Το χρυσό σημειωματάριο

Doris Lessing


Το κορυφαίο έργο της νομπελίστριας Doris Lessing

Τι συμβαίνει όταν απογοητευόμαστε από τα πολιτικά μας ιδανικά; Πώς μπορούμε να ορίσουμε τον εαυτό μας σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει; Υπάρχουν τελικά «καλοί» άνθρωποι;
Το καταιγιστικό μυθιστόρημα της Doris Lessing απαντά σε μερικά από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
Το Χρυσό σημειωματάριο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και θεωρείται πλέον ένα από τα μείζονα έργα του 20ού αιώνα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα τολμηρό και διαφωτιστικό, που επικεντρώνεται σε μια γυναίκα η οποία αναζητά την προσωπική και την πολιτική της ταυτότητα. Μια γυναίκα που βρίσκεται αντιμέτωπη με το τραύμα της συναισθηματικής απόρριψης και της σεξουαλικής προδοσίας, με την επαγγελματική αγωνία και τις εντάσεις της φιλίας και της οικογένειας.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
Το συγκλονιστικό πορτρέτο μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Στο Λονδίνο του 1950 η συγγραφέας Άννα Βουλφ παλεύει με την έλλειψη έμπνευσης. Χωρισμένη, με ένα παιδί, ανησυχώντας μήπως τρελαθεί, καταγράφει τις εμπειρίες της σε τέσσερα σημειωματάρια: ένα μαύρο για τη συγγραφική της ζωή, ένα κόκκινο για τις πολιτικές της απόψεις, ένα κίτρινο για τα συναισθήματά της και ένα μπλε για τα καθημερινά γεγονότα.
Όμως ένα πέμπτο σημειωματάριο, το χρυσό, είναι αυτό στο οποίο τα σκόρπια νήματα της ζωής της συνδέονται και όλα αποκτούν νόημα…
Το Χρυσό σημειωματάριο είναι κατά γενική ομολογία το κορυφαίο έργο της Doris Lessing, ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Διακρίσεις
Το περιοδικό Time έχει χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο βιβλίο ως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα των τελευταίων 100 ετών.

Η συγγραφέας είναι η γηραιότερη στην οποία έχει απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς του 20ού αιώνα.Είπαν για το βιβλίο:
«Δεν περνάει απλώς ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά ρίχνει τις μάσκες που είχαν μάθει να φορούν οι γυναίκες και δείχνει τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όταν προσπαθούν να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο… Ένα μυθιστόρημα-ορόσημο, ένα βιβλίο που άλλαξε και εξήγησε μια γενιά».
The Independent


«Το Χρυσό σημειωματάριο είναι το ημερολόγιο μιας συγγραφέως σε σοκ, μιας νεαρής αποφασισμένης να σφυρηλατήσει μια ζωή ως “ελεύθερη γυναίκα”, ως “διανοούμενη”. Η Doris Lessing είναι μια συγγραφέας με μεγάλη δύναμη, που μπορεί να κλείσει τα μάτια της και να αποδώσει μια κατάσταση μόνο με τη δύναμη της συναισθηματικής της ενέργειας».
Joan Didion, The New York Times

«Η συγγραφέας που εξιστόρησε με επικό τρόπο τη γυναικεία εμπειρία και με σκεπτικισμό, φλόγα και ενορατική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστικό έλεγχο».
Από το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας για τη βράβευση της Doris Lessing με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Doris Lessing (Ντόρις Λέσινγκ) γεννήθηκε το 1919 στην Περσία από Βρετανούς γονείς και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική. Υπήρξε μία από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο David Cohen για τη συνολική προσφορά της στη βρετανική λογοτεχνία. Το 2007 της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Οι Times την κατέταξαν πέμπτη στη λίστα με τους 50 σπουδαιότερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945 και μετά. Πέθανε το 2013.

ΖΟRΜΠΑΣ, Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη

Soloúp


Το διαχρονικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη μετατρέπεται σε
graphic novel

