Δερμόφις ντοναλντράμπιος (Dermophis donaldtrumpi) είναι το όνομα που θα δοθεί σε σχεδόν τυφλό, άποδο, οφιοειδές αμφίβιο που πρόσφατα εντοπίστηκε στον Παναμά. Πρόκειται για νέο είδος της οικογένειας caecilian, λέξη που προέρχεται από το λατινικό caecus (τυφλός). Αποτελεί ιδανικό όνομα, καθώς αντιστοιχεί στην εθελοτυφλία του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Άινταν Μπελ. Ιδιοκτήτης της εταιρείας βιώσιμων δομικών υλικών EnviroBuild, με 25.000 δολ. πλειοδότησε για το δικαίωμα να ονομάσει το μήκους περίπου 10 εκ. γυαλιστερό, ολισθηρό και γλοιώδες πλάσμα, που μοιάζει με σκουλήκι και περνά τη ζωή του κάτω από τη γη. Διακρίνοντας ανάμεσα σε σκοτάδι και φως, μόνο μαύρο ή άσπρο βλέπει τον κόσμο, όπως και εκείνος που το όνομα του φέρει, είπε επίσης ο Μπελ, κρούοντας κώδωνα ευαισθησίας για το περιβάλλον και την επικοινωνιακή προβολή της εταιρείας του. Τα δερμόφιδα έχουν ένα επιπλέον στρώμα δέρματος, που τα μικρά τους μπορούν να φάνε αφού το ξεφλουδίσουν.

Φωτογραφία από τον ιστότοπο της εταιρείας, που πρόσθεσε προεδρική κόμη στο πλάσμα


https://www.envirobuild.com/blogs/articles/donald-trump-amphibian

Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν το νέο είδος αμφίβιου, που κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν, όταν δημοσιεύσουν την ανακάλυψή τους, το όνομα που θα προέκυπτε μετά από πλειστηριασμό στις 8 Δεκεμβρίου 2018. Διοργανώθηκε από καταπίστευμα, τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του, για το τροπικό δάσος, η ύπαρξη του οποίου αναστέλλει την κλιματική αλλαγή. Σχεδόν 70.000 εκτάρια τροπικού δάσους καταστρέφονται οριστικά κάθε μέρα. Με τα έσοδα να στηρίζουν την προστασία βιότοπων δώδεκα νέων ειδών, ο πλειστηριασμός για το δικαίωμα ονοματοδοσίας περιλάμβανε, εκτός από το χωρίς άκρα αμφίβιο, τέσσερις βατράχους, τέσσερις ορχιδέες, έναν ποντικό του δάσους, ένα σαρκοβόρο μυρμήγκι και μια σαλαμάνδρα.

https://www.rainforesttrust.org/species-legacy-auction-is-a-resounding-win-for-wildlife-conservation/

Ο εν λόγω δερμόφις δεν αποτελεί το πρώτο έμβιο ον με προεδρικό όνομα, καθώς μεταξύ άλλων έπεται του Neopalpa donaldtrumpi, ενός είδους μικρο-σκώρου με μικρά γεννητικά όργανα και κιτρινόλευκες φολίδες που καλύπτουν το κεφάλι. Μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων, «πύργων» κατοικιών και γηπέδων γκολφ επίσης φέρει το όνομα, πριν εκλεγεί στην προεδρία, του ονοματομανούς ιδιοκτήτη και διαχειριστή ακινήτων, όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά στην Ινδία, στην Τουρκία, στις Φιλιππίνες και αλλού, ενώ Κύπριος επιχειρηματίας δικαστικά εκτόπισε προηγούμενους διαχειριστές ολοκληρώνοντας το 2018 την αφαίρεση του ονόματος Τραμπ από το υψηλότερο ξενοδοχείο και συγκρότημα κατοικιών στον Παναμά, πατρίδα του άποδου αμφίβιου. Πλατεία και δρόμοι με το όνομα Τραμπ υπάρχουν στην Ιερουσαλήμ και σε όμορους δήμους της Οτάβας και των Τιράνων. Υπάρχουν και επώνυμα τραγούδια, όπως του καναδικού χάρντκορ πανκ συγκροτήματος D.O.A.
Αντιστρόφως, μεταξύ επωνύμων επιχειρήσεων και άλλων φορέων, που δεν λειτουργούν πια ή έκλεισαν έπειτα από δικαστικές αγωγές, συγκαταλέγονται σειρά αντρικών εσώρουχων, άρωμα, διαδικτυακό πρακτορείο ταξιδίων, αεροπορική εταιρεία, ποδηλατικοί αγώνες, εταιρεία που προμήθευε βιταμίνες, γραφείο μοντέλων, πανεπιστήμιο, σειρά καθισμάτων γραφείου και αγαθοεργό ίδρυμα. Ίσως όλα να γίνονταν πιο γρήγορα αντιληπτά αν οι χώρες επισημοποιούσαν αλλαγές του ονόματός τους, ώστε να συμπίπτει με εκείνο των εκάστοτε ηγετών, με ονόματα που μετακυλίονται από Μπουσία σε Ομπαμαστάν σε Τραμπανία.
Από πλευράς τουλάχιστον αβρααμιαίων παραδόσεων Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, κάθε μορφής ονοματοδοσία ανάγεται στον γεννήτορα των brand names ονόματι Αδάμ, λογοπαιγνιωδώς δημιουργημένο από τη γη (adamah), με όνομα που κατά περίπτωση παραπέμπει συλλογικά στην ανθρωπότητα, στο (ανδρόγυνο) άτομο ή στον (αρσενικής υφής) πρώτο άνθρωπο. Επιπλέον, εφόσον στη Γένεση προ-δίδονται τα Ονόματα, η Κιβωτός αποτελεί Λεξικό όπου οι σελίδες καταγραφής τους διασώζονται από την υγρασία. Για ευτράπελους καιρούς ωστόσο, όπως οι δικοί μας, παραμένει η εξής δυσκολία: Πώς να αντιστοιχηθεί μια διαρκώς ανανεωμένη ποιότητα που υποτίθεται ότι αναζητά ο καταναλωτής πολίτης σε ένα φάσμα ανανέωσης – παράδοσης; Από τα μία, ονόματα (προϊόντων & ατόμων) χρειάζεται να αλλάζουν ως διαβεβαίωση καλής ανατροπής. Από την άλλη, ονόματα χρειάζεται να μένουν ίδια ως διαβεβαίωση αγαθής συνέχειας.
Λύσεις βέβαια υπάρχουν περισσότερες από προβλήματα. Η δυσκολία, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι να υπάρχει κάποια έστω αντιστοιχία, καθώς μάλιστα εικονικές προσωπικότητες έχουν αντικαταστήσει τα ψευδώνυμα, γεγονός που περιπλέκει την κατά ψευδορκίαν αλήθεια που επαγγέλλονται οι συγγραφείς. Τι θα μπορούσε να γίνει σε σχέση με ονοματοδοσίες; Μήπως ήρθε η ώρα να υιοθετήσουν τη διαδικασία των πλειστηριασμών; Θα μπορούσαν, δείγματος χάριν, να βγάζουν στο σφυρί ονόματα και τίτλους κειμένων, που θα επέλεγαν άλλοι πριν δημοσιευτούν. Πώς θα θέλατε να έχει ονομαστεί το κείμενο αυτό; Και ποιος θα θέλατε να το είχε γράψει;