Ό,τι έγινε

ΜΑΡΙΑ ΛΑΪΝΑ

Έζησα µε αναίδεια/και
µοναξιά / μιλάω στο πρώτο
πρόσωπο. / Έζησα
µε παράξενες σκέψεις / σκοτεινές
παρορµήσεις /και όνειρα·/
σε µερικά έβγαινα σε λιµάνια
/σ’ άλλα πνιγόµουνα / λίγο
πριν απ’ την όχθη /κατάπινα
το αλµυρό νερό. / Ολόκληρη
έζησα.

Το τρένο των παιδιών

ΒΙΟΛΑ ΑΡΝΤΟΝΕ

Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού

Το 1946 ο Αμερίγκο εγκαταλείπει τη γειτονιά του στη Νάπολη. Μπαίνει σ’ ένα τρένο μαζί με τα χιλιάδες άλλα παιδιά του ιταλικού Νότου που –με πρωτοβουλία του κομμουνιστικού κόμματος– φεύγουν για τον Βορρά, να σωθούν από τη φτώχεια και τη δυστυχία που σκόρπισε ο πόλεμος. Με το έκπληκτο βλέμμα ενός επτάχρονου παιδιού, που έχει ωστόσο μάθει να επιβιώνει στα στενά της Νάπολης, ο Αμερίγκο θα μας ξεναγήσει σε μια Ιταλία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Θα μας διηγηθεί τη συγκινητική ιστορία ενός σκληρού αποχωρισμού. Και θα μας μιλήσει για τον βαθύ πόνο από τον οποίο δεν μπορεί κανείς να γλιτώσει – γιατί μόνο έτσι μεγαλώνουμε.

Δεν υπάρχουν ανοιχτοί φάκελοι. Η μυστική ζωή της μητέρας μου

ΑΝΤΡΑΣ ΦΟΡΓΚΑΤΣ

Μετάφραση: Νίνα Μπούρη

Το 2013 ο Ούγγρος συγγραφέας Άντρας Φόργκατς δέχτηκε το τηλεφώνημα ενός ερευνητή των αρχείων της μυστικής αστυνομίας της Βουδαπέστης. Η μητέρα του, που τη λάτρευε, εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Κάνταρ. Ως πληροφοριοδότρια δεν κατέδιδε μόνο γνωστούς της, αλλά και τους φίλους της, τους συγγενείς, ακόμη και τα παιδιά της...
Ένα βιβλίο για τις οικογενειακές προδοσίες και τα εθνικά τραύματα, για το ψέμα, την προδοσία και τη συγχώρεση, που φέρνει στον νου τον κόσμο του Διαβάζοντας στη Χάννα του Μπέρνχαρντ Σλινκ και την ατμόσφαιρα της ταινίας του Ντόνερσμαρκ Οι ζωές των άλλων.

Η τέχνη της χαράς

ΓΚΟΛΙΑΡΝΤΑ ΣΑΠΙΕΝΤΣΑ

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Γεννημένη το 1900 στη Σικελία, η Μοντέστα είναι το κακοποιημένο παιδί μιας δυστυχισμένης, πάμφτωχης οικογένειας. Στα εννιά της χρόνια στέλνεται στο μοναστήρι και η μοίρα της μοιάζει προδιαγεγραμμένη: στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει μια απλή καμαριέρα. Όμως η νεαρή Μοντέστα είναι μια γυναίκα με εξαιρετική δύναμη, εξυπνάδα, αποφασιστικότητα, δίψα για τη γνώση και τη φιλήδονη πλευρά της ζωής. Και μ’ αυτά τα εφόδια γκρεμίζει όλα τα στεγανά μέχρι την κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας: εκκλησία, ηθική, παραδόσεις, πολιτικές πεποιθήσεις, κοινωνικές προκαταλήψεις… Η Τέχνη της χαράς είναι η ιστορία της ζωής μιας μοναδικής γυναίκας και συνάμα η ιστορία του θυελλώδους εικοστού αιώνα. Ένα μεγάλο ιταλικό μυθιστόρημα στο οποίο το έπος, η ιστορία και το οικογενειακό χρονικό συνυφαίνονται και διαδέχονται το ένα το άλλο.

«Η Σαπιέντσα είναι η αιρετική πριγκίπισσα του ιταλικού εικοστού αιώνα...» • Le Monde

Εθνική ολοκλήρωση και διχόνοια. Η ελληνική περίπτωση

ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ

Κάθε έθνος περνάει από τη διαδικασία της «εθνικής ολοκλήρωσης», που περιλαμβάνει συνήθως την απελευθέρωσή του από «ξένο» ζυγό και την ενοποίησή του στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Αλλά η διαδικασία αυτή συνεπάγεται αναπόφευκτα διαμάχη και σύγκρουση – σύγκρουση ιδεών, σύγκρουση συμφερόντων.

Το πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα

ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ

Η διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια προς τη δόξα και τον θάνατο – από τη γέννησή του στα ενετοκρατούμενα Επτάνησα ως το τραγικό του τέλος στο Ναύπλιο. Η ιστορία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη, ενός μοναχικού ήρωα, που χάρισε χωρίς δεύτερη σκέψη τον εαυτό του στην Ελλάδα και στέγνωσε ακόμα και την καρδιά του για να ζήσει η πατρίδα του. Το πικρό ποτήρι το ήπιε συνειδητά μέχρι τέλους μόνος του, αφήνοντας «ορφανή» τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε, τη Ρωξάνδρα Στούρτζα.
Δυο ερωτευμένοι που δεν ήταν γραφτό να γίνουν ζευγάρι, αλλά σφράγισαν την ιστορία της Ελλάδας.

Το θαύμα και η τραγωδία. Το Εικοσιένα από τον κόσμο του Ομήρου στο πλανητικό χωριό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ

Ποιοι ήμασταν τότε; Ποιοι είμαστε σήμερα; Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε καθώς ενταχθήκαμε στη χορεία των εθνών της νεωτερικής Ευρώπης; Τι μπορεί να διδάξει η ιστορία αυτή στην Ευρώπη για τον ίδιο της τον εαυτό;