Άγρυπνο φεγγάρι

Νότης Μαυρουδής

Βιβλίο-cd με μελοποιήσεις σπουδαίων ελληνικών ποιημάτων του 19ου και του 20ού αιώνα.

Στα 13 τραγούδια του δίσκου ο N. Μαυρουδής (1945-2023) ανιχνεύει μουσικά τον ποιητικό λόγο του Γ. Βιζυηνού, του Γ. Σαραντάρη, της Μ. Πολυδούρη, του Γ. Σεφέρη, του Ν. Λαπαθιώτη, του Κ. Βάρναλη και του Κ. Καρυωτάκη, με τη συνδρομή σπουδαίων ερμηνευτών: της Νένας Βενετσάνου, του Χρήστου Θηβαίου, της Μαρίας Θωίδου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Σωκράτη Μάλαμα και της Μόρφως Τσαϊρέλη. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα ποιήματα, βιογραφικό και σημείωμα του ίδιου του συνθέτη, και δύο κείμενα του Αντώνη Μποσκοΐτη: ένα για τον Νότη Μαυρουδή και μια συνοπτική έρευνα για την «παρουσία» των παραπάνω ποιητών στην ελληνική δισκογραφία. Τέλος, την έκδοση κοσμεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ηχογραφήσεις. Εδώ και έξι δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής διαγράφει μια πολυσχιδή πορεία στη μουσική, ως συνθέτης, ως δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας και ως δάσκαλος. Ως σολίστ κιθάρας έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ ως συνθέτης έχει στο ενεργητικό του ένα πλήθος τραγουδιών που έχουν ερμηνεύσει δημοφιλείς τραγουδιστές, αλλά και έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει 30 προσωπικούς δίσκους. Για το «Άγρυπνο φεγγάρι» γράφει ο ίδιος στο σημείωμά του που περιλαμβάνεται στην έκδοση: «Είναι αλήθεια πως επί πολλά χρόνια με απασχολούσε η γλωσσική εξέλιξη και η αισθητική ιδιαιτερότητα των σπουδαίων αυτών ποιητών. […] Με οδηγό την κιθάρα μου, άρχισα από το 2016 να διερευνώ τις συλλαβές και τις λέξεις· πρόσεξα τους τονισμούς, το εννοιολογικό βάθος, τον βαθύτατα ερωτικό λόγο με τις παρακλήσεις, τις επιθυμίες, τον πόνο και τις υπαρξιακές ομολογίες, ανιχνεύοντας ακόμα και την απόκρυφη μουσική και ρυθμολογική αίσθηση που υποφώσκει στον ποιητικό τους λόγο. Ακολούθησα τους δρόμους τους. […]»

Βαγγέλης. Είκοσι πέντε (συν μία) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ

