Ένα άλυτο μυστήριο

Ένα άλυτο μυστήριο
Μια πρωτοφανής εισβολή της λογοτεχνίας στην πραγματικότητα

Ανα­δι­φώ­ντας τα ηχη­τι­κά αρ­χεία της Deutsche Welle με αφορ­μή τα γε­νέ­θλια της Ελ­λη­νι­κής Εκ­πο­μπής βρή­κα ξε­χα­σμέ­νη σε κά­ποιο ντου­λά­πι και μια σκο­νι­σμέ­νη κα­σέ­τα με ημε­ρο­μη­νία 10.2.1991. Επρό­κει­το για το βρα­δι­νό δελ­τίο ει­δή­σε­ων εκεί­νης της συ­γκε­κρι­μέ­νης Κυ­ρια­κής, με­σού­ντος του πρώ­του πο­λέ­μου κα­τά του Ιράκ και εί­χε με­τα­δο­θεί μέ­σω δο­ρυ­φό­ρου απο­κλει­στι­κά για τον ΣΚΑΪ 100,3 στις 23:20 έως 23:30 ώρα Ελ­λά­δος. Έβα­λα την κα­σέ­τα στο μα­γνη­τό­φω­νο πε­ρισ­σό­τε­ρο από υπο­χρέ­ω­ση, επει­δή εί­χα υπο­σχε­θεί στον εαυ­τό μου μια εξα­ντλη­τι­κή έρευ­να του αρ­χεια­κού υλι­κού, πα­ρά από εν­δια­φέ­ρον. Ένα δελ­τίο ει­δή­σε­ων ηλι­κί­ας πολ­λών ετών εί­ναι αφό­ρη­τα γε­ρα­σμέ­νο, αλ­λά και εξαι­ρε­τι­κά οχλη­ρό, κα­θώς με τον τρό­πο του υπεν­θυ­μί­ζει πό­σο δέ­σμια του πα­ρο­δι­κού εί­ναι συ­χνά η δη­μο­σιο­γρα­φι­κή δου­λειά. Εί­χα πλα­νη­θεί. Τη νυ­στα­λέα πα­ρα­κο­λού­θη­ση του πα­λιού δελ­τί­ου δια­δέ­χθη­κε η έκ­πλη­ξη και η πνευ­μα­τι­κή αφύ­πνι­ση στο άκου­σμα των ακό­λου­θων τριών ει­δή­σε­ων εκεί­νης της ημέ­ρας:




Ρώ­μη

Δια­βου­λεύ­σεις για την κα­τά­στα­ση στον Περ­σι­κό Κόλ­πο και τη στά­ση του ΝΑ­ΤΟ σε πε­ρί­πτω­ση ιρα­κι­νής επί­θε­σης στην Τουρ­κία πραγ­μα­το­ποιεί με την πο­λι­τι­κή ηγε­σία της Ιτα­λί­ας ο Γερ­μα­νός υπ. Άμυ­νας Γκέρ­χαρντ Στόλ­τεν­μπεργκ. Ο Στόλ­τεν­μπεργκ θα συ­να­ντη­θεί αύ­ριο με τον πρω­θυ­πουρ­γό Τζού­λιο Αντρε­ό­τι και τον Ιτα­λό ομό­λο­γό του Ρο­νιό­νι, ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται να έχει συ­νο­μι­λί­ες και με τον σύμ­βου­λο του Βα­τι­κα­νού Ιε­ρώ­νυ­μο Τεγ. Την Τρί­τη ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός θα επι­σκε­φθεί την Κρή­τη, όπου στη βά­ση της Σού­δας ελ­λι­με­νί­ζο­νται τέσ­σε­ρα ναρ­κα­λιευ­τι­κά σκά­φη του γερ­μα­νι­κού πο­λε­μι­κού ναυ­τι­κού με 500 πε­ρί­που άν­δρες πλή­ρω­μα. Την Πέμ­πτη τέ­λος ο Στόλ­τεν­μπεργκ ανα­μέ­νε­ται ότι θα με­τα­βεί στην Τουρ­κία και θα επι­σκε­φθεί τη βά­ση του Ερ­χάτς, όπου βρί­σκο­νται τα 18 γερ­μα­νι­κά Άλ­φα-τζετ και 200 άν­δρες.