Το βιβλίο “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”, ένα από τα πλέον γνωστά έργα του Νίκου Καζαντζάκη που συγκαταλέγεται στα 100 Καλύτερα Βιβλία όλων των Εποχών, μεταφέρεται για πρώτη φορά σε graphic novel από τον καταξιωμένο γελοιογράφο και δημιουργό κόμικς Soloúp.
Το αποτέλεσμα είναι μια διαφορετική ανάγνωση του Ζορμπά. Ένα ρηξικέλευθο graphic novel που έρχεται να φωτίσει διαφορετικές πτυχές του κλασικού έργου και να φέρει τον συγγραφέα στον 21ο αιώνα.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
«Πώς ν’ αναμετρηθείς με αυτόν τον Δράκο;» γράφει ο Καζαντζάκης για τον Ζορμπά. Πώς ν’ αναμετρηθείς με δυο δράκους σήμερα, με τον Νίκο Καζαντζάκη και με τον Ζορμπά, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γλώσσα των κόμικς για ν’ αποδώσεις εκ νέου το εμβληματικό και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά; Έχοντας επιπλέον ν’ αντιπαλέψεις τον μύθο και την κυρίαρχη εικόνα του χαρακτήρα, όπως ενσαρκώθηκε από τον Άντονι Κουίν στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Zorba the Greek;
Ζωή, έρωτας, Θεός, θάνατος αλλά και Διόνυσος, Βούδας, Νίτσε, Μπερξόν, Σαίξπηρ, Δάντης, Ροντέν... Ο Soloύp στο graphic novel ΖΟRΜΠΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ δεν κάνει μια απλή μεταφορά αλλά επιχειρεί να επαναφηγηθεί τα επεισόδια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος. Επεμβαίνει στη ροή, αναδιατάσσει τις εμβόλιμες ιστορίες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποφύγει τα ισχυρά στερεότυπα του κινηματογραφικού Ζορμπά. Ακολουθώντας έτσι το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου, προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Soloúp είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal Νews κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου. Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012) επικεντρώνεται στην έρευνα και στη μελέτη της ένατης τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και ’21 H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2021), το τελευταίο με την υποστήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel ’21 Η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022), και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

1989

Val McDermid


Η καθηλωτική συνέχεια του 1979


Δέκα χρόνια μετά την υπόθεση που της άλλαξε τη ζωή η δημοσιογράφος Άλι Μπερνς συνεχίζει να καταγράφει την επικαιρότητα και να παλεύει με το έγκλημα.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
1989. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της εξέγερσης και η δημοσιογράφος Άλι Μπερνς έχει πολλά θέματα να ερευνήσει. Όταν ανακαλύπτει στοιχεία σχετικά με την εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων της κοινωνίας, η Άλι αποφασίζει να δώσει φωνή στους φιμωμένους. Κάποιος άλλος έχει αποφασίσει να πάρει εκδίκηση. Καθώς η Άλι αρχίζει να συνδέει τα στοιχεία, αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει στην αποκάλυψη της αλήθειας, η οποία είναι πιο συγκλονιστική από όσο υποψιαζόταν. Για να μπορέσει να φέρει στο φως αυτή την αλήθεια, θα πρέπει να ρισκάρει την ελευθερία και τη ζωή της...
Το ολοκαίνουριο, συγκλονιστικό θρίλερ από τη νούμερο ένα συγγραφέα best sellers Val McDermid

Είπαν για το βιβλίο:
«Η McDermid στα καλύτερά της». ― The Guardian
«Ακαταμάχητη». ― Patricia Cornwell
«Ένα λαμπρό μυθιστόρημα από μια κορυφαία του είδους». ― Peter James
«Εξαιρετικό». ―The Spectator
«Άλλο ένα αριστούργημα». ― David Baldacci
«Εντυπωσιακό. Μία από τις πιο καταξιωμένες Βρετανίδες συγγραφείς». Sunday Express
«Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο έργο». ― The Scotsman

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Val McDermid (Βαλ ΜακΝτέρμιντ) γεννήθηκε στη Σκοτία. Τα μυθιστορήματά της έχουν κερδίσει το Βραβείο Βιβλίου της Χρονιάς των Los Angeles Times, το Gold Dagger και το Cartier Diamond Dagger της Ένωσης Crime Writers’ Association για τη μεγάλη τους επιτυχία. Υπήρξε επίσης πολλές φορές φιναλίστ για το βραβείο Edgar.

Από τις εκδόεις Διόπτρα κυκλοφορεί και το 1979.