Βαγγέλης & Γιώργος Χριστοφορίδης

Ο Γιώργος (γιος του Βαγγέλη), θέλοντας να διασώσει τις ιστορίες που είχε γράψει ο πατέρας του πριν συναντήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τις συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο καταλαμβάνοντας το α’ μέρος αυτού, καθώς στο άλλο μισό διαβάζουμε για τον Βαγγέλη μέσα από ιστορίες που διηγείται ο γιος του. Γνωρίζουμε τον Βαγγέλη πριν το Αλτσχάιμερ και προς το τέλος του βιβλίου παίρνουμε μια μικρή γεύση για το πώς ήταν η ζωή του όταν η νόσος έκανε πλέον αισθητή την παρουσία της. Μέσα από αυτήν την πρωτότυπη συνύπαρξη δύο συγγραφέων ξεδιπλώνονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο ανθρώπων διαφορετικής γενιάς, όπου ο ένας –από συγγραφέας– γίνεται πρωταγωνιστής στις ιστορίες του άλλου.
Ποιος, πού, πότε, γιατί…
Ποιος: Αυτό το βιβλίο έχει για συγγραφείς δύο δημοσιογράφους. Έναν εν αγνοία του, τον Βαγγέλη. Και έναν εν γνώσει του, τον Γιώργο. Ο Βαγγέλης έγραψε τα διηγήματα του α’ μέρους του βιβλίου. Και, μετά, έφυγε.
Πού: Στη Θεσσαλονίκη, βέβαια. Όπου γεννήθηκε, έζησε όλη του τη ζωή και πέθανε (στις 12 Μαρτίου του 2022) ο Βαγγέλης. Αυτός την αγάπησε, αυτή τον καθόρισε. Στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της (σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, εξάλλου…) διαδραματίζονται και οι περισσότερες από τις ιστορίες του.
Πότε: Ο Βαγγέλης άρχισε να γράφει τα διηγήματά του (α’ μέρος) πριν αρκετές δεκαετίες. Και συνέχισε να τα γράφει επί αρκετές δεκαετίες. Ο Γιώργος άρχισε να σκέφτεται την ιδέα ενός τέτοιου βιβλίου ακριβώς όταν είδε ότι ο μπαμπάς πήρε τον δρόμο προς αποχώρηση.
Γιατί: Ο Βαγγέλης έγραψε ιστορίες από τη ζωή και την καθημερινότητά του. Για τον εαυτό του, όχι για τους άλλους. Ο Γιώργος άρχισε θέλοντας απλά να σώσει τα διηγήματα του μπαμπά. Μετά –όσο προχωρούσε το Αλτσχάιμερ– ήθελε να γράψει για τους ανθρώπους που το ζουν από τόσο κοντά. Για τη μαμά του, δηλαδή. Ώστε να έχουν οι απ’ έξω μια μικρή ιδέα πώς να σταθούν την επόμενη φορά, απέναντι σε κάποιον που ζει δίπλα στην αρρώστια.

Ιστορίες πίσω από κλειστές πόρτες

Ανθολόγιο - Ημερολόγιο 2023

Επιμέλεια ημερολογίου: Νατάσα Κάντζα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Ημερολόγιο του Ιανού φιλοξενεί στις σελίδες του αποσπάσματα έργων ή και ποιήματα δεκάδων συγγραφέων, Ελλήνων, αλλά και ξένων. Φέτος, ωστόσο, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: ένα σημαντικό μέρος από τα κείμενα αυτά γράφτηκε με αφορμή την παρούσα έκδοση, καθώς η θεματολογία της κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών, οι οποίοι και εμπνεύστηκαν από αυτήν. Αλήθεια, τι άραγε μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες;

Το έργο στο εξώφυλλο του Ημερολογίου 2023 είναι του Γιώργου Σταθόπουλου.

Μαζί | Ensemble

Στέλιος Παρλιάρος & Jean-Marie Hoffmann

Κείμενα-Υπεύθυνη έκδοσης: Μυρτώ Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένων: Φανή Παπαγεωργίου
Μετάφραση στα γαλλικά: Isabelle Godard

Το βιβλίο περιλαμβάνει 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες από την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, οι δρόμοι του γνωστού ζαχαροπλάστη και του σεφ της γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα συναντήθηκαν και από την πρώτη κιόλας γνωριμία τους ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Jean-Marie Hoffmann κατάλαβαν πόσο πολλά είναι αυτά που τους ενώνουν. Δυο άνθρωποι με το ίδιο πάθος γι’ αυτό που κάνουν, τον ίδιο ενθουσιασμό για τη ζωή, την ίδια ανάγκη να γεννούν νέες ιδέες. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσουν από κοινού ένα βιβλίο!
Το βιβλίο απευθύνεται σε Έλληνες που αγαπούν τη γαλλική κουζίνα, σε Γάλλους που θέλουν να ανακαλύψουν την ελληνική μαγειρική, αλλά και σε όποιον αγαπά την κουλτούρα της γαστρονομίας. Ο Στέλιος και ο Jean-Marie έφτιαξαν από 30 εντυπωσιακές συνταγές ο καθένας, οι οποίες συνδυάζουν τεχνικές και προϊόντα από τις δύο χώρες. Βγήκαν μαζί για ψώνια, επέλεξαν υλικά, μαγείρεψαν, έστησαν τα πιάτα. Και συνειδητοποίησαν πόσο ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα όταν ποντάρεις στο ΜΑΖΙ!
Στις σελίδες του ξεχωριστού αυτού βιβλίου, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Jean-Marie Hoffmann ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τη γαστρονομία στην Ελλάδα και στη Γαλλία, εντοπίζουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο κουλτούρες, μοιράζονται τα αγαπημένα τους υλικά, αποκαλύπτουν τον τρόπο που διαμόρφωσαν τη δική τους ταυτότητα στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική αντίστοιχα. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από καθημερινές στιγμές των δύο πρωταγωνιστών πλαισιώνει αυτή την ξεχωριστή έκδοση.