Βόν­νη

Σε πο­λι­τι­κή από­φα­ση της σο­βιε­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης να μην επι­τρέ­ψει εφε­ξής τη με­τα­φο­ρά όπλων στην πε­ριο­χή του Περ­σι­κού Κόλ­που οφεί­λε­ται η άρ­νη­ση του σο­βιε­τι­κού πι­λό­του να πε­τά­ξει με το με­τα­γω­γι­κό αε­ρο­πλά­νο τύ­που Αντό­νοφ στη βά­ση Ερ­χάτς της Τουρ­κί­ας με­τα­φέ­ρο­ντας εκεί τους γερ­μα­νι­κούς πυ­ραύ­λους Ρό­λαντ. Τη διευ­κρί­νι­ση αυ­τή έδω­σε χω­ρίς σχό­λιο το γερ­μα­νι­κό υπ. Άμυ­νας προ­σθέ­το­ντας ότι η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ανα­ζη­τά άλ­λη λύ­ση για τη με­τα­φο­ρά των πυ­ραύ­λων στην Τουρ­κία. Τα μό­να με­τα­γω­γι­κά, πλην των σο­βιε­τι­κών Αντό­νοφ, που μπο­ρούν να κά­νουν τη με­τα­φο­ρά, εί­ναι τα αμε­ρι­κα­νι­κά Γκά­λα­ξι, που εί­ναι όμως δε­σμευ­μέ­να από την αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση για τη με­τα­φο­ρά βα­ρέ­ος πο­λε­μι­κού υλι­κού στον Περ­σι­κό Κόλ­πο. Ο εκ­πρό­σω­πος πά­ντως του υπουρ­γεί­ου χα­ρα­κτή­ρι­σε ανυ­πό­στα­τες τις πλη­ρο­φο­ρί­ες ση­με­ρι­νού δη­μο­σιεύ­μα­τος, σύμ­φω­να με το οποίο οι πύ­ραυ­λοι Χοκ και Ρό­λαντ θα μπο­ρού­σαν να με­τα­φερ­θούν διά θα­λάσ­σης στην Τουρ­κία από το Κί­ε­λο με ένα ει­δι­κό φορ­τη­γό ονό­μα­τι «Αβα­γλα­ώρ». Ού­τε ο χρό­νος επαρ­κεί, εί­πε ο εκ­πρό­σω­πος, ού­τε υπάρ­χει τέ­τοιο φορ­τη­γό.


Ναϊ­ρό­μπι

Ένο­πλες συ­γκρού­σεις με­τα­ξύ των ανταρ­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων της Σο­μα­λί­ας άρ­χι­σαν σή­με­ρα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από τη γει­το­νι­κή Κέ­νυα, όπου έχει κα­τα­φύ­γει ο έκ­πτω­τος δι­κτά­το­ρας Σιάντ Μπα­ρέ. Μο­νά­δες της ορ­γά­νω­σης Σο­μα­λι­κό Κο­γκρέ­σο άνοι­ξαν πυρ κα­τά της έδρας της ορ­γά­νω­σης του Σο­μα­λι­κού Πα­τριω­τι­κού Κι­νή­μα­τος, 30 χι­λιό­με­τρα από την πρω­τεύ­ου­σα της χώ­ρας Μο­γκα­ντί­σου, ενώ πα­ράλ­λη­λα συ­νε­πλά­κη­σαν με ανταρ­τι­κά τμή­μα­τα του φυ­λάρ­χου Οτο­μπού­σι Μπού­θι, που λυ­μαί­νε­ται την πε­ριο­χή Μου­δά­γκα.

