Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές κρίσεις: πανδημίες, συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, κινδύνους πολέμου, δήλωσε σε συνέντευξή της η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών. Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι πολίτες να έχουν στα σπίτια τους βασικές προμήθειες σε υγρά, τρόφιμα και πρώτες ύλες διατροφής. Κατάλογος επιβίωσης για τουλάχιστον δέκα ημέρες, που συμπληρώνεται από ιατροφαρμακευτικό υλικό, περιλαμβάνει πόσιμα υγρά (20 λίτρα), δημητριακά, προϊόντα δημητριακών, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι (3,5 κιλά), λαχανικά, όσπρια (4 κιλά), φρούτα, ξηρούς καρπούς (2,5 κιλά), γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα (2,6 κιλά), ψάρια, κρέας, αβγά ολόκληρα ή σε σκόνη (1,5 κιλό), λίπη, λάδια (0,375 κιλά).
Φυσικά την προτροπή αυτή θα μιμηθούν και άλλοι, με αρμοδιότητα στους δικούς τους τομείς. Επομένως, προκύπτουν συστάσεις για τη δημιουργία λογοτεχνικών αποθεμάτων, σύμφωνα με όσα θα ειπωθούν από την υπουργό Ποίησης, τον Γενικό Γραμματέα Πεζογραφίας, τον Διευθυντή Φιλοσοφίας και λοιπούς αρμοδίους. Ο υπουργός Τουρισμού & Συνταξιούχων ήδη πρόσθεσε την ευχή για έναν επιπλέον Γερμανό ή μία επιπλέουσα Γερμανίδα, αναλόγως των προτιμήσεων, σε κάθε σπίτι εντός ή εκτός επικρατείας.
Καθώς πρόκειται για γερμανικές συστάσεις, οι προμήθειες για τη δημιουργία λογοτεχνικών αποθεμάτων αναφέρονται σε είδη και προϊόντα γερμανικής και γερμανόφωνης λογοπαραγωγής, διατηρώντας τις αναλογίες μεταξύ υγρών της ποίησης, στερεών της πεζογραφίας και ξηρών καρπών και λιπαρών του δοκιμίου. Στο πνεύμα ενός συμφώνου σταθερότητας ή αστάθειας, όταν χρειάζεται, συστάσεις για αντίστοιχους καταλόγους προβλέπεται να υπάρξουν για λογοτεχνικά αποθέματα και σε άλλες γλώσσες, ιδίως σε χώρες όπου η τέχνη επέχει τη θέση βαριάς βιομηχανίας.
Επειδή ακόμη και ο Κέρβερος πίνει και κοιμάται, ενώ παντού τριγύρω αναπαύεται η πόλη, στις προμήθειες συγκαταλέγονται Ψωμί και κρασί ή εν πάση περιπτώσει αποσπάσματα από την ελεγεία του Χέλντερλιν, χωρίς να περισσεύουν ο Ρίλκε ή ο Χάινε. Ένας καλλιτέχνης της πείνας φαίνεται απαραίτητος σε κάθε προσπάθεια αποφυγής της ασιτίας, ακόμη και αν ο Κάφκα δεν την απέφυγε. Ούτε ο Χάντκε απέφυγε πέναλτι με τη Δυναμό Βελιγραδίου, ενώ στα κρεατικά συμπεριλαμβάνεται «προσβεβλημένο λουκάνικο» (beleidigte Leberwurst), όπως ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο αποκάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο. Αν τις αποθήκες σκοτεινιάζουν σκιές του Φάουστ, κολορατούρες θα βρεθούν στη διατριβή περί χρωμάτων του Γκαίτε.
Αυτό που κάποιοι αποκαλούν «καρδιά» εντοπίζεται κάτω από το τέταρτο κουμπί του γιλέκου, έλεγε αρμοδίως ενδεδυμένος ο Λίχτενμπεργκ. Θα ήταν κρίμα να λείψουν οι εμπρηστές, αν όχι ο Μπίντερμαν ή ο Μαξ Φρις. Επίσης η σπουδαία Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, αλλά και ο Νοβάλις συν τοις άλλοις. Ευκαιρίες μαθητείας προσφέρουν σελίδες του Ρόμπερτ Βάλζερ και ολίγη ή περισσότερη Χάνα Άρεντ, όπως και Μπένγιαμιν, εξ αγχιστείας συγγενής μέσω του πρώτου γάμου της με εξάδελφό του. Οπωσδήποτε ποιήματα του Έριχ Φριντ και του Μπρεχτ και στίχοι του Εντσενσμπέργκερ και του Χάισενμπουτελ. «Σαν μιλκσέικ σοκολάτας, αλλά τραγανό» ήταν τα τελευταία λόγια του άλλωστε.
Στα αποθέματα είναι εύλογο να περιλαμβάνονται Ζαν Πολ, Σοπενχάουερ και Νίτσε, Καρλ Κράους, Γιόζεφ Ροτ, Ούγκο φον Χόφμανσταλ, Φρόιντ και Βίτγκενσταϊν, Κανέτι και Τόμας Μπέρνχαρντ. Μην τα προμηθευτείτε όμως όλα μαζί. Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού, όπως συνέστησε η Γερμανίδα υπουργός. Εκτός Γερμανίας εξάλλου αναζητούνται αθανασία και θάνατος, στη Βενετία ή αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Κάφκα και η μη πληρότητα της λογοτεχνίας:
Aσιτία / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Αppαισιοδοξία / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Κυκλοτεχνία & Λογοφορία / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Περισσότερα για Ζαν Πολ και Μπένγιαμιν ή τον Φρόιντ στην Ακρόπολη στο Λεξικό αναμνήσεων (Άγκυρα, Πρόλογος, το Πρώτο βιβλίο που διάβασα)