Στιγμές δρόμου στον κόσμο / Street moments from around the world

Δημήτριος Τσακίρης


Το δίγλωσσο αυτό φωτογραφικό λεύκωμα είναι το πρώτο που εκδίδει ο γιατρός Δημήτριος Τσακίρης, και περιλαμβάνει στιγμιότυπα και πορτραίτα δρόμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το στοιχείο, όμως, που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα του είδους είναι η ενότητα «Ζωγραφική με κάρβουνο», στην οποία παρουσιάζονται έργα τα οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Χρήστος Αλαβέρας, χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες του λευκώματος. Ο καλλιτέχνης είχε, μάλιστα, την έμπνευση να τα ενώσει σε μια αλληλουχία, σε χαρτί-ρολό δεκαπέντε μέτρων, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα road movie. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε μια σύνδεση της ζωγραφικής με τη φωτογραφία, δίνοντας, παράλληλα, αυτήν τη διαφορετική οπτική της φωτογραφικής διαδρομής στις εικόνες του Δ. Τσακίρη.

This album is the first published by Dimitrios Tsakiris, a doctor by profession, and includes snapshots and road portraits from Greece and abroad. However, what differentiates this album from the rest is: a section of “Charcoal Paintings” created by Christos Alaveras using some of the album photos. He had the inspiration to interconnect his paintings in a continuity flow on a 15 metre paper. In doing so, he has achieved an interesting road movie-like interplay between photography and painting, giving a different perspective to D. Tsakiris’ photographic journey.

Θα μ' αγαπάς όταν δε θα σε θυμάμαι;

Ρένα Κουβελιώτη

Στο βιβλίο αυτό, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη, με κοφτερό και αυτοσαρκαστικό λόγο, αποτυπώνει τον καθημερινό αγώνα μιας μητέρας, η οποία αποφασίζει να μεγαλώσει μόνη το παιδί της, παλεύοντας ταυτόχρονα με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του εγκεφάλου της που δεν της αφήνει πολλά περιθώρια χρόνου. Παιδικές αναμνήσεις, αλήθειες, συναισθήματα ξεπηδούν μέσα από την πληγωμένη ψυχή της και αποτυπώνονται σε έναν «αλφαβητικό κατάλογο αξιών» γεμάτο προτροπές και διδάγματα προς τον μονάκριβο γιο της, καθώς την κατατρύχει η αγωνία για το μέλλον του, όταν η μνήμη της θα έχει «ρίξει αυλαία».

Αποσπάσματα από το βιβλίο
Η ζωή της, για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν μόνο μια λέξη με πέντε γράμματα: «Αγάπη». Μιλούσε στο σπλάχνο της πριν ακούσει καν για πρώτη φορά την καρδιά του να χτυπά σταθερά και επίμονα μέσα της… Κάθε φράση της έκλεινε μ’ ένα «Σ’ αγαπώ»…
Και όχι, δεν αγαπούσε μόνο το πλασματάκι της… αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, γιατί σ’ εκείνον δημιουργήθηκε και εκεί θα ζούσε το δικό της ανθρωπάκι…
[…] «Η θεραπεία, παιδί μου, για όλες τις συμφορές και τα δεινά, τους πολέμους, τον ρατσισμό, τις λύπες, τα βάσανα και τα αμαρτήματα της ανθρωπότητας κρύβεται μέσα σε μία λέξη: «Αγάπη». Αυτή είναι η θεϊκή ορμή, που όχι μόνο δημιουργεί αλλά και ανανεώνει τη ζωή· που δίνει στον καθένα μας τη δύναμη να κάνει θαύματα αν και όταν, όμως, το θελήσει».