Το μέλλον της γεωγραφίας

Tim Marshall

Πώς η σημερινή Κούρσα του Διαστήματος θα επηρεάσει τον κόσμο

Στο βιβλίο Το μέλλον της γεωγραφίας ο Tim Marshall, συγγραφέας του παγκόσμιου best seller Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, μελετά το πώς η ισχύς και η πολιτική στο διάστημα θα αλλάξουν τον κόσμο μας.
Ο Marshall, με διορατικότητα, αλλά και με χιούμορ, καταπιάνεται με όλες τις επερχόμενες εξελίξεις στον τομέα των διαστημικών δραστηριοτήτων. Όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στο διάστημα σχετίζονται με την ευρύτερη γεωπολιτική του πλανήτη μας.
Μπορεί ο εποικισμός άλλων πλανητών ή τα διαστημικά ταξίδια να μοιάζουν με ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Και έχει μεγάλη σημασία να είμαστε ενήμεροι για το τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις και πώς επηρεάζουν το γεωπολιτικό τοπίο.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
Από τον συγγραφέα του Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, best seller των New York Times, και κορυφαίο ειδικό στη γεωπολιτική έρχεται ένα βιβλίο που όλοι πρέπει να διαβάσουν για τη σημερινή Κούρσα του Διαστήματος – συμπεριλαμβανομένων της ολοένα και πιο τεταμένης μάχης για κυριαρχία μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας και του τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς εδώ στη Γη.
Κατασκοπευτικοί δορυφόροι σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Διαστημικά μέταλλα που αξίζουν περισσότερο από το ΑΕΠ των πιο πολλών χωρών. Άνθρωποι στον Άρη μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία – είναι πραγματικότητα.
Σύντομα, αυτό που συμβαίνει στο διάστημα θα διαμορφώσει την ανθρώπινη ιστορία όσο τα βουνά, τα ποτάμια και οι θάλασσες έχουν επηρεάσει τους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν. Τα επόμενα πενήντα χρόνια θα αλλάξουν το πρόσωπο της παγκόσμιας πολιτικής και της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων όπως την ξέρουμε.
Σε αυτό το συναρπαστικό έργο, ο συγγραφέας των best seller Tim Marshall περιηγείται στο νέο γεωπολιτικό τοπίο για να δείξει πώς φτάσαμε ως εδώ και πού οδεύουμε. Βασισμένο σε εκτενή έρευνα και στα πιο πρόσφατα δεδομένα από υπηρεσίες πληροφοριών, κυβερνήσεις και πολιτικούς θεσμούς, αυτό το βιβλίο παρέχει μια λεπτομερή, ξεκάθαρη περιγραφή της νέας διαστημικής κούρσας, του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία, η οικονομία και ο πόλεμος επηρεάζουν τους πάντες σε παγκόσμιο επίπεδο. Γραμμένο με εκείνη τη διορατικότητα και το πνεύμα που έχουν καθιερώσει τον Marshall ως έναν από τους πιο δημοφιλείς και αξιόπιστους συγγραφείς γεωπολιτικής στον κόσμο, το Μέλλον της γεωγραφίας είναι ένα βασικό ανάγνωσμα για την παγκόσμια δύναμη, την πολιτική και το αύριο της ανθρωπότητας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Tim Marshall (Τιμ Μάρσαλ) είναι διπλωματικός συντάκτης του Sky News. Θεωρείται αυθεντία στις διεθνείς σχέσεις και έχει διατελέσει πολεμικός ανταποκριτής σε τριάντα χώρες, κάνοντας ρεπορτάζ για τους πολέμους σε Κροατία, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανο και Ισραήλ, ενώ έχει καλύψει τρεις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το μπλογκ του Foreign Matters βρισκόταν ανάμεσα στα υποψήφια για το Orwell Prize το 2010. Το 2004, ο Marshall ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ στην κατηγορία RTS News Event για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ, όπως επίσης και στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης για το ντοκιμαντέρ του Το βασίλειο της ερήμου και το 2007 για ένα ρεπορτάζ του σχετικά με τους μουτζαχεντίν. Ο Tim Marshall είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, ενός διαχρονικού best seller, το οποίο μαζί με το Υψώνοντας τείχη και το Για μια σημαία αποτελούν μια τριλογία για τη γεωπολιτική και τη διπλωματία. Το βιβλίο Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας κυκλοφορεί και σε εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του ίδιου συγγραφέα:

Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας


Η δύναμη της Γεωγραφίας

Το καταφύγιο των ωραίων ψυχών

Κυριάκος Αθανασιάδης


Ένα βιβλίο για την ομορφιά της ζωής και την αξία του να μην εγκαταλείπουμε ποτέ


Το Καταφύγιο των ωραίων ψυχών είναι ένα feelgood μυθιστόρημα για όσους, στο βάθος της καρδιάς τους, ξέρουν πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά.
Είναι ένα βιβλίο για την απεριόριστη αγάπη και τα αναπάντεχα θαύματα. Η περιπέτεια του κύριου Ισίδωρου και του σκύλου που ξαφνικά θα αλλάξει την καθημερινότητά του είναι από αυτές τις ιστορίες που όλοι ελπίζουμε πως θα έχουν όμορφο τέλος.
Με θαυμαστό σθένος, ο μοναχικός ήρωας θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τους ιδιοκτήτες του νέου τετράποδου φίλου του. Όμως δεν θα είναι μόνος. Οι άνθρωποι που θα γνωρίσει στο ταξίδι του θα τον βοηθήσουν.
Το μυθιστόρημα του Κυριάκου Αθανασιάδη μας υπενθυμίζει πως, παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις στεναχώριες, η ζωή συνεχίζεται. Ναι, κρύβει πάντα πολλές προκλήσεις. Αλλά το πώς θα την αντιμετωπίσουμε είναι στο δικό μας χέρι. Υπάρχει παντού ομορφιά. Αρκεί να την αναζητήσουμε.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

Αν εξαιρέσουμε το φάντασμα της γυναίκας του, που του κάνει παρέα τα βράδια γιατί δεν έπαψε ποτέ να τον αγαπά και δεν θα πάψει ποτέ να τον προσέχει, ο κύριος Ισίδωρος μένει μόνος. Είναι μεγάλος πια και δεν χρειάζεται πολλά για να περνά τις μέρες του, ούτε και θέλησε ποτέ στη ζωή του να έχει πολλά. Μόνο που, εντελώς ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρίσκεται με έναν σκύλο στα χέρια του. Έναν μεγάλο, βρόμικο, αδέσποτο σκύλο, που πάγωνε μέσα στη βροχή και το κρύο. Και συνομήλικό του, μάλιστα: είναι ζήτημα αν θα τα καταφέρει να βγάλει τον χειμώνα. Κι αυτός ο σκύλος κρύβει το όνομα μιας μικρής πόλης στο κολάρο του.
Όταν το ανακαλύψει, ο κύριος Ισίδωρος θα αποκτήσει έναν ιερό σκοπό στη ζωή του: να βρει τους ιδιοκτήτες του σκύλου, και να τους τον παραδώσει. Το πρόβλημα όμως είναι πως κανείς δεν παίρνει τον κύριο Ισίδωρο με αυτόν τον σκύλο στο όχημά του. Έτσι, πρέπει να πάνε αλλιώς. Με το ποδήλατο. Τίποτε δεν είναι αδύνατο όταν έχεις έναν ισχυρό σκοπό στη ζωή σου, έτσι δεν είναι; Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο κύριος Ισίδωρος. Ακόμη και αν ο σκύλος που βρήκες στον δρόμο σχεδόν δεν χωράει στο καλάθι του ποδηλάτου σου, που μυρίζει κρέμα και ρυζόγαλο, και αναμνήσεις — ακόμη και τότε.
Και άλλωστε εκεί, στο τέρμα του δρόμου, στη μικρή εκείνη πόλη, μέσα στο δεκεμβριάτικο κρύο και τα φωτάκια των Χριστουγέννων, παρέα με ανθρώπους που δεν είχε ξαναδεί μέχρι χθες μα που τώρα αγαπά, ποιος ξέρει; Μπορεί να γίνει και κανένα θαύμα. Ή και περισσότερα.
Το βιβλίο μιλά για το χρέος μας απέναντι στο καλό. Για το γεγονός ότι, παρά τα εμπόδια, η ζωή είναι εκεί, γεμάτη προκλήσεις, και είναι στο χέρι μας να την κοιτάξουμε με κατάφαση και να προχωρήσουμε μπροστά.
Η ζωή είναι όμορφη, και το πιο όμορφο κομμάτι της είναι η αγάπη.
Κοιτάξτε έναν σκύλο: αν έχει κάποιον να αγαπά, όποιος κι αν είναι αυτός, έχει όλο τον κόσμο με το μέρος του.
Η αγάπη σε θρέφει, και δεν τελειώνει ποτέ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Έχει εκδώσει πάνω από 50 βιβλία, για μεγάλους και παιδιά, με το όνομά του και με μία σειρά ψευδώνυμα.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί ακόμη το μυθιστόρημά του Η Κόκκινη Μαρία.

