Design & Κοινωνική ευθύνη

1. Ελβετία - Ευρώπη {Αρχές της δεκαετίας του ’50}

Josef Muller Brockman

Josef Müller-Brockmann
The KISS Method. Keep It Simple, Stupid
 

Ο Josef Müller-Brockmann, Ελβετός γραφίστας και δάσκαλος, γεννήθηκε το 1914 και πέθανε το 1996. Σπούδασε Aρχιτεκτονική, Ντιζάιν και Iστορία της Tέχνης τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Ζυρίχης. Το 1936 άνοιξε το δικό του στούντιο στη Ζυρίχη, επικεντρωμένο στο γραφιστικό σχεδιασμό, στον εκθεσιακό σχεδιασμό και στη φωτογραφία. Από το 1951 σχεδιάζει αφίσες συναυλιών για το «Tonhalle» στη Ζυρίχη. Το 1958 έγινε συνιδρυτικό μέλος του «New Graphic Design» μαζί με τους R.P. Lohse, C. Vivarelli και H. Neuburg. Το 1966 διορίστηκε Ευρωπαίος σύμβουλος σχεδίασης στην IBM. Αναγνωρίζεται κυρίως για τα απλά και γεωμετρικά σχέδια του, την καθαρή χρήση της τυπογραφίας, τα σχήματα και τη χρωματική του γκάμα τα οποία έχουν εμπνεύσει και εμπνέουν πολλούς σύγχρονους σχεδιαστές. Έγραψε βιβλία για το ντιζάιν και την οπτική επικοινωνία.
Το 1952, σχεδίασε μια αφαιρετική, τρισδιάστατη δημόσια πινακίδα για την «Ελβετική Λέσχη Αυτοκινήτου» που είχε την έδρα της στη Ζυρίχη. Περιλάμβανε ένα κατάλογο περιπτώσεων, ο οποίος αναφερόταν στους κινδύνους της οδήγησης και μια περίληψη των συνολικών ατυχημάτων και θανάτων που σχετίζονταν με το αυτοκίνητο.
Πίστευε στον σχεδιασμό για θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας και αυτό το έδειξε μέσω των αφισών του για την υγεία και την ασφάλεια. Η πρώτη επιτυχημένη αφίσα του σχεδιάστηκε για την «Ελβετική Λέσχη Αυτοκινήτου» (Protegez l’enfant!) με την οποία κέρδισε μεγάλη φήμη ως σχεδιαστής. 
Αυτή η αφίσα έγινε με τη χρήση φωτογραφίας και τυπογραφίας και όχι με εικονογράφηση.

Προστατέψτε το παιδί. 1953
Προστατέψτε το παιδί. 1953
Το διακριτικό σήμα με το χέρι προστατεύει από ατυχήματα. 1955
Το διακριτικό σήμα με το χέρι προστατεύει από ατυχήματα. 1955
Προσπεράσεις…; Ποτέ όταν αμφιβάλεις! 1957
Προσπεράσεις…; Ποτέ όταν αμφιβάλεις! 1957
Ποδηλάτης-Προσοχή / Προσοχή-Ποδηλάτης. 1958
Ποδηλάτης-Προσοχή / Προσοχή-Ποδηλάτης. 1958
Λιγότερο θόρυβο. 1960
Λιγότερο θόρυβο. 1960

2. Ελλάδα - Ευρώπη 2019 (!)

Εγκατάλειψη θύματος τροχαίου:
Η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής

Το αδίκημα της εγκατάλειψης θύματος, που οδηγεί σε έκθεση της ζωής σε κίνδυνο τιμωρείται με βάση το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικας με ποινή κάθειρξης έξι (6) ετών!
Η έννοια της ισονομίας παραβιάζεται κατάφωρα όταν για το ίδιο αδίκημα (εγκατάλειψη θύματος) αν αυτό τελεστεί από οδηγούς μηχανοκινήτων μέσων (άρθρο 43* του ΚΟΚ) επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών!




*265 μέλη οικογενειών θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων ζητάνε την άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ που θεσπίζει την ατιμωρησία για τους οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματα τους. Είναι το ξεκίνημα μιας πρωτοβουλίας με συντονιστή τον Πανελλαδικό Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα, απευθύνεται σε πολίτες και κοινωνικούς φορείς και θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να πραγματοποιήσει το στόχο της. Επικοινωνία: soste.gr@gmail.com

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: