Ο Τραμπ κατά την τυπική διαδικασία σύλληψής του στην πολιτεία Γεωργία (φωτο: Γραφείο Σερίφη Κομητείας Φούλτον)Η λογοτεχνία ξαναγράφει το παρελθόν, θεωρώντας ότι το αντιγράφει. Η πολιτική διαγράφει το μέλλον, θεωρώντας ότι το προδιαγράφει. Πρόκειται για δύο ουτοπικές διαδικασίες, που χρονικά συμπίπτουν στο σημείο τομής που ονομάζεται παρόν. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει, αν και τους διαφεύγει το τι ακριβώς. Νομίζουν ότι η μυθοπλασία ανακουφίζει την καθημερινότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι που παρηγορεί τη μυθουργία.
Επιχειρώντας να εντάξουν τις παρατηρήσεις τους σε κάποιο ερμηνευτικό σχήμα, πολλοί βωμολοχούν όταν αναφέρονται σε πολιτικούς, θεωρώντας τους ανεπαρκείς σε σχέση με προκατόχους τους. Όμως κάθε εποχή προσποιείται τον εαυτό της επιλέγοντας εκπροσώπους που της ταιριάζουν. Αυτό κάνει η εποχή του Τραμπ, η δημοφιλία του οποίου μοιάζει ανεξήγητη σε όσους δεν θέλουν να πιστέψουν όσα φαίνονται απίστευτα. Λίγοι προέβλεπαν ότι θα εκλεγεί το 2016.
«ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ» – με κεφαλαία γράμματα – ήταν η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Αυγούστου, όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του στην Ουάσιγκτον για προσπάθεια να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, που είχε χάσει το 2020. Ακούγεται ως καταγγελία που κάθε μωρό θα μπορούσε να απευθύνει στους γονείς του.
Παραπέμποντας σε νόμο για το οργανωμένο έγκλημα και τους επικεφαλής της μαφίας, κατηγορίες για κακουργήματα σε σχέση με τη διαδικασία έκδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων έχουν απαγγελθεί στην πολιτεία της Γεωργίας εναντίον του Τραμπ και συγκατηγορουμένων του, που θα μπορούσαν να πιεστούν να στραφούν εναντίον του με αντάλλαγμα ελάφρυνση ποινής. Οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ ξεπερνούν τις ενενήντα σε τέσσερις δικαστικές διώξεις. Δικαστική δίωξη σε πολιτειακό επίπεδο δεν μπορεί να ακυρώσει, όπως θα μπορούσε ομοσπονδιακή δίωξη, αν εκλεγόταν Πρόεδρος ο Τραμπ ή κάποιος υποστηρικτής του.
Το αμερικανικό Σύνταγμα αναφέρει λίγες απαιτήσεις για το ποιος μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος, που πρέπει να είναι άτομο γεννημένο στις ΗΠΑ τουλάχιστον 35 ετών. Δεν αποκλείει ως υποψήφιο κάποιον που διώκεται δικαστικά ή έχει καταδικαστεί ή εκτίει ποινή φυλάκισης. Μέχρι στιγμής δεν είχε προκύψει το ερώτημα αν καθήκοντα Προέδρου θα μπορούσε να ασκήσει κάποιος από τη φυλακή. Θα μπορούσε να είναι φυλακισμένος ο ηγέτης του «ελεύθερου κόσμου»; Το ερώτημα παραπέμπει σε επικεφαλής εγκληματικών οργανώσεων που από τη φυλακή συνεχίζουν να διευθύνουν τις συμμορίες τους.
Οι δικαστικές διώξεις αποσπούν την προσοχή από την προεκλογική εκστρατεία ενόψει προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2024, έχουν τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις για δικαστικές δαπάνες και δημιουργούν αποστροφή σε ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Στα μέσα Αυγούστου όμως ο Τραμπ συγκέντρωνε την υποστήριξη του 54% των Ρεπουμπλικανών, σημειώνοντας άνοδο 10 μονάδων σε σύγκριση με τον Μάρτιο και με διαφορά 40 μονάδων από τον επόμενο υποψήφιο, ενώ οι υπόλοιποι συγκέντρωναν μονοψήφια ποσοστά. Σχεδόν 8 στους 10 Ρεπουμπλικανούς θεωρούν τις διώξεις εναντίον του τέως προέδρου πολιτικά υποκινούμενες. Οι ψηφοφόροι του θεωρούν ότι οι διώξεις στρέφονται εναντίον τους.
