Η έξοδος των Θρακών
Κωνσταντίνος Α. Τριανταφυλλάκης
Ιστορικό μυθιστόρημα
Η έξοδος των Θρακών είναι το πέμπτο βιβλίο του Κωνσταντίνου Α. Τριανταφυλλάκη. Ένα βιβλίο «φόρος τιμής» στην εκατόχρονη επέτειο από τον βάναυσο ξεριζωμό του πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης· ένα έργο ζωής, μία «υποχρέωση», όπως λέει ο ίδιος, στη μνήμη των παππούδων του, που δεν σταμάτησαν ποτέ να ατενίζουν με νοσταλγία και βαθύ πόνο τα πατρογονικά εδάφη τους, εκεί, πέρα, στην απέναντι μεριά του Έβρου…
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ.
«Μαύρη πέτρα έριξες πίσω σου, καπετάνιο! Καλώς ήρθες στον τόπο σου!» είπε φωναχτά ο δεσπότης.
Ο γέρος γέλασε πικρά. Ύστερα, με όση δύναμη είχε μέσα στη γέρικη ψυχή του, απάντησε δείχνοντας με το χέρι του:
«Η πατρίδα μου είναι πέρα, δέσποτα! Πέρα! Η Ανατολική Θράκη. Εκεί είναι όλα· πατεράδες, μανάδες, αδέρφια, παιδιά, φίλοι, σπίτια, χωράφια… η ψυχή μας! Μας τα πήραν όλα, τίποτα δε μας αφήσαν· μόνο λίγες ρίζες… Εδώ είμαι μουσαφίρης, δέσποτα, πρόσφυγας· πάει να πει ξένος!»
Απόλυτη σιγή επικράτησε. Ο γέρος πήρε ακόμα μια βαθιά ανάσα και συνέχισε:
«Σήμερα είναι 19 του Οκτώβρη. Πάνε τριάντα χρόνια, δέσποτα, από τη μέρα που αφήσαμε τα σπίτια μας και περάσαμε το ποτάμι! Ακόμη θαρρώ πως είναι ψέμα. Σαν σήμερα ήταν, 19 του Οκτώβρη του 1922…»
Ο γέροντας σωριάστηκε στο κρύο πλακόστρωτο, με το βλέμμα πέρα, στην Ανατολική Θράκη. Τα μαυροπούλια χαμηλοπέταξαν, πήραν την ψυχούλα του και έφυγαν για πέρα… στη μόνη πατρίδα που αγάπησε όλη του τη ζωή. Εκεί που τον περίμενε η μανούλα του, ο πατέρας του, ο φημισμένος καπετάν Κρυωνάς, κι ο γιος του.
(Απόσπασμα από το βιβλίο)
______________
Ο Κωνσταντίνος Α. Τριανταφυλλάκης γεννήθηκε στο Ασημένιο Έβρου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Το 1975 ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε στην Πάντειο. Το 1979 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες (master) και στις Διεθνείς Σχέσεις (διδακτορικό). Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1990. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα Μarketing και Επικοινωνίας.
Άλλα έργα του συγγραφέα: Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει... (2012), Ημερολόγια Χαρμολύπης (2014), Μια άλλη ευκαιρία... (2017), Μικρές περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου (2019), όλα από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS.
Το άλογο του Ρούζβελτ
Μαρία-Δέσποινα Ράμμου
Νουβέλες / Εκδόσεις ΘερμαϊκόςΔύο μυθοπλασίες σε διαφορετικό περιβάλλον, που διαδραματίζονται στα μέσα του 20ού αιώνα. Στην πρώτη ιστορία με τίτλο «Το άλογο του Ρούζβελτ» ο αναγνώστης διασχίζει τα ορεινά τοπία μέσα από τις ονειρικές διηγήσεις του πρωταγωνιστή ίππου με την επονομασία Φαίδωνα Ζέμπελυ, ο οποίος ακολουθεί πιστά τον Κωνσταντινουπολίτη καπνοβιομήχανο Φρύνιχο Αλαφούζο, με την προσωνυμία Ρούζβελτ. Ο Ρούζβελτ είναι μια ηγετική μεν, πολιτική μορφή, αλλά την ίδια στιγμή μοναχικός, εγωκεντρικός και αδέξιος στις ανθρώπινες σχέσεις, στοιχεία που τον ωθούν να χτίσει μια παράδοξη φιλία με τον ίππο της δυσλειτουργικής, ισχυρής οικογένειάς του. Το άλογο αποκτά όλο και περισσότερο ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, στην προσπάθειά του να παρηγορήσει τον αφέντη στα προβλήματά του, ενώ η έμπρακτη αγάπη του, που μεταφέρεται σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αντιδιαστέλλει τα ανθρώπινα, τρωτά, σημεία, όπως είναι η έπαρση και η απληστία, με την αγνότητα ενός ζωντανού, και δη του αλόγου που από την αρχαιότητα έφερε σπουδαίο ρόλο στη λογοτεχνία. Τα άλογα στο Ομηρικό έπος παινεύονται ως θείοι, πιστοί συνοδοιπόροι στον πόλεμο, ενώ προικίζονται ακόμη και με ομιλία και ενσυναίσθηση (βλ. τα άλογα του Αχιλλέα που θρηνούν τον Πάτροκλο στην Ιλιάδα και τα «Άλογα του Αχιλλέως» του Καβάφη).
Η δεύτερη ιστορία με τίτλο «Το προικοσύμφωνο που πάγωσε στη λίμνη» εκτυλίσσεται σε μία υπαρκτή πόλη, την Καστοριά, γενέτειρα της μητέρας της συγγραφέως, και υποτιθέμενα μεταφέρεται διά στόματος της γιαγιάς της Ευδοκίας. Στο προσκήνιο έρχεται η ρήξη δύο οικογενειών, το ταξικό μίσος και οι κοινωνικές διαφοροποιήσεις, με αφορμή την αυτοκτονία του Μάρκου Δερβεστή, που έπασχε από τραυλισμό, λόγω της απαγόρευσης του γάμου με την κόρη του μεγαλοαστού γουνέμπορα Βρυούλη. Η εξέταση της αναπάντεχης φιλίας που σχηματίζεται ανάμεσα στους δύο πατεράδες, του θύματος και τον υπεύθυνο για τον χαμό του, φέρνει στο φως τα ολέθρια αποτελέσματα των γονικών παρεμβάσεων, το άχθος των προκαταλήψεων και τον αγώνα για επιβίωση μέσα στον ασφυκτικό, επικριτικό κύκλο των μικρών κοινωνιών.
Το Άλογο του Ρούζβελτ είναι ένα βιβλίο για τις καταστροφικές αποφάσεις που διαρρηγνύουν τους κοινωνικούς και οικογενειακούς δεσμούς, το οποίο θέτει συγχρόνως ελπιδοφόρα μηνύματα συγχώρεσης και αλληλεγγύης.
_____________
Η Μαρία-Δέσποινα Ράμμου γεννήθηκε το 1981. Είναι Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφια μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ίδιου ιδρύματος. Έχει ασχοληθεί με τη λημματογράφηση, δουλεύοντας ως επιστημονική συνεργάτιδα στην έκδοση του Σύγχρονου Λατινοελληνικού Λεξικού, από τις απαρχές της λατινικής γραμματείας μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα (University Studio Press, 2019). Το 2022 κυκλοφόρησε η διατριβή της με τίτλο Σατιρικά επιγράμματα εναντίον γιατρών στη λατινική γραμματεία. Κοινωνικο-μοτιβιστική έρευνα (University Studio Press). Συμμετείχε ως μεταφράστρια στον συλλογικό τόμο με τίτλο Ευριπίδης. 35 Μελέτες (2021, University
Studio Press).
Η ποιητική συλλογή της με τίτλο Η Χίμαιρα δεν είναι μακριά κυκλοφόρησε το 2012 (Διάττων, Αθήνα). Το πρώτο της πεζογραφικό έργο, η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Η Προσωπογραφία του Κρεγκ, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ενύπνιο το 2022. Πρόσφατα (Μάιος 2023) κυκλοφόρησαν δύο έργα της, οι νουβέλες της με τίτλο Το άλογο του Ρούζβελτ, από τις εκδόσεις Θερμαϊκός και η «θεατρική» νουβέλα Αντίστιξη από τις εκδόσεις Παρέμβαση.
Διηγήματα, ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια Φρέαρ, Παρέμβαση, Χάρτης, Περί Ου, Fractal, Culturebook, ΒιβλιοNet κ.ά.
Το μπλε λικέρ
Ι. Ν. Μαρκόπουλος
Ποιήματα κατ' επιλογήν 1989-2022
Αντλώντας έμπνευση από βιώματα και εικόνες της καθημερινότητας, ο ποιητής εξυμνεί με ύφος δωρικό την ίδια τη ζωή –μέσα από διάφορες εκφάνσεις της– με έναν ολιστικό και συνάμα αλληγορικό τρόπο. Η στοχαστική, ποιητική του σύνθεση, διαλεκτική όσο και λυτρωτική, προκύπτει μέσα από τις θυμοειδείς κινήσεις της ψυχής αλλά και την ορθολογική αναγκαιότητα της έκφρασης, όπως ο ίδιος μάς αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου.
