«Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι άν­θρω­ποι πο­τέ δεν βλέ­πουν κά­ποιον να πε­θαί­νει. Πα­λαιό­τε­ρα, αν με­γά­λω­νες σε μια οι­κο­γέ­νεια, τους έβλε­πες να πε­θαί­νουν. Πέ­θαι­ναν στο κρε­βά­τι τους στο σπί­τι με όλους συ­γκε­ντρω­μέ­νους γύ­ρω τους. Ο θά­να­τος εί­ναι το μεί­ζον θέ­μα … Το να μη μπο­ρείς να μι­λή­σεις για αυ­τό εί­ναι πο­λύ πα­ρά­ξε­νο», εί­χε πει το 2005, σε μια από τις λί­γες του συ­νε­ντεύ­ξεις, ο σπου­δαί­ος Αμε­ρι­κα­νός πε­ζο­γρά­φος Κόρ­μακ Μακ­Κάρ­θι (CormacMcCarthy, 1933-2023). «Κοι­μή­θη­κε και όταν ξύ­πνη­σε εί­χε ονει­ρευ­τεί τους νε­κρούς να στέ­κο­νται πά­νω στα κόκ­κα­λά τους και τις σκο­τει­νές τρύ­πες από τα μά­τια τους, που ήταν πράγ­μα­τι χω­ρίς όρα­ση, να έχουν βου­λιά­ξει στο κε­νό, όπου υπήρ­χε μια τρο­με­ρή ευ­φυία κοι­νή σε όλους, αλ­λά για την οποία κα­νείς δεν μι­λού­σε», ση­μεί­ω­νε σε Όλα τα όμορ­φα άλο­γα (All the Pretty Horses, 1992). Στο ίδιο βι­βλίο: «Νο­μί­ζεις όταν ξυ­πνάς το πρωί πως το χθες δεν με­τρά. Αλ­λά το χθες εί­ναι το μό­νο που με­τρά. Τι άλ­λο υπάρ­χει; Η ζωή σου απο­τε­λεί­ται από τις ημέ­ρες από τις οποί­ες απο­τε­λεί­ται. Τί­πο­τε άλ­λο». «Δεν υπάρ­χει ζωή χω­ρίς να χύ­νε­ται αί­μα. Νο­μί­ζω η αντί­λη­ψη πως το αν­θρώ­πι­νο εί­δος μπο­ρεί να βελ­τιω­θεί με κά­ποιον τρό­πο, πως όλοι μπο­ρούν να ζή­σουν σε αρ­μο­νία, εί­ναι μια πραγ­μα­τι­κά επι­κίν­δυ­νη ιδέα», διευ­κρί­νι­ζε σε συ­νέ­ντευ­ξη το 1992.

«Ο πό­λε­μος ήταν πά­ντο­τε εδώ. Πριν υπάρ­ξει ο άν­θρω­πος, ο πό­λε­μος τον πε­ρί­με­νε. Η από­λυ­τη τέ­χνη πε­ρι­μέ­νο­ντας τον από­λυ­το τε­χνί­τη», λέ­ει ο δι­κα­στής στον Μα­τω­μέ­νο με­σημ­βρι­νό ή το κόκ­κι­νο του δει­λι­νού στη Δύ­ση (Blood Meridian or The Evening Redness in the West, 1985). Στο ίδιο βι­βλίο: «Το σύ­μπαν δεν εί­ναι κά­τι στε­νό και η τά­ξη εντός του δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται από οποιο­δή­πο­τε γε­ω­γρα­φι­κό πλά­τος στην αντί­λη­ψή του να επα­να­λαμ­βά­νει ό,τι υπάρ­χει σε ένα μέ­ρος σε κά­ποιο άλ­λο μέ­ρος. Ακό­μη και σε αυ­τόν τον κό­σμο πε­ρισ­σό­τε­ρα πράγ­μα­τα υπάρ­χουν που δεν γνω­ρί­ζου­με πα­ρά γνω­ρί­ζου­με και η τά­ξη στη δη­μιουρ­γία που βλέ­πεις εί­ναι αυ­τή που έχεις βά­λει εκεί, όπως ένα κορ­δό­νι σε έναν λα­βύ­ριν­θο, για να μη χά­σεις τον δρό­μο σου. Για­τί η ύπαρ­ξη έχει τη δι­κή της τά­ξη και αυ­τό κα­νέ­να αν­θρώ­πι­νο μυα­λό δεν μπο­ρεί να κυ­κλώ­σει, το μυα­λό το ίδιο απο­τε­λώ­ντας μό­νον ένα γε­γο­νός με­τα­ξύ άλ­λων.»

«Οτι­δή­πο­τε δεν σου αφαι­ρεί χρό­νια ζω­ής και δεν σε οδη­γεί στην αυ­το­κτο­νία, δύ­σκο­λα αξί­ζει τον κό­πο», εί­χε πει το 2009. Πα­ντρεύ­τη­κε και χώ­ρι­σε τρεις φο­ρές. Ιδιαί­τε­ρη επι­τυ­χία γνώ­ρι­σε στον κι­νη­μα­το­γρά­φο, ιδί­ως με την ται­νία (2007) των αδελ­φών Κο­έν Δεν εί­ναι χώ­ρα για γέ­ρους αυ­τή (No Country for Old Men) από μυ­θι­στό­ρη­μα του 2005, που αρ­χι­κά εί­χε γρά­ψει ως σε­νά­ριο. Ο τί­τλος προ­έρ­χε­ται από το ποί­η­μα του Γέιτς Ανοί­γο­ντας πα­νιά για το Βυ­ζά­ντιο (Sailing to Byzantium, 1926). Κά­ποια στιγ­μή υπέ­γρα­ψε 250 αντί­τυ­πα του Δρό­μου (The Road, 2006) και τα έδω­σε στον μι­κρό­τε­ρο γιο του Τζον ώστε, «όταν γί­νει 18 ετών, να τα που­λή­σει και να πά­ει στο Λας Βέ­γκας ή κά­που».

«Τα τε­λευ­ταία χρό­νια δεν έχω άλ­λη επι­θυ­μία από το να δου­λεύω και να εί­μαι με τον Τζον. Ακούω αν­θρώ­πους να μι­λούν για δια­κο­πές ή όπου θα πά­νε και σκέ­φτο­μαι, τι εί­ναι αυ­τό; Δεν έχω κα­μία επι­θυ­μία να τα­ξι­δέ­ψω. Η τέ­λεια ημέ­ρα εί­ναι να κά­θο­μαι σε ένα δω­μά­τιο με λί­γο λευ­κό χαρ­τί. Αυ­τός εί­ναι ο πα­ρά­δει­σος. Εί­ναι χρυ­σά­φι και όλα τα άλ­λα εί­ναι χά­σι­μο χρό­νου» (2009). «Δεν γρά­φω για κά­ποιο συ­γκε­κρι­μέ­νο κοι­νό. Ο ανα­γνώ­στης στο μυα­λό μου εί­μαι εγώ. Αν ένας άλ­λος έγρα­φε αυ­τά τα βι­βλία, θα μπο­ρού­σα να πάω να παί­ξω γκολφ. Κά­ποιος εί­χε ρω­τή­σει τη Φλά­νε­ρι Ο’ Κό­νορ για­τί έγρα­φε και απά­ντη­σε “Για­τί ήμουν κα­λή σε αυ­τό.” Και νο­μί­ζω αυ­τή εί­ναι η σω­στή απά­ντη­ση. Αν εί­σαι κα­λός σε κά­τι, εί­ναι πο­λύ δύ­σκο­λο να μην το κά­νεις» (2009). «Αν δεν τη­ρείς μι­κρές υπο­σχέ­σεις, δεν θα τη­ρή­σεις με­γά­λες» (Ο Δρό­μος, 2006). Πολ­λά βι­βλία του Μακ­Κάρ­θι έχουν με­τα­φρα­στεί στα ελ­λη­νι­κά: ΠΡΟ­ΣΩ­ΠΟ – Βι­βλιο­net (biblionet.gr).


Aφί­σα της ται­νί­ας των αδελ­φών Κο­έν (2007)


ΣΧΕ­ΤΙ­ΚΑ ΚΕΙ­ΜΕ­ΝΑ

George Economou (1934-2019) / Γιώρ­γος Χου­λιά­ρας - Χάρ­της (hartismag.gr)Walter Satterthwait (1946 – 2020) / Γιώρ­γος Χου­λιά­ρας - Χάρ­της (hartismag.gr)
Έχω πά­ρει φω­τιά: Ηρά­κλει­τος ροκ εν ρολ (Jerry Lee Lewis) / Γιώρ­γος Χου­λιά­ρας - Χάρ­της(hartismag.gr) 
Μη βιά­ζε­σαι, Αρ­γώ