Η διαδρομή


Οι δρομείς (κατ’ αλφαβητική σειρά) Δράχου-Χούδρα παρέμειναν στην αφετηρία καταχειροκροτούμενοι για το κατόρθωμα να στέκουν επιτόπου τρέχοντας ή να τρέχουν χωρίς να μετακινούνται. Η διαδρομή διαρκεί, καθ’ όσον ατελείωτη η λογοτεχνία, ενώ ο βίος βραχύς (Vita brevis, Ars longa: η Ζωή είναι κοντή, η Άρτα είναι μακριά) και ο βρεγμένος την ομπρέλα δεν φοβάται.


Ιστορική αναδρομή

Με εξειδίκευση στη βροχή της λογοτεχνίας, oι δρομείς Δράχου-Χούδρα έχουν αναγνωριστεί θέτοντας ερωτήματα ηλοκεντρικά, επί τον τύπον των ήλων, και αόκνως προσφέροντας τις δέουσες απαντήσεις. Ιδού ερωτήματα που όφειλαν να είχαν τεθεί προ πολλού στο πλαίσιο της μετεωρολογικής λογοτεχνίας, η οποία, έτσι και αλλιώς, βροχή φέρνει, επειδή στην αναβροχιά, καλό είναι το χαλάζι. Προς το παρόν, αφού έχουν πιάσει οι ζέστες, ας τις πιάσουμε επίσης, πριν προλάβουν να κρυώσουν. Γιατί έχουν οι εβδομάδες γυρίσματα και ο χρόνος εβδομάδες. Συνεπώς, σε πόσα μποφόρ στρέφονται από τραγωδία σε κωμωδία οι ανεμόμυλοι του Δον Κιχώτη; Θα έλιωνε το κουλουράκι του Προυστ αν το ρόφημα ήταν κρύο; Θα συνεχιζόταν η περιπλάνηση του Οδυσσέα, αν η Ιρλανδία δεν ήταν νησί; Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης ή Μαντώ Μαυρογένους; Θα φαρμάκωνε ο Σολωμός αν με αιχμηρούς στίχους συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα; Και εντέλει, τι σκεφτόταν ο Μάρκος Μπότσαρης, όταν βληθείς υπό Τούρκου εξωμότη έπεσεν άπνους και νεκρός, εγερθείς δε αναφώνησε: «Πού είναι το πορτοφόλι μου;»

Ζέστες πιασμένες

Τέλος οι γραβάτες (και αντίο στους Κροάτες, παραφθορά του ονόματος των οποίων είναι η λέξη cravat, από μαντίλι που φορούσαν οι εν λόγω μισθοφόροι του Λουδοβίκου ΙΔ), δήλωσε κάθιδρος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, εξερχόμενος του ραφείου του. Γίνετε ενεργητικοί στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εμπνευστείτε από τα ανοιχτά «άκρα» της Ευρώπης, όπως η Σκωτία και η Ελλάδα. Πετάξτε τα βαρβαρικά πανταλόνια του τσιγκούνη Πανταλόνε της Κομέντια ντελ άρτε. Φορέστε κιλτ, χιτώνες, φουστανέλες, φουστάνια. Γίνετε πιο δροσεροί. Φυσικά, οι ως άνω προτροπές προκάλεσαν έντονες διαμαρτυρίες των ταυρομάχων, των οποίων η επαγγελματική στολή περιλαμβάνει απαραιτήτως γραβάτα.

Η Γερμανία διαρκώς δίνει το παράδειγμα. Μόνον κρύο νερό θα έχουν πισίνες και αθλητικά κέντρα στην πόλη Άουγκσμπουργκ, δήλωσε η δήμαρχος Εύα Βέμπερ, με όνομα που θυμίζει πρωτόπλαστη κοινωνιολόγο. Δεν θα τρέχει νερό από σιντριβάνια. (Γερμανοί τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν την Ομόνοια.) Μουσεία και αξιοθέατα δεν θα φωτίζονται. Μειώνεται ο αριθμός κλιματιστικών. Στο Ανόβερο δεν θα διατίθεται ζεστό νερό για να πλυθούν χέρια. Τα καζανάκια θα υπολειτουργούν. Σκοτεινιάζει η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

Ορισμένοι δεν ξεχνούν συστάσεις από χαμένο έργο, που έκαψαν οι Ναζί, του Μπρεχτ, αείμνηστου τέκνου του Άουγκσμπουργκ: Σε περίπτωση καύσωνα να προτιμάτε έρωτες με ψυχρά αισθήματα. Εκεί είχε γεννηθεί και ο πατέρας του Αμαντέους Μότσαρτ, ενώ το γήπεδο της γνωστότερης ομάδας της πόλης είχε φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Γυναικών το 2011.

Ζέστες που θα πιάσουν

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, η οποία εκδίδεται ασυστόλως εντός των προσεχών ημερών, φέρει τον επιστημονικό τίτλο «Κάνετε κρύο σεξ για εξοικονόμηση ενέργειας 15%», όταν σας πιάνουν οι ζέστες. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα κάνει κρύο τον χειμώνα.

Επιφανής γλωσσολόγος, καλεσμένος σε τηλεοπτική συζήτηση περί ζέστης, εξήγησε ότι εκφράσεις όπως «τον πίνω κρύο» δεν αφορούν μόνο στον φραπέ. «Σωστό το υπονοούμενο», σχολίασε ο φιλοξενών δημοσιογράφος.

Ο Νεόφυτος Θεραπειάδης, κάτοικος Παραπράσταινας (νυν Προαστίου), χωρίου καταγωγής διάσημου αντισφαιριστή, απόφοιτος ξένης Ιατροσυμβουλευτικής Σχολής, δημοσίευσε έρευνα που καταδεικνύει ότι κλύσμα με κρύο νερό, χωρίς χαμομήλι, μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 7,325%. Μέσα σε ανελκυστήρα στις Σέρρες 26χρονος καταπλακώθηκε από ψυγείο που επιχειρούσε να μεταφέρει.

Η συνέχεια στο επόμενο