Περιπλανώμενες ψυχές

Cecile Pin


Ένα μυθιστόρημα για το τραύμα του πολέμου και της προσφυγιάς


Η ζωή της δεκαεξάχρονης Αν αλλάζει μέσα σε ένα βράδυ.
Όταν χάνει την οικογένειά της στο ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ, ένα ταξίδι που θα έπρεπε να είναι η σωτηρία τους, αναγκάζεται να ενηλικιωθεί απότομα, καθώς αναλαμβάνει την ευθύνη των αδελφών της. Τα παιδιά που μέχρι πρότινος είχαν ζωές, όνειρα και σχέδια για το μέλλον τους, μετατρέπονται σε πρόσφυγες, που αναγκάζονται να μετακινούνται από καταυλισμό σε καταυλισμό. Καθώς δεν καταφέρνουν να μπουν στις ΗΠΑ, καταλήγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο καλούνται να προσαρμοστούν και να αναδομήσουν το μέλλον που έχασαν.
Αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, οι Περιπλανώμενες ψυχές είναι μια ιστορία για τον πόλεμο, την απώλεια και την προσφυγιά, αποτυπωμένη ρεαλιστικά και χωρίς συναισθηματισμούς με το καθηλωτικό λυρικό ύφος της Cecile Pin.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
Πρώτα οι αποχαιρετισμοί και ύστερα το ψάρεμα των κορμιών από το νερό – όλα στο ενδιάμεσο είναι εικασίες.
Όταν τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Βιετνάμ, η Αν και τα αδέλφια της, ο Ταν και ο Μιν, μπαίνουν σε μια βάρκα για το Χονγκ Κονγκ, με την υπόσχεση ότι οι γονείς και τα μικρότερα αδέλφια τους θα ακολουθήσουν σύντομα. Η υπόλοιπη οικογένεια, όμως, δεν θα τα καταφέρει… H δεκαεξάχρονη Αν γίνεται σε μια νύχτα η προστάτιδα των δύο αδελφών της.
Καταλήγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, περνώντας από υπερπλήρη στρατόπεδα και καταυλισμούς προσφύγων, για να εγκατασταθούν τελικά σε ένα αφιλόξενο Λονδίνο που μαστίζεται από την κοινωνική ανισότητα. Καθώς ωριμάζουν, καθένας τους αναμετριέται με την ενοχή του επιζώντος με τον δικό του τρόπο. Και με κάθε επιλογή, οι δρόμοι τους αποκλίνουν, ώσπου δεν είναι πια σίγουρο αν η αγάπη από μόνη της μπορεί να τους κρατήσει ενωμένους.
Συνδυάζοντας λυρική αφήγηση και ιστορική έρευνα, το Περιπλανώμενες ψυχές αποτυπώνει την πορεία μιας οικογένειας που σημαδεύεται από την απώλεια, αλλά παλεύει πεισμωμένα για ένα καλύτερο μέλλον. Και επιβεβαιώνει ότι είμαστε οι ιστορίες που επιλέγουμε να αφηγηθούμε για τον εαυτό μας.
«Φοβάσαι;» ρώτησε η Βαν την Αν, ατενίζοντας με ανησυχία και δυσπιστία τη νύχτα που καρτερούσε τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια της, τα λιγοστά αστέρια που αγρυπνούσαν πάνω από το χωριό τους, τα φύλλα των δέντρων που χόρευαν αργά στον αέρα με το τερέτισμα των τριζονιών. «Είναι τόσο σκοτεινά εκεί έξω».
Η Αν δίστασε για μια στιγμή. «Δεν φοβάμαι», απάντησε. «Όλα θα πάνε καλά, θα το δεις». Αργότερα θα μετάνιωνε για το γεγονός πως το τελευταίο πράγμα που είχε πει στην οικογένειά της ήταν ένα ψέμα, λόγια ανυπόστατα και ανώφελα, απλώς για να τους καθησυχάσει. Ύστερα από ένα τελευταίο νεύμα προς τους γονείς της, έπιασε τον Ταν και τον Μιν από τα χέρια, βγήκαν μαζί από το σπίτι και άρχισαν να προχωρούν στον χωματόδρομο, με κατεύθυνση προς τον Βορρά. Η υπόλοιπη οικογένεια είδε τα τρία μεγαλύτερα παιδιά να ξεμακραίνουν, μέχρι που το σκοτάδι τα κατάπιε και το μόνο που απέμεινε ήταν οι ίσκιοι του χωριού τους, του Βουνγκ Ταμ.


Είπαν για το βιβλίο:
«Ένα βαθιά ανθρώπινο, και πέρα από κατηγοριοποιήσεις, έργο αγάπης και ασυμβίβαστης ελπίδας». ― Ocean Vuong, συγγραφέας του Στη Γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Cecile Pin (Σεσίλ Πιν) μεγάλωσε στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαοκτώ της εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο για να σπουδάσει φιλοσοφία στο University College London και πήρε μάστερ στο King’s College London. Αρθρογραφεί στο Bad Form Review και ήταν στη μακρά λίστα για το Βραβείο Νέου Συγγραφέα της επιθεώρησης, ενώ το 2021 απέσπασε το London Writers Award. Οι Περιπλανώμενες ψυχές, το πρώτο της μυθιστόρημα, βρέθηκε στη μακρά λίστα για το Women’s Prize for Fiction 2023.

