Η κυριολεξία στη διατύπωση συνεπάγεται υψηλό κόστος. Με τις τιμές συνεχώς να ανεβαίνουν, ένας πληθωρισμός λέξεων αναγκάζει σε περικοπές στην κατανάλωση. Η αδυναμία ανάγνωσης αναιρεί την προοπτική μιας λογοτεχνίας που όλοι θα μπορούσαν να γράφουν. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα σε λιγότερο προσιτές περιοχές. Γίνονται ακριβότερες οι στρογγυλές λέξεις στις Κυκλάδες, λόγου χάριν. Αλυσίδες προμηθειών σπάζουν. Συρρικνώνονται τα αντιδάνεια. Λαθραίες λεξεισαγωγές επιδεινώνουν την κατάσταση. Κόβεται το καληνύχτα. Το καλημέρα γίνεται μέρα. Παραμένει ο πλεονασμός καλό καλοκαίρι.
Οι ανακριβώς πορωμένοι κλυδωνίζονται διαπιστώνοντας τις συνέπειες. Αυξάνονται απαγχονισμοί και άλλες επιλογές αυτοκτονίας. Μπροστά από ψηλά κτήρια αρχιτέκτονες συνιστούν μαλακά πεζοδρόμια, όπου θα βυθίζονται όσοι πηδούν. Μητροκτονίες διαδέχονται γυναικοκτονίες και παιδοκτονίες. Εγκλεισμοί σε φυλακές και άσυλα περιορίζουν τον αριθμό όσων αερίζονται κατ’ οίκον. Βεντέτες κατεβαίνουν από το πάλκο επιστρέφοντας σε οικογενειακές αντεκδικήσεις. Η τέχνη δεν παύει να αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα.
Ενισχύεται η αντιπαράθεση σχετικά με επιδοτήσεις για την ανανέωση ηθών και εθίμων, που θα ανέβαζαν τον τζίρο. Ενηλικιώνεται η εγκληματικότητα των ανηλίκων. Η αγορά προωθεί αγοραίες προσωπικότητες. Επαγγελματίες ξαφρίζουν τις καταθέσεις λέξεων ηλικιωμένων. «Βιβλίο είναι του Χένρι Μίλερ, βιβλίο είναι και της Λίτσας Πατέρα», λέει ο ΛΕΞ.
Χωρίς τέλος η πρόοδος της τεχνολογίας. Άρχισε η παραγωγή του πρώτου, με αυτοτροφοδότηση, ηλεκτρικού αυτοκινήτου χωρίς οδηγό ή επιβάτες. Απολύτως συμπαγές στην κατασκευή του, δεν θα έχει χώρο για μεταφορά οποιουδήποτε αντικειμένου. Η συμβολή του στις μεταφορές θα είναι μεταφορική. Με συνεχή κίνηση σε μαζικούς αριθμούς στους δρόμους, θα καθιστά αδύνατη την κίνηση των λοιπών οχημάτων, οδηγώντας άλλους να μετακινηθούν με τα πόδια.
Εξαντλημένα από το άγχος της καθημερινής κυκλοφορίας, πολλά ζώα προσβλέπουν στη μεταμόρφωσή τους σε δέντρα. Σαρκοφάγα φυτά προβληματίζονται αν θα ήταν πιο έντιμο να γίνουν χορτοφάγα. Πέτρες και νερό τρώνε τις σάρκες τους. Δηλητηριώδες αέριο νιώθω, ομολογεί ο αέρας στον ψυχίατρο των ανέμων. Σε συνθήκες ξηρασίας οι ωκεανοί ανεβαίνουν. Η αστυνομία θερμοκρασίας συλλαμβάνεται σε πυρετώδη δράση.
Η ακρίβεια παραμένει άλυτο πρόβλημα στην οικονομία της λογοτεχνίας. Απορρίπτονται ως ανεπαρκείς εξηγήσεις ότι πρόκειται για αποδιάρθρωση των σχέσεων μεταξύ προσφοράς λέξεων και ζήτησης διατυπώσεων. Ευλογημένοι θεωρούνται όσοι απομονώνονται λόγω της ευλογίας των πιθήκων.
Η κλωνοποίηση καθυστερεί, καθώς όλοι θέλουν να γίνουν μεσάζοντες πολιτικής και ενημέρωσης. Επικαλούμενη πολιτικούς και λέγοντας ότι είναι δημοσιογράφος, κόρη ασθενούς σε νοσοκομείο εκσφενδονίζει γλάστρα στο κεφάλι νοσηλεύτριας. Ο κόσμος της νύχτας επισκιάζει την ημέρα. Αναλυτές αποδίδουν την υπογεννητικότητα στο γεγονός ότι το σεξ είναι μία ξένη λέξη. Ευτυχώς υπάρχει επάρκεια σε ποιητές και πεζογράφους. Η δική μας, λένε, κινδυνεύει λιγότερο από άλλες χώρες.
Μήπως όσα προκύπτουν είναι αποτέλεσμα της ακρίβειας; Δική μου ελπίδα είναι γρήγορα να συνέλθει και να μπορέσει πάλι να αναλάβει τον ρόλο του. Έως τότε είμαι υποχρεωμένος να αντικαθιστώ τον σωσία μου.


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιβραβεύσεις / τοκογλυφίες / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Σύσταση για δημιουργία λογοτεχνικών αποθεμάτων / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Ωδική βοήθεια / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Το βιβλίο των κατά φαντασίαν συγγραφέων / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)