- Θα τα ποτίζεις όσο λείπω...


Προσπαθώ να διατηρήσω την απαισιοδοξία μου, αλλά τα γεγονότα δεν το επιτρέπουν.
Οι κινητές συσκευές βοήθησαν να γίνει αντιληπτό ότι η απαισιοδοξία είναι μια εφαρμογή (app-lication) για την αναζήτηση της αισιοδοξίας. Πρόκειται για προεγκατεστημένη εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε άλλες προστίθεται κατόπιν δωρεάν παροχής ή αγοράς από συμβεβλημένα καταστήματα, όπως τα app(αισιοδοξία) stores. Η εφαρμογή θεωρείται απαραίτητη, καθώς τα αισθήματα αναδεύονται σε απύθμενα μέρη, ενώ ταυτόχρονα κυματίζουν στις κορυφές των φυλλωμάτων.
Οι κινητές συσκευές συνιστούν προεκτάσεις ψυχισμού ενός κινούμενου σώματος, που έτσι εξασφαλίζει την ακινησία του. Πουθενά δεν χρειάζεται να πας, όταν ξέρεις ότι μπορείς να βρεις έναν χάρτη του πώς θα πας εκεί. Καθόλου δεν χρειάζεται να κινηθείς να μάθεις οτιδήποτε, όταν ξέρεις ότι ακίνητος μπορείς τα πάντα να λες ότι γνωρίζεις. Μέρος της εξάρτυσης κάθε ατόμου, οι συσκευές αυτές πιστοποιούν την εξάρτησή του από την ακινησία, ενώ διακηρύσσει την ανεξαρτησία των κινήσεών του. Το λογισμικό που τρέχει εγκεφάλους κατακλύεται και καταλύεται από μια πανδημία συλλογισμών.
Αναδεικνύοντας ένα πολλαπλό και πολλά απλό σημείο ύβρεως, όπως συνεχώς τα πολυγλωσσικά υβρίδια, η appαισιοδοξία ανασυγκροτεί την ταπεινότητα. Στον αέρα τα πάντα θεμελιώνονται, apps and downs, καθώς έρχονται τα πάνω κάτω. Προσωρινά χωρίς ντροπή ή εντροπία, αδιάντροπα μέχρι να σταματήσει συνεχίζει να δουλεύει ατελώς, δηλαδή χωρίς τέλος, το μηχανάκι που οι μηχανές εύρεσης ονομάζουν ζωή.
Σε καβγά με τη μητέρα του, τα βιβλία της οποίας ήταν ευπώλητα όταν ο ίδιος ήταν ακόμη άγνωστος, ο μέγας σολίστ της βούλησης που λέγεται Σοπενχάουερ της είχε πει ότι θα τη θυμούνται απλώς ως μητέρα του. Οι δυο τους πίστευαν ότι ο πατέρας του είχε αυτοκτονήσει, αν και θεωρήθηκε ατύχημα όταν πνίγηκε σε ένα κανάλι στο Αμβούργο. Οι βάρκες συνεχίζουν ήρεμα να κυλούν στα νερά.
Αυτό που με παρηγορεί είναι ότι τα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν παρά μόνο χειρότερα.

[Arthur Schopenhauer, 22.2.1788 – 21.9.1860]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Δεν θυμάμαι / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης
Άλισντερ Γκρέυ (1934-2019) / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης

Ωδική βοήθεια / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης