Ο Alessandro Baricco. Φωτ. ©Anna La Naia 2021



Ένα μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό συγγραφέα.
Συνεργάζονται: Βαλέρια Πομίνι, Αλέξανδρος Καλπάκης, Άννα Παπασταύρου κ.ά.
Επιμέλεια Σελίδων: Γιάννης Ζέρβας
——————

Ε  Ι  Σ  Α  Γ  Ω  Γ  Η
——————

Ο Alessandro Baricco είναι ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους συγγραφείς της Ιταλίας, πολυγραφότατος και με ιδιαίτερη ικανότητα να γράφει πολλά διαφορετικά είδη λόγου (μυθιστορήματα, δοκίμια, σενάρια, θέατρο, άρθρα σε εφημερίδες). Θεωρείται πλέον ένας από τους σημαντικούς διανοούμενους με δημόσιο λόγο στην Ιταλία.
Γεννήθηκε στο Τορίνο το 1958 και σπούδασε φιλοσοφία και πιάνο, πριν ασχοληθεί επαγγελματικά για ένα διάστημα με την μουσικοκριτική στις εφημερίδες La Repubblica και La Stampa. Έγραψε δοκίμια για tην μουσική (Il genio in fuga. Due saggi sul teatro musicale di Rossini, Il Melangolo, 1988)), την σχέση μεταξύ μουσικής και μοντερνισμού (L'anima di Hegel e le mucche del WisconsinΗ ψυχή του Χέγκελ και οι αγελάδες του Ουισκόνσιν, Garzanti, 1992) αλλά και εξιστορήσεις μουσικών έργων για παιδιά (La storia di Don Giovanni raccontata da Alessandro Baricco (εικονογραφημένο), Scuola Holden, 2010.
Το πρώτο μυθιστόρημά του Όνειρα από γυαλί (1991), τιμήθηκε με τα βραβεία Selezione Campiello και Prix Medicis, και το δεύτερο, Ωκεανός (1993) έλαβε τα βραβεία Viareggio και Palazzo al Bosco. Το διάσημο Χίλιαεννιακόσια - ένας μονόλογος (1994), έγινε ταινία τo 1998 από τον Giuseppe Tornatore και το ακόμη πιο διάσημο Μετάξι (1996) που έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες, έγινε ταινία to 2006 από τον Francois Girard. Ο ίδιος ο Μπαρίκο γύρισε ως σκηνοθέτης μία και μόνη ταινία, το «Lezione 21» (2008), εμπνευσμένο από μια διάλεξη για τον «Ύμνο στη Χαρά» του Μπετόβεν.
Το 1994 ο Μπαρίκο ίδρυσε στο Τορίνο την σχολή δημιουργικής γραφής Scuola Holden (το όνομα του διαρκώς έφηβου Holden Caulfield, κεντρικού ήρωα τού μυθιστορήματος του JD Salinger Ο φύλακας στη σίκαλη), μια σχολή όπου διδάσκει ο ίδιος και, όπως λέει, μαθαίνει τους μαθητές του όχι πως να γράφουν μυθιστορήματα ή σενάρια ή άρθρα αλλά πώς να αφηγούνται ιστορίες. Πέρα από τα πολλά μυθιστορήματά του (σχεδόν όλα στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη), έχει γράψει και ένα θεατρικό έργο («Smith and Wesson»).
Έχει κάνει πολλές δημόσιες αναγνώσεις έργων του και έχει κάνει επίσης μια παρουσίαση για κοινό της Ιλιάδας όπου έχει αφαιρέσει την παρουσία των θεών κρατώντας το υπόλοιπο κείμενο με ελάχιστες παρεμβάσεις έτσι που να ακούγονται οι ανθρώπινες ιστορίες των ηρώων. Στην τελευταία διετία της πανδημίας έχει κάνει επίσης ραδιοφωνικές και δημόσιες αναγνώσεις και μουσικές παρουσιάσεις έτσι ώστε να βοηθήσει στην αναψυχή των έγκλειστων λόγω καραντίνας Ιταλών.
Την τελευταία πενταετία, ο Αλεσάντρο Μπαρίκο μοιάζει να έχει επιστρέψει περισσότερο στις φιλοσοφικές του ρίζες μελετώντας την ιστορία και τη διαδρομή της «μετάλλαξης» του πολιτισμού μας με την ψηφιακή επανάσταση και αναλύοντας το φαινόμενο. Όλη αυτή η εργασία του είναι αποτυπωμένη στο τελευταίο του βιβλίο The Game (2018).
Στην προσωπική του ζωή ο Μπαρίκο ζει με την πιανίστα Gloria Campaner, σε μια βίλα του 18ου αιώνα έξω από το Τορίνο και έχει δύο έφηβους γιους από τον πρώτο του γάμο.