Η τελευταία επιστολή του Χ.Φ. Λάβκραφτ - Η φυσική αποσύνθεση φευγαλέων ανθρώπινων σκιών

Γκάμπριελ Μπλάκγουελ

{μτφρ: Θωμάς Μαστακούρης}

Ο σπουδαίος αμερικανός συγγραφέας φαντασίας και τρόμου Χ.Φ. Λάβκραφτ έχει συγγράψει νουβέλες και διηγήματα που τον ανέδειξαν κορυφαίο στο είδος αυτό της λογοτεχνίας. Εκτός του καθαρά λογοτεχνικού του έργου ο Χ.Φ. Λάβκραφτ διέπρεψε και σ’ ένα άλλο είδος γραπτού λόγου, την επιστολογραφία. Αμέτρητες είναι οι επιστολές του που έχουν δημοσιευτεί – όλες πλην μιας, της τελευταίας. Την επιστολή αυτή βρίσκει τυχαία στα υπόγεια του νοσοκομείου όπου πέθανε ο Λάβκραφτ ο Γκάμπριελ Μπλάκγουελ, ένας σύγχρονος αμερικανός συγγραφέας, θαυμαστής του από τα εφηβικά του χρόνια.

Η επιστολή έχει γραφτεί δυο μέρες πριν απ’ τον θάνατο του Λάβκραφτ και είναι αποκαλυπτική, όσο και τρομακτική. Οι δυο συγγραφείς συναντιούνται με έναν μοναδικό τρόπο, περιγράφοντας και οι δύο ανείπωτους τρόμους σε δυο παράλληλους χρόνους, αποκαλύπτοντας βαθιά κρυμμένα μυστικά και βάζοντας κι εμάς στον κόσμο των φευγαλέων ανθρώπινων σκιών μέσα από μη-ευκλείδειες διαστάσεις, που επικοινωνούν με τους κόσμους των Μεγάλων Παλαιών. Πόσος τρόμος μπορεί να μας κατακλύσει τελικά όταν το φανταστικό εμπλακεί με το πραγματικό; Ας αφεθούμε να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία του Λάβκραφτ και του Μπλάκγουελ. Μετά όλα θα μας φαίνονται αλλιώτικα…

Το χαμόγελο του νεκρού και άλλες παράξενες ιστορίες

Επιλογή: Θωμάς Μαστακούρης

{μτφρ: Θωμάς Μαστακούρης}

Η μούμια, ο λυκάνθρωπος, ο Οξαποδώ και άλλες αποτρόπαιες κι απόκοσμες δυνάμεις και οντότητες πρωταγωνιστούν στα διηγήματα που ανθολογούνται εδώ. Ο Γκόγκολ, ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και ο Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς είναι κάποιοι από τους συγγραφείς αυτών των ιστοριών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από θρύλους, παραδόσεις και μύθους του 19ου αιώνα, ή επινόησαν αρχετυπικές μορφές του κακού που στη συνέχεια καθιερώθηκαν στη δυτική τέχνη, κυρίως στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Ο αναγνώστης δεν έχει παρά να βολευτεί όπως του αρέσει και να εντρυφήσει στο διάβασμα αυτών των αλλόκοτων ιστοριών. Μετά βεβαιότητος, δεν θα θέλει ν’ αφήσει το βιβλίο πριν το τελειώσει, γι’ αυτό ας πάρει τα μέτρα του από πριν, προπαντός αν συνηθίζει να διαβάζει γύρω στα μεσάνυχτα… Η συλλογή περιλαμβάνει τα διηγήματα «Παραμονή του αϊ-Γιαννιού» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ, «Ο λευκός λύκος των Βουνών του Χαρτζ» του Φρέντρικ Μάρυατ, «Το Έκθεμα 249» του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, «Οι Μάγοι» του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, «Το χαμόγελο του Νεκρού» του Φράνσις Μάριον Κρώφορντ, «Το χέρι της μαϊμούς» του Γουίλιαμ Γουάιμαρκ Τζέικομπς και το «Κόμης Μάγκνους» του Μόντεγκιου Ρόουντς Τζέιμς.

Οι ιστορίες ενός Μαυριτανού

Λέιλα Λάλαμι

{μτφρ: Αντουαννέτα Καλλέγια}

Στο πολυβραβευμένο «Οι Ιστορίες ενός Μαυριτανού» η Λέιλα Λάλαμι μας αφηγείται τις φανταστικές αναμνήσεις του πρώτου μαύρου εξερευνητή της Αμερικής: ενός μαροκινού σκλάβου, του οποίου η μαρτυρία δεν καταγράφηκε ποτέ. Στα επιδέξια χέρια της συγγραφέως οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες του άσημου ταξιδιώτη μας δείχνουν πώς οι ιστορίες μπορούν να γίνουν Ιστορία και πώς η προφορική παράδοση των αφανών δίνει μαθήματα ζωής, επιβίωσης και ελευθερίας.

Μια χαρακτηριστική παράγραφος από το βιβλίο:
«…Τα πάντα είχαν χαθεί. Όμως, μια φωνή μέσα μου έλεγε όχι – όχι τα πάντα. Εξακολουθούσα να έχω κάτι. Την ιστορία μου. Ταξίδεψα στη Χώρα των Ινδιάνων και υπήρξα μάρτυρας σε πολλά πράγματα που οι σύντροφοί μου είχαν προτιμήσει να τα ανασκευάσουν, ωραιοποιήσουν ή αποσιωπήσουν. Αυτά που είχαν αλλάξει, διαστρεβλώσει ή αφήσει εκτός αφήγησης ήταν η καρδιά της ιστορίας μας, το κομμάτι εκείνο που δεν μπορούσε να εξηγηθεί, μπορούσε όμως να ειπωθεί. Εγώ θα μπορούσα να το πω. Θα μπορούσα να επανορθώσω όλα όσα είχαν ειπωθεί λάθος. Είχα άρχισει να γράφω τη δική μου αφήγηση. Για κάθε ψέμα που είχα ακούσει να λέγεται για την αυτοκρατορική αποστολή που μ’ έφερε στα πέρατα του κόσμου, εγώ θα έλεγα την αλήθεια…» 


Βραβεία
• American Book Award 2015
• Arab American Book Award 2015
• Hurston-Wright Legacy Award 2015

Διακρίσεις
• Φιναλίστ, βραβεία Pulitzer 2015
• Μακρά Λίστα Man Booker 2015
• Καλύτερα βιβλία 2014, Financial Times (Best Books of the Year)
• Δέκα Καλύτερα βιβλία 2015, The Wall Street Journal (Top 10 of the Year)
• Καλύτερα βιβλία 2014, NPR (Great reads of 2014)
• Σημαντικά βιβλία 2014, The New York Times (Notable Books)
• Καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία 2014 Kirkus Reviews (Best Fiction Books)