Ο δύων ήλιος

Osamu Dazai


Στη μεταπολεμική Ιαπωνία μια γυναίκα προσπαθεί να παλέψει για την ευτυχία της, τη στιγμή που όλα όσα θεωρούσε γνώριμα καταρρέουν. Ο συγγραφέας του «Όχι πια άνθρωπος» γράφει για άλλη μία φορά στον γνώριμο σκοτεινό τόνο του, διανθισμένο με ένα πολύ ιδιαίτερο χιούμορ που δίνει την αίσθηση μιας βαθιάς ειρωνείας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αν εγκατέλειπα την προσπάθεια και παραδινόμουν σε μια πραγματικά στερημένη ζωή.
Στο πρόσωπο της Καζούκο, κόρης ενός χήρου αριστοκράτη, ο Dazai βρίσκει τη φωνή που θα αφηγηθεί την ιστορία του. Αφού εγκαταλείπει τον σύζυγό της και παίρνει διαζύγιο, η Καζούκο επιστρέφει στο Τόκιο για να ζήσει με τη μητέρα της. Ωστόσο, επειδή ο πόλεμος, που μόλις τελείωσε, τις άφησε εξαθλιωμένες, αναγκάζονται να πουλήσουν το σπίτι τους στο Τόκιο και να μετακομίσουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό.
Η Καζούκο πρέπει τώρα να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της χωρίς τη βοή­θεια υπηρετών. Ο Ναότζι, ο αδελφός της, επιστρέφει από τον πόλεμο εθισμένος στο όπιο. Μέσα από μια πορεία παρακμής η Καζούκο βρίσκει σε έναν απαγορευμένο έρωτα τη δύναμη για να παλέψει και να συνεχίσει να ζει, εγκαταλείποντας την ανατροφή της.
Ενώ η Καζούκο βρίσκεται στο Τόκιο, ο Ναότζι αυτοκτονεί. Η περιφρόνησή του για τον εαυτό του, την αριστοκρατία και τη ζωή που ζούσε είναι η κραυγή του Dazai.
Ο Ναότζι θα μπορούσε να είναι χαρακτήρας του Όχι πια άνθρωπος, όμως εδώ ο Dazai μας δείχνει και έναν άλλο δρόμο. Τον αγώνα της Καζούκο για ζωή, με τη διαπίστωση ότι ναι μεν ζούμε μια παράλογη ζωή αλλά δεν παραδινόμαστε, όπως μας λέει η ηρωίδα.
Ο Δύων ήλιος αναφέρεται στο περιβάλλον της μεταπολεμικής περιόδου στην Ιαπωνία, όταν η κοινωνία προσαρμόστηκε στην οδύνη της ήττας, η οποία προκάλεσε μια μαζική κοινωνική αλλαγή, καθώς αφηγείται την ιστορία της παρακμής μιας αριστοκρατικής οικογένειας και τη μετάβαση από μια φεουδαρχική Ιαπωνία σε μια βιομηχανική κοινωνία.
Η αίσθηση της αποξένωσης στην αστική ζωή, η κρίση σκοπού, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο Dazai διαβάζεται τόσο πολύ από τους νέους κάθε χώρας.
Ο Δύων ήλιος θεωρείται από πολλούς ως το αριστούργημά του και ήταν τόσο επιδραστικό ώστε να εισαγάγει στην ιαπωνική γλώσσα τον όρο «άνθρωποι του δύοντος ηλίου».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Osamu Dazai (πραγματικό όνομα Shuji Tsushima) ήταν Ιάπωνας συγγραφέας και ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς μυθοπλασίας της Ιαπωνίας του 20ού αιώνα. Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, όπως το συγκεκριμένο και το Ningen Shikkaku (Όχι πια άνθρωπος), θεωρούνται κλασικά στην Ιαπωνία. Με σχεδόν αυτοβιογραφικό ύφος, οι ιστορίες του Dazai έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών. Τα βιβλία του ασχολούνται με μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η ανθρώπινη φύση, η ψυχική ασθένεια, οι κοινωνικές σχέσεις και η μεταπολεμική Ιαπωνία, με στόχο την ευαισθητοποίηση του αναγνωστικού κοινού.

Ο Καπετάν Μιχάλης (graphic novel)

Παναγιώτης Πανταζής (Pan Pan)


