Eργάστηκε για πολλά χρόνια ως δάσκαλος στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες, μαθαίνοντας ήδη από την δεκαετία του '70 τη νοηματική γλώσσα και ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακό στην αποκατάσταση κωφών στο New York University. Σπούδασε επίσης κινηματογράφο και τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου. Με την ιδιότητα τού δασκάλου-εμψυχωτή δημιούργησε το 2013 για το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης (συντονίζοντας ομάδα εκπαιδευτικών), το εξαιρετικά πετυχημένο πρόγραμμα γνωριμίας με την Λαϊκή Ιατρική «Γητειές και Γιατροσόφια», ένα πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού που ενσωματώνει με παιγνιώδη τρόπο κρητικές «γηθειές» και συνταγές από Ιατροσόφια, εισάγοντας τα παιδιά στο νόημα της Λαϊκής Ιατρικής.
Ο Στάθης,  σπούδασε παλαιογραφία με τον Αγαμέμνονα Τσελίκα και υπήρξε στενός συνεργάτης του για 20 χρόνια στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ. Η αγάπη του για τα χειρόγραφα εκδηλωνόταν και με την άσκηση της αντιγραφικής τέχνης. Πριν από λίγα χρόνια, ολοκλήρωσε την φωτογράφιση σε υψηλή ανάλυση, ενώ ξεκίνησε και τη μεταγραφή του χειρόγραφου Ιατροσοφίου του Ιωάννου Αθανασίου από το Πάπιγκο (1821), εργασία που έμεινε ανολοκλήρωτη.
Στις δεκαετίες '70-'90 ο Στάθης τράβηξε τεράστιο αριθμό φωτογραφιών (κυρίως φυτών). Από μια τέτοια εκδρομή με φωτογράφηση στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του '70 είναι και το παρακάτω στιγμιότυπο με τον συγγραφέα και ζωγράφο Ν.Γ. Πεντζίκη.


Τα τελευταία τρία χρόνια, αγωνίστηκε με έναν δύσκολο καρκίνο. Έγραψε: «Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την εμφάνισή του. Αντέχουμε! Πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Κρίμα που δεν έχω τη δυνατότητα να τις γράψω! Το πόσα μπορεί να αντέξει κανείς δεν μπορούμε ούτε να το φανταστούμε!» (9 Μαΐου 2021). Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου έγινε στην Αργαλαστή του Πηλίου η κηδεία του Στάθη Τσεκούρα.