Φωτ. Μ. Αλ­βα­νού


Στο κέ­ντρο της πλα­τεί­ας Συ­ντάγ­μα­τος υπάρ­χει ένα σι­ντρι­βά­νι. Με πα­ρά­στα­ση χο­ρευ­τών της Κρα­τι­κής Σχο­λής Ορ­χη­στι­κής Τέ­χνης ολο­κλη­ρώ­θη­κε εκεί μια πο­ρεία στις 21 Μαρ­τί­ου 2012, Πα­γκό­σμια Ημέ­ρα Ποί­η­σης. Γο­νείς με μω­ρά σε κα­ρό­τσια και άλ­λα άτο­μα που συμ­με­τεί­χαν δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για τον ευ­τε­λι­σμό του πο­λι­τι­σμού. Τα μό­να συν­θή­μα­τα στη δια-μαρ­τυ­ρία αυ­τή ήταν στί­χοι από ποι­ή­μα­τα. Μια μπά­ντα κρου­στών, ξυ­λο­πό­δα­ροι, ανα­γνώ­στες και συγ­γρα­φείς ήταν στην κε­φα­λή της πο­ρεί­ας από ένα βι­βλιο­πω­λείο προς την πλα­τεία, απέ­να­ντι από τη Βου­λή των Ελ­λή­νων. Ανά­με­σα στα σκα­λο­πά­τια που κα­τε­βαί­νουν μπρο­στά της βρί­σκε­ται το Μνη­μείο του Άγνω­στου Στρα­τιώ­τη, ένα κε­νο­τά­φιο όπου συ­γκε­ντρώ­νο­νται του­ρί­στες. Έγι­ναν τέσ­σε­ρις στά­σεις κα­θ’ οδόν: έξω από το πρώ­ην Ανα­γνω­στή­ριο της Εθνι­κής Βι­βλιο­θή­κης, έξω από το Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών, έξω από την Ακα­δη­μία Αθη­νών και σε δια­σταύ­ρω­ση της οδού Ομή­ρου, όπου δια­βά­στη­καν ποι­ή­μα­τα ή απο­σπά­σμα­τα από τον Κα­βά­φη, τον Ελύ­τη, τον Σε­φέ­ρη και τον Όμη­ρο. Μέ­σα ενη­μέ­ρω­σης από την Ελ­λά­δα και το εξω­τε­ρι­κό κά­λυ­ψαν το γε­γο­νός. «Τι βρί­σκε­ται στο κέ­ντρο της πλα­τεί­ας Συ­ντάγ­μα­τος, όπου τε­λεί­ω­σε η πο­ρεία;», με ρώ­τη­σαν. «Το αό­ρα­το μνη­μείο του άγνω­στου ποι­η­τή», απά­ντη­σα. Εξα­κο­λου­θεί να μην εί­ναι εκεί.
Αντί­στοι­χο κεί­με­νο στα αγ­γλι­κά, με φω­το­γρα­φί­ες και πα­ρα­πο­μπές, συ­νι­στά συμ­με­το­χή σε δια­δι­κτυα­κή έκ­θε­ση με θέ­μα «έρ­γα που δεν υπάρ­χουν» (συμ­βά­ντα “χω­ρίς έγ­γρα­φα” και στα­θε­ρό­τη­τα των αντι­κει­μέ­νων: undocumented events and object permanence), που διορ­γα­νώ­νουν https://​noemata.​net/​ueop και https://​bie​nnal​e.​no. #392 Yiorgos Chouliaras The Invisible Tomb of the Unknown Poet March 21, 2012, Athens, Greece: https://​noemata.​net/​ueop/​work.​php?​no=392.

Πρό­κει­ται για πρω­το­βου­λί­ες κυ­ρί­ως του Bjørn Magnhildøen, που το 2012 οδή­γη­σαν στο φε­στι­βάλ «επι­πλέ­ον δευ­τε­ρό­λε­πτο» (Leap Second festival), όπου συμ­με­τεί­χε το ποί­η­μα Κλα­σι­κές πε­ρι­λή­ψεις από τη συλ­λο­γή «Fast Food Classics (Στί­χοι τα­χυ­φα­γεί­ων)», που εντός δευ­τε­ρο­λέ­πτου μπο­ρεί να δια­βά­σει επι­κά γρή­γο­ρος ανα­γνώ­στης: http://noemata.net/leapsec/works/classicoutlines2.html