Αγαπητέ «Χάρτη»,
σου στέλνω ενδεικτικά μία από τις πολλές ταινίες που είχα κάνει το φθινόπωρο του 1990 για τον Αντώνη Τρίτση (υποψήφιος Δήμαρχος τότε) γιατί σ’ αυτές υπάρχει μια πρωτότυπη σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Τώρα που μνημονεύουμε τις πολυφωνικές ενασχολήσεις του (μέλος συγκροτημάτων, συνθέτης τραγουδιών, πρωτομάστορας κινηματογραφικής μουσικής και μουσικός εξερευνητής του διαστήματος) ιδού και μια μουσική του Vangelis για διαφήμιση!
Ο Παπαθανασίου ήταν φίλος του Τρίτση –όπως μου είχε πει ο ίδιος ο Τρίτσης– και ήρθε με καλή διάθεση στο studio ERA για ηχογράφηση.
Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που τον συνάντησα και μείναμε μαζί για 4 περίπου ώρες.
Η ηχογράφηση του κομματιού δεν πήρε πάνω από 20 λεπτά (πιο πολύ ώρα χρειάστηκε για να στήσει τα μηχανήματά του) αλλά μετά ακολούθησε μια ηχητική πανδαισία, που μου μένει αξέχαστη.
Ήταν ούτως η άλλως γλυκός και ευγενής αλλά κουβέντα στην κουβέντα κάθισε κεφάτος στο synthesizer και αυτοσχεδιάζοντας με απίστευτη δεξιοτεχνία έκανε τη μία μετά την άλλη, ηλεκτρονικές παρωδίες σε δημοτικά και λαϊκά τραγούδια.
Μία ρυθμική αλλά και χιουμοριστική απόλαυση (καμία σχέση με τις σοβαρές «Ωδές» του).
Αν λυπάμαι για κάτι είναι που δεν σκέφτηκα να ανοίξουμε ένα μικρόφωνο.
Θα διαθέταμε έστω και ερασιτεχνικά αυτό το γελαστικό παραλήρημα.
Μετά από τέτοιο γλυκασμό φυσικό ήταν ο Τρίτσης να εκλεγεί Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο!Υ.Γ. Πολλά χρόνια αργότερα ο Γιάννης Σμαραγδής μου έφερε με αφιέρωσή του την «Μυθωδία» σύνθεση την οποία η NASA του παρήγγειλε για αποστολή στα άστρα και στους πλανήτες το 2001. Ίσως γι’ αυτό με συνέπεια και ο ίδιος πέταξε πρόσφατα προς τα εκεί.