Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Οκτώβριο του 1940. Σπούδασε Γλυπτική και Σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1967. Κατά την περίοδο 1965-1971 ασχολήθηκε και με τη Μουσική. Έγραψε μουσική και στίχους σε πολλά γνωστά τραγούδια και παρουσίασε για πρώτη φορά διασκευασμένους Ηπειρώτικους σκοπούς. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, γράφοντας πεζά, ποιήματα, καθώς και κείμενα για τα εικαστικά. Το 1969 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Παρθένη για τη Ζωγραφική του. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, στην Biennale της Αλεξάνδρειας το 1969, στην «Αθήνα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 1985 και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Ντάλας, ΗΠΑ, το 1990 και στην παγκόσμια έκθεση Expo '92 στη Σεβίλλη. Πραγματοποίησε είκοσι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, τις πιο πολλές στην γκαλερί «Νέες Μορφές», ενώ έχουν εκδοθεί επτά βιβλία για τη ζωγραφική του. Το 2011 έγινε μεγάλη αναδρομική του έκθεση (επιμέλεια Λ. Πλέσσα) στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ το 2018 έκθεση σχεδίων του στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα και το 2019 στην Γκαλερί «Ευριπίδης».

Έγραψε δεκατρία λογοτεχνικά βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις «Νεφέλη». Διηγήματα και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Ανάμεσά τους, δύο εκδόσεις που βραβεύτηκαν στη Διεθνή Έκθεση της Λειψίας ως τα καλύτερα σχεδιασμένα βιβλία στον κόσμο: το Ζωγραφική-Κείμενα (1978) και Το χιόνι που ήξερα (1983). Διηγήματά του έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, ενώ το μυθιστόρημα ο Λούσιας έγινε τηλεοπτική σειρά και μεταδόθηκε από την ΕΤ1 το 1989.

Ο Νίκος Χουλιαράς πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015.«Μια Κυριακή με τον Νίκο Χουλιαρά»

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, στα πλαίσια της πολιτιστικής του δράσης, έχει εντάξει από το 2017 και τις «Λογοτεχνικές γέφυρες», γέφυρες επικοινωνίας με την πεζογραφία και την ποίηση. Εφέτος, μεταξύ άλλων, στις 3 Μαρτίου, στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας, οργάνωσε αφιέρωμα στον Νίκο Χουλιαρά με τίτλο «Μια Κυριακή με τον Νίκο Χουλιαρά» με τη συμμετοχή φίλων του Νίκου Χουλιαρά, λογοτεχνών και μελετητών (Τάσος Γουδέλης, Δημήτρης Καλοκύρης, Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Γιώργος Χουλιάρας), όπου διαβάστηκαν και κείμενα των Δημήτρη Αγγελή, Μιχάλη Γκανά, Κλεοπάτρας Δίγκα, Μάρως Δούκα, Γιώργου Θεοχάρη, Θωμά Κοροβίνη κ.ά., γραμμένα ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Στην οργανωτική επιτροπή των «Λογοτεχνικών γεφυρών» συμμετέχουν η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου, ο αντιπρόεδρος Φίλιππος Παπανικολάου και η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου. Η επιτροπή συνεργάζεται με τον συγγραφέα Γιάννη Πάσχο.

Γιώργος Χουλιαράς: Πορτρέτο του Νίκου, χαλκός 2019

Συντονισμός αφιερώματος: Δημήτρης Καλοκύρης