Κρήτη, τέλη του 19ου αιώνα. Ένας επικός αγώνας εκτυλίσσεται ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους και ο Καπετάν Μιχάλης ορκίζεται να παλέψει με την ίδια του τη ζωή για την ελευθερία. Ένα από τα πιο διαχρονικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Παναγιώτη Πανταζή.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ορκισμένος να μη γελάσει αν δεν ελευθερωθεί η Κρήτη, ο Καπετάν Μιχάλης ζει στο Μεγάλο Κάστρο στα τέλη του 19ου αιώνα, με τη φήμη του αγριμιού να τον συνοδεύει σε κάθε του στιγμή.
Ο ίδιος όμως δείχνει να χάνει τη συγκέντρωσή του και να απομακρύνεται από τις αξίες του όταν γνωρίζει την Εμινέ, σύζυγο του αδερφοχτού του Νουρήμπεη, σαν να τον κυριεύει ένας «δαίμονας» άγνωστος σε εκείνον μέχρι τότε.
Καθώς η τεταμένη κατάσταση ανάμεσα σε Οθωμανούς και Χριστιανούς στο νησί καταλήγει σε μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσει στην επανάσταση του 1889, ο Καπετάν Μιχάλης βρίσκεται να αναζητά την ελευθερία σε έναν ακόμη τομέα…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
O Παναγιώτης Πανταζής γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα, όπου ζει και ζωγραφίζει, ενώ παράλληλα δημιουργεί μουσική με το όνομα Pan Pan. Υπήρξε σταθερός συνεργάτης του περιοδικού 9, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια της κυκλοφορίας του δημοσίευσε το πρώτο άλμπουμ του με κόμικς Common Comics #1 (εκδ. Giganto, 2007). Ακολούθησαν πάνω από 20 κυκλοφορίες σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους όπως οι: Giganto, ΚΨΜ, Jemma, 9η Διάσταση αλλά και αυτοεκδόσεις. Από το 2011 έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 online comic strips σε σειρές στο socomic.gr (Μνήμες Γαβριήλ Φρανσουά, Mαρμελάδα Κεράσι κ.ά.). Ήταν συνεργάτης του περιοδικού Μπλε Κομήτης (εκδ. Polaris) από το πρώτο τεύχος του. Τα δύο πιο πρόσφατα έργα του είναι το Στα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα, σε σενάριο Γιάννη Ράγκου (εκδ. Polaris, Mάρτιος 2018) και το Μέρες Λατρείας (σενάριο: Πανταζής-Γούσης, σχέδιο: Πανταζής, εκδ. Polaris, Σεπτέμβριος 2021). Ως μουσικός κυκλοφορεί προσωπικά άλμπουμ, γράφει μουσική για παραστάσεις χορού και ταινίες, και είναι μέλος της μπάντας Echo Tides. Πιο πρόσφατες κυκλοφορίες προσωπικών άλμπουμ του αποτελούν τα Φαντασμαγορία Δύο και Φαντασμαγορία Τρία, από τα οποία ξεχώρισαν τα κομμάτια: «Χτύπα με σαν ρεύμα στην πίστα» και «Ανισόπεδη Ντίσκο».

Η καρδερίνα

Donna Tartt


«Μπορεί να κοιτάζεις μια εικόνα για μία εβδομάδα και να μη σου έρθει ποτέ ξανά στο μυαλό. Αλλά μπορεί επίσης να δεις μια εικόνα για ένα δευτερόλεπτο και να τη θυμάσαι όλη σου τη ζωή».

Διακρίσεις/Βραβεία:
Μια απολαυστικά σκοτεινή ιστορία που απέσπασε το βραβείο Pulitzer το 2014.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας κι ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν που του ρημάζει τη ζωή. Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, τελικά θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: έναν μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα, που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και στην παρανομία…
Ως ενήλικας, ο Θίο κινείται ανάμεσα στα σαλόνια των πλουσίων και στον σκονισμένο λαβύρινθο ενός καταστήματος με αντίκες όπου εργάζεται. Είναι αποξενωμένος και ερωτευμένος — και βρίσκεται στο κέντρο ενός στενού, όλο και πιο επικίνδυνου κύκλου.

Είπαν για το βιβλίο:
Η «Καρδερίνα» είναι ένας συναρπαστικός θρίαμβος της λογοτεχνίας που σε κάνει να ξενυχτάς για να το διαβάσεις. Μια ιστορία απώλειας και εμμονής, επιβίωσης και ταυτότητας. Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι τις σκοτεινές γωνιές του υποκόσμου της τέχνης, αυτό το αριστούργημα εξετάζει τον καταστροφικό αντίκτυπο της θλίψης και τις αδίστακτες μηχανορραφίες της μοίρας. ― Ron Charles, Washington Post
Ένας νεαρός Νεοϋορκέζος που θρηνεί τον θάνατο της μητέρας του παρασύρεται σε έναν σκληρό υπόκοσμο τέχνης και πλούτου σε αυτό το «εξαιρετικό» και αγαπημένο έργο που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ από την αγαπημένη συγγραφέα της «Μυστικής ιστορίας» που «συνδέεται τόσο με την καρδιά όσο και με το μυαλό».
― Stephen King, New York Times Book Review

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Donna Tartt είναι Αμερικανίδα συγγραφέας που έχει κερδίσει την αναγνώριση κοινού και κριτικών για τα μυθιστορήματά της, τα οποία έχουν εκδοθεί σε σαράντα γλώσσες. Το πρώτο της μυθιστόρημα Η μυστική ιστορία εκδόθηκε το 1992. Το 2003 έλαβε το λογοτεχνικό βραβείο WH Smith για το μυθιστόρημά της Ο μικρός φίλος, το οποίο ήταν επίσης υποψήφιο για το Orange Prize for Fiction. Κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ και το Andrew Carnegie Medal for Fiction για το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της Η καρδερίνα.

