Ο Τζίμης στην Κυψέλη

Χ.Α. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ

Ο Χ.Α. Χωμενίδης εμπνέεται ευθέως από το σήμερα. Γράφει ένα –σχεδόν– ρεαλιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2021 και διαλαμβάνει ό,τι μας αγγίζει, μας συγκινεί, μας τρομάζει.
Ο Τζίμης στην Κυψέλη είναι το ρέκβιεμ όσων ανεπαισθήτως μένουν πίσω, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία. Η επί του φοβερού βήματος απολογία ενός καλού ανθρώπου που απλώς τον ξεπερνάει η εποχή.

Ουρανός απ’ άλλους τόπους

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αφηγείται µια σχεδόν εκατόχρονη γυναίκα από την Ήπειρο. Μια μεγάλη, πρωτοπρόσωπη αφήγηση για τους τόπους όπου οι άνθρωποι πάλεψαν με την πέτρα, τα αυστηρά ήθη, την κλειστή κοινωνία, για να επιβιώσουν κυριολεκτικά μα και ψυχικά.
«Μαύρη ζωή, χρυσή γλώσσα. Κάθε σελίδα του βιβλίου είναι θησαυρός. Σαστίζεις με την ευθυβολία, τη λιτότητα, την ευρηματικότητα, την ποιητικότητα, τις μεταφορές αυτής της γλώσσας».
Σταύρος Ζουμπουλάκης, εφ. Η Καθημερινή
«Ο Δημητρίου έγραψε ένα εξαίσιο δραματικό κείμενο για να μνημειώσει τον χαμένο Έλληνα της Μέσα Ελλάδας...» Κώστας Γεωργουσόπουλος, εφ. Τα Νέα

Σικελικό ειδύλλιο

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Το Σικελικό ειδύλλιο δεν είναι ειδύλλιο. Είναι το χρονικό της συνάντησης δύο ανθρώπων σε µια µικρή πόλη της Σικελίας, στα µέσα της δεκαετίας του 1950. Με την πρώτη µατιά, ο αστυνόµος Λούκα Ντε Ματέις και η νεαρή Κοντσέττα Βιτάλε δεν έχουν τίποτα κοινό εκτός από τη σικελική τους καταγωγή: αλλά, καθώς αφηγούνται τα γεγονότα της ζωής τους, φανερώνουν όλο και περισσότερες οµοιότητες· είναι και οι δυο τους, ο καθένας µε τον τρόπο του, ξένοι στον γενέθλιο τόπο· µοιάζουν µε τα αντίθετα είδωλα του ίδιου καθρέφτη.

Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή μου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Οι βασικοί πυλώνες της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, ο ιδεολογικός και ο καλλιτεχνικός, έτσι όπως αποκαλύπτονται μέσα από προσωπικές συνομιλίες του με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη. Η ανακάλυψη της αρμονίας, τα επικίνδυνα παιχνίδια της ζωής, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, η γνωριμία και ο γάμος του με τη Μυρτώ, τα δύο τους παιδιά, η μουσική παιδεία, η συντροφικότητα στον αγώνα και την εξορία, οι πολιτικές διαμάχες, οι παρεξηγήσεις, τα όνειρα και οι διαψεύσεις τους, η φιλία του με τον Φρανσουά Μιτεράν, οι κρίσεις του για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, οι εξηγήσεις του για κάποιες στάσεις του που έχουν αμφισβητηθεί, το πάθος του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, οι θλίψεις του και οι χαρές του ξεδιπλώνονται σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση με παραλήπτη τις σημερινές και αυριανές γενιές.

Σαλός Θεού. Ο μυστικός Μίκης

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ο ιλιγγιώδης στροβιλισµός του Μίκη Θεοδωράκη –µουσικός, πολιτικός, ερωτικός, παιγνιώδης– οδηγεί τον αναγνώστη σε εκατό ζωές, στο πανόραµα διακοσίων χρόνων. Ο Σαλός Θεού ζωντανεύει άγνωστες στιγµές µε τους Λένιν, Στάλιν, Τίτο, Τσε, Φιντέλ, Μιτεράν, καθώς και µε τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Αλέξη Τσίπρα και δεκάδες άλλες προσωπικότητες. Στη δίνη του κυκλώνα Μίκης, µε την πένα στενού του φίλου επί δεκαετίες, ο χρόνος µεταβάλλεται και δεν έχει νόηµα να διακρίνουµε ζωντανούς και πεθαµένους.

Ο Μεγάλος Ευνούχος της Κωνσταντινούπολης

ΖΟΥΛΦΙ ΛΙΒΑΝΕΛΙ

Μετάφραση: Φραγκώ Καράογλαν
Πρόλογος: Μίκης Θεοδωράκης
«Το βιβλίο του Ζουλφί Λιβανελί Ο Μεγάλος Ευνούχος της Κωνσταντινούπολης διαβάζεται απνευστί. Ειδικά για μας τους Έλληνες παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί μας αποκαλύπτει έναν κόσμο άγνωστο, πίσω από τη φοβερή για τους Έλληνες λέξη "Σουλτάνος". [...] Ένας κόσμος με αφάνταστη σκληρότητα και συγχρόνως μαγικός, σχεδόν εξωπραγματικός, που δείχνει σε πόσες και ποιες ακρότητες μπορεί να φθάσει η απόλυτη Εξουσία.» Μίκης Θεοδωράκης