«Κάθε φορά που μου ασκούν δίωξη, η δημοτικότητά μου ανεβαίνει. Με μία ακόμη δίωξη, θα έχω κερδίσει οριστικά το χρίσμα», είχε πει ο Τραμπ, που αρνήθηκε να υπογράψει κοινή δήλωση υποστήριξης οποιουδήποτε υποψηφίου κερδίσει το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Η Αμερική δεν είναι φιλελεύθερη δημοκρατία, έχει πει επίσης. «Στη θέση της βρίσκεται μια μαρξιστική δικτατορία του Τρίτου Κόσμου, η οποία διευθύνεται από έναν τύραννο, ανίκανο και ανέντιμο, που προσπαθεί να αναθέσει τις τύχες σας σε εκδικητικούς και διεφθαρμένους εισαγγελείς. Ο κομμουνισμός έφτασε τελικά στις αμερικανικές ακτές».
Ακόμη και αν η ελπίδα αλλαξοπιστήσει τελευταία, κάποιοι παρατηρητές των εξελίξεων επιλέγουν να κρατούν σημειώσεις εκεί όπου δεν πιάνει ούτε σινική μελάνη. Στις ΗΠΑ, τρανσέξουαλ, που έχει ασπαστεί το Ισλάμ, κατέθεσε αγωγή εναντίον πρώην εραστή της ότι σε βάζο στο ψυγείο του κατακρατεί τους όρχεις της. Εν μέσω απεργίας σεναριογράφων και ηθοποιών στο Χόλιγουντ, αυξάνονται οι εκκλήσεις για δημιουργία σωματείου όσων συμμετέχουν ή δουλεύουν σε συνεργεία σε τηλεοπτικές εκπομπές ριάλιτι.
Με τα πόδια, με μοτοσακό, στοιβαγμένοι σε αυτοκίνητα, χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της Αϊτής, της χώρας που πρώτη αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση. Φορτωμένοι σακούλες, με βαλίτσες στα κεφάλια, με στρώματα και έπιπλα στην οροφή αυτοκινήτων φεύγουν από συνοικία που δέχθηκε επίθεση συμμορίας. Την προηγούμενη ημέρα, κάτοικοι διαδήλωσαν εναντίον της ανασφάλειας. Η αστυνομία επενέβη εναντίον τους, για να επιβάλλει την τάξη. Σε ένα νησάκι στον κόλπο του Μαϊάμι κατεδάφισαν την έπαυλη όπου πέθανε ο Αλ Καπόνε, έχοντας εκτίσει χρόνια στη φυλακή για φοροδιαφυγή.
Βράδυ Πέμπτης, φορώντας πιτζάμες, άντρας πήδηξε από τον 55 ορόφων ουρανοξύστη της Γερμανικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Σε σκαλωσιές βρέθηκαν κομμάτια του σώματός του, που διαμελίστηκε, όπως συνέβαινε με Μανδαρίνους στην Ανατολή, προσκρούοντας στο γυάλινο υπόστεγο ξενοδοχείου πολυτελούς αλυσίδας, που πρόσφατα εγκαινίασε την παρουσία της στη Μεσσηνία. Ηλικιωμένη σκοτώθηκε πέφτοντας από το μπαλκόνι διαμερίσματος του τρίτου ορόφου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα υπάρχουν επιλογές για τους ασθενείς: Να πηδήξουν από τον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου Αττικόν ή από τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου Σωτηρία;


ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Προπατορικά αμαρτήματα & Αμερική / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Γ. Χουλιάρας: Πάνδημες εκλογές: τραμπουκισμοί στο τραμπολίνο - chronos (fairead.net)
Τα πουλιά δεν είναι πραγματικά / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr