Περιοδικό «Ποιητική», τεύχος 27 ( Άνοιξη-Καλοκαίρι 2021 )

Διευθυντής έκδοσης: Χάρης Βλαβιανός

Το νέο, 27ο, τεύχος της «Ποιητικής» φιλοξενεί αφιερώματα στη μνήμη και στο έργο του Νάνου Βαλαωρίτη (1921-2019) και του Δημήτρη Ελευθεράκη (1978-2020).

Άσπρα μήλα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

Σ’ αυτόν τον κόσμο τα μήλα
είναι άσπρα· στον άλλο κόσμο τα μήλα
είναι πάλι άσπρα, αλλά μόνο
στον λόγο των ποιητών.

Άσπρα μήλα, η τελευταία ποιητική συλλογή του πρόωρα χαμένου ποιητή Δημήτρη Ελευθεράκη (1978-2020).

Ό,τι έγινε. Άνθρωποι και φαντάσματα

ΜΑΡΙΑ ΛΑΪΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ Ποίησης του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

«Έζησα µε αναίδεια / και
µοναξιά / μιλάω στο πρώτο
πρόσωπο. / Έζησα µε
παράξενες σκέψεις / σκοτεινές
παρορµήσεις / και όνειρα·/
σε µερικά έβγαινα σε λιµάνια
/σ’ άλλα πνιγόµουνα / λίγο
πριν απ’ την όχθη /κατάπινα
το αλµυρό νερό. / Ολόκληρη
έζησα».

Η ερευνήτρια

ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ Μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

Ηµερολόγια, όνειρα και επιστολές συγκροτούν τον βυθό της αποσπασµατικής και ηµιτελούς γραφής του Φραντς Κάφκα (1883-1924). Ηµερολόγια, όνειρα και επιστολές είναι η πρώτη ύλη αυτού του φυγόκεντρου µυθιστορήµατος.

Ουρανός απ’ άλλους τόπους

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αφηγείται µια σχεδόν εκατόχρονη γυναίκα από την Ήπειρο. Δεν της φτάνει –κατά τα λόγια της– ο ουρανός για χαρτί, θέλει ουρανούς κι απ’ άλλους τόπους. Πολλές φορές έχεις την αίσθηση πως τη γλώσσα της την κινεί ουράνιος υποβολέας. Τραγουδιστή πηγή πλαγιάς που άνθισε κάποια µακρινή άνοιξη και µαράθηκε στις µέρες µας. Το παρόν βιβλίο είναι ο απόηχος αυτής της γλώσσας. Αφολοή, όπως συχνά πυκνά λέει η αφηγήτρια.

Η ζωή και οι θάνατοι της Αλεξάνδρας Δελλή

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΜΑ

Στην Ερηµιά, ένα αποµονωµένο ορεινό χωριό, τη δεκαετία του 1950, η µικρή Αλεξάνδρα υφαίνει το πεπρωµένο της. Κάθε γενιά κληροδοτεί στην επόµενη έναν κρίκο από τη βαριά αλυσίδα που κρατάει τη µία δεµένη µε την άλλη. Η Αλεξάνδρα θα χρειαστεί να σπάσει τον δικό της κρίκο στην οικογενειακή αλυσίδα για ν’ αναγεννηθεί. Ένα σπονδυλωτό µυθιστόρηµα µε στοιχεία µαγικού ρεα­λισµού, όπου το φυσικό συνυπάρχει µε το υπερφυσικό.

Τα «κρυμμένα» ημερολόγια: Οκτώβριος 1912-Αύγουστος 1913

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Εισαγωγή – Επιμέλεια – Σχόλια: Νώντας Τσίγκας
Πρόλογος: Μάρκος Φ. Δραγούμης

«Εκατό χρόνια μετά τη δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη, η έκδοση των ημερολογιακών τετραδίων του παραμένει ημιτελής· δέκα από τα είκοσι τέσσερα τετράδιά του, που φυλάσσονται στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, δεν έχουν εκδοθεί. Τα “κρυμμένα” ημερολόγια (Οκτώβριος 1912‒Αύγουστος 1913) περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος από το μερικώς δημοσιευμένο Τετράδιο με αριθμό 18 και αφορoύν μια κρίσιμη ιστορική περίοδο: Ο διπλωμάτης Ίων Δραγούμης υπηρετεί ως έφεδρος δεκανέας πεζικού, αποσπασμένος με ρόλο πολιτικού συμβούλου στο Γενικό Επιτελείο, και παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα.» N.T.