Οι Κόρες της Σελήνης

Τζόχα Αλχάρθι

Μετάφραση: Ελένη Καπετανάκη

Το πρώτο αραβικό Booker, γραμμένο από γυναίκα. Ο αραβικός κόσμος πέρα από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα χωριό του Ομάν. Τρεις αδελφές, τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες και τρεις διαφορετικές επιλογές ζωής.

Space Invaders

Nona Fernandez Silanes

Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου

Χιλή 1980: σε ένα σχολείο του Σαντιάγο έρχεται να φοιτήσει η δεκάχρονη Εστρέγια, κόρη ενός στελέχους της κυβέρνησης Πινοτσέτ. Θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς λίγο καιρό αργότερα. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, όνειρα και αναμνήσεις στοιχειώνουν τους συμμαθητές της, τη γενιά που μεγάλωσε σε μια χώρα βυθισμένη στον τρόμο.

Επτά Πόλεμοι, Τέσσερις Εμφύλιοι, Επτά Πτωχεύσεις (1821-2016)

Γιώργος Β. Δερτιλής

Γεγονότα μιας Ιστορίας δύο αιώνων: Τα περισσότερα δεν τα γνωρίζουμε, ορισμένα τα μάθαμε σε περίληψη. Στα σχολεία μας δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτε για πτωχεύσεις και κρίσεις πέρα απ' όσα έλεγαν οι γονείς και οι παππούδες μας.

Διόνυσος κατά Εσταυρωμένου

Φρειδερίκος Νίτσε

Μετάφραση: Βαγγέλης Δουβαλέρης
Επιμέλεια: Ήρκος Ρ. Αποστολίδης

Πλήρως σχολιασμένη η πρώιμη φιλοσοφία του Φρειδερίκου Νίτσε, μες από δοκίμια και ανέκδοτα σημειωματάριά του, όπου εξετάζει, υπό πολλαπλές οπτικές, το φαινόμενο της αρχαιοελληνικής Τραγωδίας. Κεντρικό θέμα: ο άνθρωπος απέναντι στο άδηλο της Ύπαρξης - ή την αυθαιρεσία των θεών!

Ταξιδεύοντας σε Ξένη Γη

David Park

{Μεταφραστής: Νίκος Μάντης}

«Μπαίνω στην παγωμένη γη, […] όλα είναι κρυμμένα, ακόμα και τα μυστικά που τ’ αγκαλιάζω σφιχτά…» Σκέψεις ενός πατέρα που οδηγεί επί ώρες μέσα στο χιόνι για να φέρει στο σπίτι τον άρρωστο γιο του, αποκλεισμένο στη μακρινή πόλη όπου σπουδάζει. Στη διάρκεια του μοναχικού του ταξιδιού θα αναμετρηθεί με ένα παρελθόν που τον στοιχειώνει.

O Κόμης Μοντεχρίστος (2 τόμοι)

Alexandre Dumas

{Μεταφραστής: Ωρίων Αρκομάνης}

Ο Εδμόνδος Νταντές, νεαρός πετυχημένος ναυτικός, φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Στη φυλακή ο συγκρατούμενός του κάνει λόγο για έναν αμύθητο θησαυρό θαμμένο στο νησί Μοντεχρίστο. Δραπετεύει, βρίσκει τον θησαυρό και αποφασίζει να εκδικηθεί αυτούς που τον αδίκησαν. Το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του Δουμά στην πλήρη εκδοχή του.

Ο Κάλλιστος Κόσμος

Τάσος Γαλάτης

Τα άπαντα του Τάσου Γαλάτη (1938). Συναντιέται και ταυτίζεται συναισθητικά με τους σπουδαίους προγόνους του, τους ανώνυμους των μύθων και της ιστορίας: από τον τυφλό Οιδίποδα μέχρι τα ξυπόλυτα παιδιά του Ηράκλειτου, τους τελευταίους Βυζαντινούς και τους ήρωες του Εικοσιένα. Υψηλής στάθμης χαμηλόφωνη ποίηση.

Συλλαλητήρια στο δωμάτιό μου

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Γίναμε παντοτινά αδέρφια, ναι, αδέρφια ταμένα στων φίλων μας την ιερή χαμούρα μνήμη, αδέρφια πιστά στων αδερφιών μας την έλλογη τρέλα, στων αδερφιών μας το άλκιμο σακατιλίκι, στων αδερφιών μας τα απραγματοποίητα σχέδια. Μείναμε η Εύα κι εγώ να κάνουμε ρεπεράζ στον ουρανό, να μοντάρουμε όνειρα, να μουσκεύουμε τις σελίδες του Γονατά με άδολα δάκρυα. Μείναμε η Εύα κι εγώ να κάνουμε συλλαλητήρια στο δωμάτιό μας.

Η ανάγνωση του Σεφέρη

Δημήτρης Δημηρούλης

Διαφορετικές ματιές στο ποιητικό έργο του Σεφέρη που αξιοποιούν κάθε φορά συγκεκριμένες θεωρητικές απορίες και κριτικές αναζητήσεις. Ο Σεφέρης εξακολουθεί να ορίζει το μεγάλο πέρασμα του 20ού αιώνα για το πριν και για το μετά. Είμαστε ακόμη ανάμεσα στον Σεφέρη, στις πολλές δηλαδή εκδοχές του· σε ό,τι αναζητάμε κάθε φορά στο παρελθόν ή επιδιώκουμε στο μέλλον.