Αν πεθάνω

Αν πεθάνω

Την ιστορία άκουσα από άτομο, που δεν ήταν στη Γενεύη, όπου διαδραματίστηκε. Γνωστός εφοπλιστής είχε φτάσει σε ηλικία όταν το σώμα ζαρώνοντας έχει κυρτώσει, όπως το σώμα μιας μαϊμούς. Τη μαϊμού από το χέρι κρατούσε ένας γορίλας. Επρόκειτο για σωματοφύλακα, που βόλτα είχε βγάλει το αφεντικό του. Κάποιο άλλο ανθρωποειδές, που στηριζόταν σε μπαστούνι, τους πλησίασε και ρώτησε τη μαϊμού σχετικά με τις προοπτικές της ναυτιλίας. Δεν έχει πρόβλημα, απάντησε. Ούτε εγώ, συνέχισε. Δεν ξέρω αργότερα. Αν πεθάνω. If I die. Μιλούσαν στα αγγλικά, που ως κυρίαρχη γλώσσα ανέχεται τις παραφθορές, γιατί τα γαλλικά τους είχαν ελληνική προφορά.
Ανακαλώ την ιστορία αυτή κάθε φορά που επανέρχεται η ημερομηνία γέννησής μου. Το ημερολόγιο είναι ένας τροχός που περιστρέφεται, ένας κύκλος, σε σημείο της περιφέρειας του οποίου εφάπτεται η ευθεία της ηλικίας ενώ εκτείνεται στο άπειρο. Η απειρία όμως δεν είναι απεριόριστη. Κάθε χρόνο η εφαπτομένη συρρικνώνεται, καθώς τροχίζεται. Τα γενέθλια δεν είναι επέτειος ζωής, αλλά θανάτου που αποφεύγεται. Υπόθεση εργασίας αποτελεί ο θάνατος. Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι δεν έχουν καμία δουλειά να πεθάνουν. Περνώντας ωστόσο τα χρόνια γύρω τους υψώνεται ένα πηγάδι από σώματα, που δεν πρόλαβαν να θάψουν. Γνωστοί και άγνωστοι νεκροί βαθύτερα τους βυθίζουν στον πάτο, από όπου γίνεται πιο δύσκολο να τους ανελκύσουν.
Όταν ήμουν μικρός, ονειρευόμουν μεγαλώνοντας να γίνω ένας κακός γέρος. Αργότερα η ιδέα αυτή δεν είχε το ίδιο ενδιαφέρον. Ούτως ή άλλως κακούς θεωρούν τους γέρους οι πιο πολλοί, όταν έχουν την ειλικρίνεια να το παραδεχθούν. Αλήθεια όμως είναι πως οι άνθρωποι δεν γίνονται χειρότεροι καθώς αυξάνεται η ηλικία τους. Από μωρά είναι παρτάλια. Αχάριστοι και εγωμανείς. Η μοναδική διαφορά καθώς μεγαλώνουν είναι πως χάνουν τη σβελτάδα να το κρύβουν. Γι’ αυτό, όσο μεγαλώνουμε τόσο καλύτεροι φαίνεται πως ήμασταν μικροί. Ασφαλώς υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Οι καλοί και οι κακοί. Καλό είναι να αποφεύγονται και τα δύο είδη.