Οι χάρτες των υπέροχων σωμάτων μας

Maddie Mortimer


Το να ζεις ενώ πεθαίνεις δεν είναι απλή υπόθεση. Στο ευρηματικό ντεμπούτο της Maddie Mortimer, το οποίο συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker 2022, παρακολουθούμε τη ζωή της Λία, η οποία πάσχει από καρκίνο. Αφηγητής της ιστορίας, που εκτυλίσσεται στο παρόν και στο παρελθόν, είναι η ίδια η αρρώστια, που σταδιακά τη σκοτώνει.
Ένα μυθιστόρημα που προσεγγίζει με ρηξικέλευθο τρόπο το ευαίσθητο θέμα μιας ανίατης ασθένειας, καθώς και τις οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες επηρεάζονται από αυτήν. Ένα εκρηκτικό έργο για τους οικογενειακούς δεσμούς, την αγάπη και τη συγχώρεση.

Διακρίσεις/Βραβεία:
Βραβείο Desmond Elliott 2022
Στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker 2022 Ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία του 2022 για τα Time, The New Yorker και The Wall Street Journal
Στη βραχεία λίστα για τα βραβεία Dylan Thomas, Goldsmiths και Sunday Times 2022

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
Κάτι κινείται με κακόβουλη χαρά μέσα στο σώμα της Λία, μαθαίνοντας τη ζωή της με κάθε λεπτομέρεια. Κάτι που αλλάζει σχήματα και διαφεύγει ταξιδεύει μέσα της απ’ άκρη σ’ άκρη. Εξαπλώνεται.
Η Λία, ο άντρας της και η κόρη τους είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ώσπου μια ξαφνική διάγνωση απειλεί να εκτροχιάσει τις ζωές τους. Καθώς ο εισβολέας κατακτά το σώμα της και η ιστορία της γίνεται ιστορία του, η Λία θέλει κι άλλο χρόνο. Θέλει να ζήσει, να χαρεί την κόρη της, που μόλις μπαίνει στην εφηβεία. Και να κλείσει επιτέλους τους λογαριασμούς της με το παρελθόν. Αλλά πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα γεγονότα που μας σημάδεψαν, όταν το ίδιο μας το σώμα είναι αυτό που φέρει τα σημάδια; Και υπάρχει άραγε η στιγμή που είμαστε έτοιμοι να πούμε αντίο;
Ένα μυθιστόρημα που ακροβατεί με τόλμη ανάμεσα στο προσωπικό και στο καθολικό, στη θλίψη και στην ελπίδα. Μια ιστορία για το τι σημαίνει να ενηλικιώνεσαι, ακόμη και στο τέλος της ζωής σου. Μια ιστορία για το φως και το σκοτάδι που κατοικούν μέσα μας, μέσα στα υπέροχα, μοναδικά σώματά μας.

Είπαν για το βιβλίο:
«Αξιοσημείωτο… Φέρνει δάκρυα στα μάτια, αλλά είναι επίσης γεμάτο ελπίδα… Θαρραλέο, επινοητικό και ώριμο». ― The Sunday Times
«Αναμφισβήτητα εντυπωσιακό. Η Mortimer είναι σίγουρα ένα ταλέντο που πρέπει να παρακολουθεί κανείς». The Telegraph
«Λυρικό και πανέμορφο, ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο». ― Stylist
«Εκπληκτικό… Δεν επιτρέπει στη λύπη να εξοβελίσει το χιούμορ και τη χαρά». ― The New Yorker
«Φιλόδοξο, άναρχο… δεν σταματά να επινοεί… ευαίσθητο και πειστικό… αιχμηρά αστείο». ― The Guardian
«Η Mortimer φτιάχνει ένα καταπληκτικό βιβλίο που αγγίζει τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει μια ζωή».
― Booklist


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Maddie Mortimer γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1996. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στους Times, ενώ οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ. Το 2019 παρακολούθησε το εργαστήριο δημιουργικής γραφής Faber Academy: Writing a Novel. Οι Χάρτες των υπέροχων σωμάτων μας είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.