Ο Γιώργος Πάτσας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό-ΕΣΚΤ με δασκάλους τον Γιώργο Βακαλό, τον Παναγιώτη Τέτση και τον Παύλο Μοσχίδη. Αποφοίτησε το 1965. Το 1968 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία, σκηνογραφώντας το έργο Ταρτούφος, στο ΚΘΒΕ. Σκηνογράφησε περίπου 500 έργα, όλων των ειδών: πρόζα, όπερα, αρχαίο δράμα, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, δρώμενα, εγκαταστάσεις. Συνεργάστηκε με όλες σχεδόν τις θεατρικές σκηνές της Αθήνας και της ελληνικής περιφέρειας. Από το 1972 ως το 2018 σκηνογραφούσε ανελειπώς στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Συνεργάστηκε επίσης με μεγάλα Θέατρα της Ευρώπης (Ντύσσελντορφ, Πετρούπολη, Βιέννη, Ζυρίχη, Λουκέρνη, Τυβίγγη, Μόσχα, Βιντσέντζα, Ιμπίθα).

Σκηνικά και κοστούμια του παρουσιάστηκαν σε διεθνείς περιοδείες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Μέση Ανατολή, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία με το «Αμφι-Θέατρο» του φίλου και επί δεκαετίες συνεργάτη του Σπύρου Ευαγγελάτου, όπως και με το Εθνικό Θέατρο και το θέατρο «Άττις» κ.ά. Βραβεύτηκε τρεις φορές για τα κοστούμια του σε κινηματογραφικές παραγωγές. Του απονεμήθηκε δύο φορές το ασημένιο μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας Prague Quadrennial (1995, 2003) και τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (Αθήνα 1998). Κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας του, συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες όπως: Μινωτή, Θεοδοσιάδη, Βολανάκη, Ευαγγελάτο, Αντύπα, Παπαγεωργίου, Τερζόπουλο, Βογιατζή, Χρονόπουλο κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Γαβρά, Μπολονίνι και Ντασέν. Έφυγε από τη ζωή την 1η Μαρτίου 2018, σε ηλικία 74 ετών. Η τελευταία του δουλειά ήταν στο Εθνικό Θέατρο, στην παράσταση Ψηλά από τη γέφυρα του Αρθουρ Μίλερ, που σκηνοθέτησε η σύζυγός του Νικαίτη Κοντούρη.

Για το αφιέρωμα του «Χάρτη» προσκλήθηκαν άνθρωποι από το στενό του περιβάλλον και συνεργάτες του από το θέατρο. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, μουσικοί, τεχνικοί, δημοσιογράφοι, όλοι συμπίπτουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η χαρισματική παρουσία του Γιώργου Πάτσα  παραμένει ανεξίτηλη.

Συντονισμός αφιερώματος: Μάριος Ποντίκας, Βίκυ Μουνδρέα


Γιώργος Πάτσας
/ Συνομιλία με την Άρτεμι Αλκαλάη (βίντεο)