Μακροβιότητα εν συντομία

Κατά μέσο όρο 83,6 χρόνια προβλέπουν να ζήσουν 14 χιλιάδες ενήλικα άτομα από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση, το 2024, της Παγκόσμιας Έρευνας Μακροβιότητας της Οξφόρδης. Η πρόβλεψη υπερβαίνει πάνω από δέκα χρόνια το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο, όπως υπολογίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Βραζιλιάνοι (87,6 χρόνια), Νοτιοκορεάτες (87,1) και Κινέζοι (87) υπολογίζουν να ζήσουν περισσότερο, ενώ Τούρκοι (80), Μεξικανοί (80) και Αιγύπτιοι (77,1) λιγότερο. Αν και οι Ιάπωνες έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής (84,5 χρόνια) παγκοσμίως, κατά μέσο όρο λένε ότι θα ζήσουν 81,1 χρόνια. Η ιαπωνική γενιά Ζ προβλέπει ότι θα ζήσει μόνον 67 χρόνια.
Μεταξύ όλων των ερωτηθέντων, πάνω από το ένα τρίτο θέλει να ζήσει για πάντα, με το ίδιο ποσοστό να απαντά ότι δεν το επιθυμεί. Στην αθανασία προσβλέπουν περισσότεροι σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία (54,9%), η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική, ενώ λιγότεροι σε αναπτυγμένες οικονομίες, όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Ιαπωνία (16,4%). Οι τρεις πιο σημαντικές προϋποθέσεις μακροβιότητας παντού θεωρούνται ότι είναι κατά σειράν η οικονομική ασφάλεια, η διανοητική υγεία και η φυσική υγεία. Μεγαλύτερη σημασία στη διανοητική υγεία αποδίδουν στη Νότια Κορέα και τη Βραζιλία. Σε σχέση με άλλες περιοχές, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση, θεωρούνται μεγαλύτερα εμπόδια στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Ωκεανία.
Στρατηγικές μακροβιότητας συνιστούν δίαιτα και διατροφή (58%), φυσική κατάσταση (52,2%) και πνευματικά ερεθίσματα (39,6%). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ολιστικά προγράμματα δείχνουν στη Λατινική Αμερική, ενώ το μικρότερο ενδιαφέρον καταγράφεται στην Ιαπωνία, όπου ζουν περισσότερο από οπουδήποτε, όπως έχει ειπωθεί. Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο προσβλέπει στο γήρας, αισιοδοξία για το οποίο εκφράζουν στην Ινδία και τη Νότια Αφρική, ενώ ανησυχία και φόβος για τα γηρατειά κατατρύχουν Γάλλους και Νοτιοκορεάτες.


Σημάνσεις

Διαβάζοντας μελέτες για τη μακροβιότητα, ένας γιατρός συγκράτησε τα εξής, που κατέγραψε στο διαδίκτυο. Τι σας κάνει να ζείτε περισσότερο: Αν τρώτε τυρί. Αν ζείτε σε μονοκατοικία και όχι σε διαμέρισμα. Αν έχετε τζάκι στο σπίτι. Αν ζείτε με σύντροφο. Αν είχατε καλή εκπαίδευση. Αν μαυρίζετε εύκολα στον ήλιο. Αν έχετε υψηλό εισόδημα. Τι συντομεύει τη ζωή σας: Αν νιώθετε εξαντλημένος. Αν είχατε οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία δύο χρόνια. Αν κοιμάστε πάρα πολύ. Τι προκαλεί πρόωρη γήρανση: Αν ήσασταν πιο κοντός ή πιο παχύς από άλλους σε ηλικία δέκα ετών. Αν η μητέρα σας κάπνιζε όταν ήταν έγκυος. Αν καπνίζετε. Αν δεν έχετε δουλειά. Τι δεν φάνηκε να έχει επιπτώσεις: Αν πίνετε αλκοόλ. Αν καταναλώνετε κρέας, αλάτι, λαχανικά ή φρούτα. Αν είστε εκτεθειμένοι σε ρύπανση ή θόρυβο. Αν σας θήλαζαν μωρό. Αν κοιμάστε λιγότερο από επτά ώρες. Αν ζείτε μοναχικά.
Προκύπτει το ερώτημα: Αν δεν έχουν χαθεί τα πάντα, πού στο καλό βρίσκονται; Ποτέ μη ντρέπεστε για το ποιοι είστε. Αυτή είναι δουλειά των φίλων σας. Μην ξεχνάτε ότι η διαφορά μεταξύ ευφυίας και βλακείας είναι ότι η ευφυία έχει όρια. Δεν είναι θέμα ηλικίας. Αποτελεί γεγονός ότι από κάποιο άλλο άτομο πάντοτε ακούμε την ιστορία, ακόμη και αν πρόκειται για τη δική μας. Στην ιστορία ισχύει ό,τι ισχύει και με τις αθλητικές συναντήσεις. Αποκτάς άλλη αίσθηση, αν είσαι παρών στο γήπεδο, αλλά τις φάσεις βλέπεις καλύτερα από την τηλεόραση.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

«Τα κορίτσια»: μαθηματικά της ηλικίας / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης

σύνδεσμος για “αλλαγή ζωδίου” στο ίδιο τεύχος

σύνδεσμος για “Κώστας Καββαθάς” στο ίδιο τεύχος


ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: