να λέμε ότι διαθέτουμε πολλές πλευρές, αλλά δεν συνειδητοποιούμε πως αυτές αποτελούν αυτοτελείς ψυχικές υπάρξεις, ότι έχουμε πολλούς εαυτούς με τη δική τους αυτόνομη ζωή, ότι μεταπηδούμε συνεχώς από το ένα ψυχικό σύμπαν στο άλλο.
Ο άνθρωπος, αυτό το ταλαίπωρο και μαγευτικό όν, βιολογικό ρομπότ και πολυδαίδαλη οντότητα, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν κυκεώνα κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, κλιματικών, ακόμη και επιδημικών κύκλων. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τη συντελούμενη τεχνολογική επανάσταση, αναπόφευκτα θα αλλάξουν τόσο τον ίδιο, όσο και την κοινωνία όπως την ξέρουμε, εν τέλει την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση και συνείδηση.
Στον 21ο αιώνα, το να είμαστε ο εαυτός μας δεν είναι αφηρημένος στόχος ούτε ρουτίνα, είναι εργαλείο επιβίωσης! Ο Κωστής Ζερβάνος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958, όπου ζει και εργάζεται. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας και Εκπαίδευσης (ΚΟΙΘΕΚ), που στοχεύει στη διάδοση, εμβάθυνση και περαιτέρω εξέλιξη της Θεωρίας Συστημάτων Οικογένειας.
Μελετά τη συνεισφορά της αρχαίας και χριστιανικής ελληνικής φιλοσοφίας και ιατρικής στη σύγχρονη ψυχοθεραπευτική σκέψη. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει σειρά άρθρων πάνω στην ιπποκρατική ιατρική. Το 2009 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ το βιβλίο του Τα Οικογενειακά Συστήματα - Εισαγωγή στη Θεωρία Bowen.

Μικρό ταξίδι σε δανεικό χάρτη

Λάζαρος Αλεξάκης

ISBN: 978-960-521-301-9 • ΣΕΛΙΔΕΣ: 192 • ΤΙΜΗ: 13,46 • ΣΧΗΜΑ: 14x21

Επιμέλεια κειμένου: Έλενα Γιαννούλα, σχεδιασμός εξωφύλλου: Kάτια Κουτσαφτή

Μια πρώτη έκδοση του Ιουλίου Βερν που θα φτάσει στα χέρια του Πέτρου, συλλέκτη και μεταπωλητή σπάνιων βιβλίων, θα είναι το εισιτήριο για ένα παράξενο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά. Στις σελίδες της ανακαλύπτει τον έρωτα, τον θάνατο, τη μοναξιά του καπετάνιου Νέμο, το παρελθόν του το ίδιο. Ακολουθώντας τα στοιχεία, η αλήθεια ξεδιπλώνεται μπροστά του άλλοτε μυστηριώδης κι άλλοτε τρομακτικά ξεκάθαρη. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού γνωρίζει την Ευρυδίκη, χαμένη στις δικές της σελίδες και εμμονές. Με φόντο τη ζεστή φθινοπωρινή Αθήνα θα αναζητήσουν μαζί τη θέση τους στην ιστορία. Άλλοτε πρωταγωνιστές και άλλοτε κομπάρσοι σε ένα έργο που δεν έγραψαν, μα το ζουν μέρα με τη μέρα, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.

----------------------------

Ο Λάζαρος Αλεξάκης γεννήθηκε επιτυχώς στο Ηράκλειο της Κρήτης και πέρασε την εφηβική ζωή του προσπαθώντας να δραπετεύσει από αυτό. Πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε λογοτεχνία, φιλοσοφία και ψυχολογία. Φρόντισε κατά τη διάρκεια των σπουδών του να έρθει σε επαφή με ένα ευρύ αριθμό επιστημών, κυρίως μπαίνοντας σε λάθος αίθουσες. Απέκτησε έναν εξοργιστικό αριθμό μοτοσυκλετών με τις οποίες ανέβαινε τα βουνά χωρίς πάντα να επιστρέφει. Ως αυτοδίδακτος κιθαρίστας έπαιξε σε μια σειρά από κλαμπ τα οποία σύντομα γνώρισαν την οικονομική καταστροφή. Σπούδασε Ψυχολογία στην Αγγλία όπου βράχηκε αρκετά φορώντας πάντα τα λάθος ρούχα. Λατρεύει τα κόμικς, τις ταινίες νουαρ, και την Αγκάθα Κρίστι. Παίζει φανκ, σόουλ, τζαζ και γράφει μπλουζ στίχους. Γράφει μανιωδώς σε περιοδικά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σημειωματάρια. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Ηράκλειο, το οποίο πλέον λατρεύει. Αρθρογραφεί από το 2005 και έχουν εκδοθεί τρεις συλλογές διηγημάτων, η πρώτη εκ των οποίων ψηφίστηκε από τους αναγνώστες στις 10 καλύτερες στα βραβεία Public. Αυτό είναι το δεύτερό του μυθιστόρημα.