Στη συλλογή περιλαμβάνονται 57 ποιήματα από παλαιότερες εκδοθείσες συλλογές του συγγραφέα με την προσθήκη μερικών νέων ποιημάτων.
_____________
Ο Ιωάννης Ν. Μαρκόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Σπούδασε Χημική Μηχανική και Φυσικοχημεία στο Πολυτεχνείο Darmstadt της Γερμανίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε ως αναπληρωτής καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., ενώ σήμερα είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εκτός από το γενικότερο επιστημονικό του έργο έχει δημοσιεύσει, από το 1981 μέχρι σήμερα, πάνω από 230 άρθρα και παρεμβάσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τοπικό και αθηναϊκό Τύπο, για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, πολιτικής, παιδείας και φιλοσοφίας της τεχνοεπιστήμης. Στην ποίηση πρωτοεμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή «Συντεταγμένες» (ΙΑΝΟΣ, 1989), ενώ ποιήματά του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και σε ποιητική Ανθολογία.
Η μικρή Ελένη μεγάλωσε
Μαρία Π. Πλούγαρλη
Εκδόσεις Θερμαϊκός
Εικονογράφηση: Ευρωπία Κοκονά & Μαρία Π. Πλούγαρλη
Πρόκειται για μία ιστορία με πρωταγωνίστρια τη γνωστή σε όλους μας μικρή Ελένη, η οποία όμως έχει πια μεγαλώσει! Το παραμύθι χωρίζεται σε τρία μέρη με διαφορετικό κάθε φορά ηθικό δίδαγμα.
Η συγγραφέας με έμμετρο λόγο και με ποιητικό και απλό τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει όμορφες εικόνες και να δώσει μια άλλη προοπτική σε επίκαιρα θέματα όπως είναι το μπούλινγκ, οι φοβίες των παιδιών και οι ανασφάλειές τους.
Δείτε εδώ
περισσότερες πληροφορίες.
___________
Η Μαρία Π. Πλούγαρλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά. Σπούδασε στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τη διδασκαλία γερμανικών καθώς και με τη συγγραφή παραμυθιών και ποιημάτων. Το βιβλίο «Η μικρή Ελένη μεγάλωσε» αποτελεί το πρώτο της παραμύθι, στο οποίο συμμετέχει ενεργά και στην εικονογράφηση δημιουργώντας τους χαρακτήρες του.
Η Ευρωπία (Πόπη) Κοκονά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών. Με σπουδές στο σχέδιο και την Ιστορία της Τέχνης δούλεψε ως σχεδιάστρια ρούχων στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και χρόνια διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες.
Η Θεσσαλονίκη του Πολύκλειτου Ρέγκου (1912-2012)
Κωνσταντίνος Π. Ρέγκος (επιμ.)
Η Θεσσαλονίκη για τον Πολύκλειτο Ρέγκο, πέραν του ότι ήταν πηγή έμπνευσης, ήταν και η πόλη που ανδρώθηκε, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, ο τόπος που δημιούργησε το κατ’ εξοχήν έργο του, αλλά και όπου έκλεισε τα μάτια του για στερνή φορά...Σπάνια θα βρει ο φιλότεχνος αναγνώστης τόση Θεσσαλονίκη του Πολύκλειτου Ρέγκου σε μία και μόνο έκδοση, και αυτό είναι το δώρο μου προς τους Θεσσαλονικιούς, αλλά και προς τους Αθηναίους και από τα άλλα μέρη της Ελλάδος φιλότεχνους.
Η επιλογή των έργων, ζωγραφικών και χαρακτικών, ανήκει σε εμένα και στην αφοσίωση της απασχόλησής μου με το έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου, αλλά και στην απεριόριστη αγάπη και λατρεία για την πόλη του, την Θεσσαλονίκη, που εκείνος μου ενέπνευσε αρχικά…
(Από τον πρόλογο του γιου του καλλιτέχνη και επιμελητή της έκδοσης/έκθεσης,Κωνσταντίνου Ρέγκου)
Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία: Αυτοβιογραφική αναφορά στον ζωγράφο Πολύκλειτο Ρέγκο & Πολύκλειτος Ρέγκος. Ο βίος και το έργο του – Χειρόγραφες σελίδες αυτοβιογραφίας.