Οι πα­ροι­κού­ντες τη λο­γο­τε­χνι­κή Ιε­ρου­σα­λήμ θα ανα­γνώ­ρι­σαν φυ­σι­κά την εμπλο­κή των υπερ­λε­ξι­στι­κών κει­μέ­νων του Αλέ­ξαν­δρου Σχι­νά στην ει­δη­σε­ο­γρα­φία εκεί­νης της ημέ­ρας. Ο τα­λαί­πω­ρος ιε­ρα­πό­στο­λος Ιε­ρώ­νυ­μος Τεγ της Ανα­φο­ράς πε­ρι­πτώ­σε­ων φέ­ρε­ται ως σύμ­βου­λος του Βα­τι­κα­νού, ο απρό­θυ­μος θαυ­μα­το­ποιός Αβα­γλα­ώρ φαί­νε­ται να έχει δώ­σει το όνο­μά του σε κά­ποιο αι­νιγ­μα­τι­κό φορ­τη­γό πλοίο, ενώ το έκ­φυ­λο με­γα­θή­ριο Μπού­θι εμ­φα­νί­ζε­ται τον Φε­βρουά­ριο του 1991 ως αι­μο­δι­ψής φύ­λαρ­χος της Σο­μα­λί­ας. Τι συ­νέ­βη ακρι­βώς τη μυ­στη­ριώ­δη εκεί­νη νύ­χτα, πριν από 33 στο με­τα­ξύ ολό­κλη­ρα χρό­νια; Μή­πως η ζωή μι­μή­θη­κε ανα­πά­ντε­χα τη λο­γο­τε­χνία; Μή­πως η λο­γο­τε­χνία εί­χε προ­κα­τα­λά­βει τα τε­κται­νό­με­να; Η μή­πως επρό­κει­το για το πρώ­το και τε­λευ­ταίο σύμ­πτω­μα εγ­γα­στρι­μυ­θί­ας του συγ­γρα­φέα Αλέ­ξαν­δρου Σχι­νά, ο οποί­ος εκεί­νο το βρά­δυ απο­δε­δειγ­μέ­να ανα­παυό­ταν στο Έσεν, μα­κράν των κτη­ρί­ων και των στού­ντιο της Deutsche Welle που βρί­σκο­νταν τό­τε ακό­μη στην Κο­λω­νία; Επι­κοι­νώ­νη­σα με τους συ­να­δέλ­φους, οι οποί­οι ενέ­χο­νταν στο συ­γκε­κρι­μέ­νο δελ­τίο ει­δή­σε­ων και έχουν δια­σκορ­πι­σθεί έκτο­τε στα τέσ­σε­ρα ση­μεία του δη­μο­σιο­γρα­φι­κού ορί­ζο­ντα. Κα­νείς δεν θυ­μά­ται το πα­ρα­μι­κρό και δεν έχω λό­γο να αμ­φι­σβη­τή­σω τις δια­βε­βαιώ­σεις τους, επει­δή πρό­κει­ται για τί­μιους και κα­θ’ όλα ακέ­ραιους επαγ­γελ­μα­τί­ες. Δεν απο­μέ­νει άλ­λη δυ­να­τό­τη­τα από το να θε­ω­ρή­σω το μο­να­δι­κό αυ­τό ηχη­τι­κό ντο­κου­μέ­ντο ως πει­στή­ριο μιας πρω­το­φα­νούς ει­σβο­λής της λο­γο­τε­χνί­ας στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, μιας διείσ­δυ­σης της ποι­η­τι­κής φα­ντα­σί­ας στην πιο πε­ζή εκ­δο­χή της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας, την ει­δη­σε­ο­γρα­φία της ημέ­ρας. Και ως τέ­τοιο τεκ­μή­ριο το­πο­θε­τώ αυ­τή την κα­σέ­τα στην πιο πε­ρί­ο­πτη θέ­ση του γρα­φεί­ου μου.

(Πρω­το­δη­μο­σιεύ­θη­κε στο περ. Ποί­η­ση, τ. 24, φθι­νό­πω­ρο-χει­μώ­νας 2004, σ. 317-9)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: