Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Σωτηρία Σταυρακοπούλου

Γνωριστήκαμε το 1982, όταν ένας κοινός γνωστός μας, ο γλύπτης Κυριάκος Καμπαδάκης, με πήγε στο γραφείο του Χριστιανόπουλου, στη «Διαγώνιο», να του χαρίσω την πρώτη συλλογή μου με πεζογραφήματα – φιλοδοξούσα κι εγώ να μπω στο λογοτεχνικό μας σινάφι, να του αρέσουν και να μου ζητήσει συνεργασία για τη Διαγώνιο. Τον θεωρούσα, κατά κάποιον τρόπο, πατριάρχη των μεταπολεμικών γραμμάτων και επιζητούσα, ας πούμε, την ευλογία του. «Μη λες “πατριάρχης”», με διόρθωσε. «Λιγάκι φοβούμαι ότι πέφτεις έξω. Πες “πατριαρχίδας”». Και γελάσαμε οι παρευρισκόμενοι στο γραφείο του. Τον Μάρτιο του 2003, ο Ντίνος παρουσίασε επαινετικά στον «Ιανό» το βιβλίο μου Οι δεξιώσεις, μαζί με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Γιώργο Κεχαγιόγλου, προκαλώντας τον φθόνο των συναδέλφων μου. Στο τέλος του ίδιου χρόνου, λίγο πριν κάνει την επέμβαση καρδιάς, οργάνωσε μια παρουσίαση του λογοτεχνικού μου έργου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο. Είχαν έρθει οι σοβαροί κύριοι της γειτονιάς μας, δημόσιοι υπάλληλοι και μαγαζάτορες, με τις συμβίες τους –Τετάρτη απόγευμα, κλειστά τα εμπορικά καταστήματα– να ακούσουν τον περίφημο ποιητή Χριστιανόπουλο να μιλάει για τη γειτόνισσά τους, καθηγήτρια πανεπιστημίου και πεζογράφο, καθώς και ορισμένοι συνάδελφοί μου και κάποιοι λογοτέχνες της πόλης μας. Κι αυτός, επί δύο ώρες, δεν σταματούσε να ευτελίζει εμένα και το έργο μου, αναιρώντας όλα όσα είχε πει στον «Ιανό» πριν από λίγους μήνες· ερχόταν, έτσι, στα ίσα του. Θα έπρεπε να το περιμένω· όχι μόνο δεν του άρεσαν οι καλοσύνες και οι αγάπες, αλλά συνήθιζε και να προκαλεί στις δημόσιες εμφανίσεις του, ερεθίζοντας αρνητικά το κοινό. «Εγώ είμαι αντικομφορμιστής», απαντούσε στους διάφορους επικριτές του. «Δεν μιλώ με τα στερεότυπα του καθωσπρέπει κυρίου. Και αυτό κάνει κάποια αίσθηση. Μεγάλη. Σαν μια ηλεκτρική εκκένωση».

Η κάτω βόλτα

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ η συλλογή διηγημάτων του Ντίνου Χριστιανόπουλου «Η κάτω βόλτα» (6η έκδοση). Τα διηγήματα αυτά που πρωτοεμφανίστηκαν το 1963 άνοιξαν έναν νέο δρόμο στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης και την έκαναν περισσότερο ελληνική. «Η κάτω βόλτα» περιέχει δεκατρία διηγήματα που χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες.

Εναντίον

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Είμαι εναντίον κάθε τιμητικής διάκρισης, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυ- δαία φιλοδοξία απ’ το να θέλουμε να ξεχωρί- ζουμε – αυτό το απαίσιο «υπείροχον έμμεναι άλλων» που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατωτέρου μου και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από τη συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας.

Οι ρεμπέτες του ντουνιά

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ η συλλογή διηγημάτων του Ντίνου Χριστιανόπουλου «Οι ρεμπέτες του ντουνιά» (3η έκδοση). Τα διηγήματα αυτά που πρωτοεμφανίστηκαν το 1963 άνοιξαν έναν νέο δρόμο στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης και την έκαναν περισσότερο ελληνική. «Οι ρεμπέτες του ντουνιά» είναι μικρές αφηγηματικές πρόζες της μιας ή τον δύο σελίδων με ρυθμικό λόγο.

Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Ντίνου Χριστιανόπουλου «Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, με κριτικό υπόμνημα» στη σειρά IAΝOS ο Μελωδός. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου «Ἡ ἐργασία ποὺ ἀκολουθεῖ εἶναι μιὰ ἔρευνα ποὺ ἄρχισε τὸ 1993 καὶ ἀποτελεῖται ἀπὸ δύο μέρη: μιὰ ἐκτενὴ ἀνθολογία τραγουδιῶν τοῦ Βασίλη Τσιτσάνη καὶ ἕνα κριτικὸ ὑπόμνημα μὲ πληροφορίες καὶ κρίσεις γιὰ τὰ τραγούδια τῆς ἀνθολογίας αὐτῆς. Ἡ προσπάθειά μου αὐτή, τώρα ποὺ συμπληρώνονται εἴκοσι πέντε χρόνια ἀπὸ τὸν θάνατο τοῦ συνθέτη, μοῦ φαίνεται ὅτι θὰ βρεῖ πλατιὰ ἀνταπόκριση ἀπὸ τὸν λαὸ ποὺ τόσο τὸν ἀγαποῦσε», Το βιβλίο συμπληρώνεται από ένα κριτικό υπόμνημα στα τραγούδια της ανθολογίας, βοηθήματα, γλωσσάρι της ανθολογίας, καθώς και ένα κεφάλαιο για τους στιχουργούς, συμμέτοχους και ερμηνευτές.

Εντευκτήριο Ι

Ντίνος Χριστιανόπουλος