Χρήσιμες πληροφορίες

Ζώα σε απομόνωση

————————————————————————————

Οι άν­θρω­ποι απο­μο­νώ­νο­νται σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας. Στην ξη­ρά και στη θά­λασ­σα όμως κά­ποια άλ­λα ζώα ανά­γουν την απο­μό­νω­ση σε κα­νό­να, με εξαί­ρε­ση πε­ριό­δους ανα­πα­ρα­γω­γής και ανα­τρο­φής. Ακο­λου­θούν σε τέσ­σε­ρις συ­νέ­χειες ανα­φο­ρές σε οκτώ εί­δη ζώ­ων, που επι­λέ­γουν την αυ­το-απο­μό­νω­ση και πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται σε κα­τά­λο­γο του WWF. Κο­ρυ­φαί­ος αριθ­μός στην κι­νε­ζι­κή αριθ­μο­λο­γία άλ­λω­στε εί­ναι το 8, ένα όρ­θιο άπει­ρο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Γα­λά­ζια φά­λαι­να

Μη­χα­νι­κή καρ­διά γα­λά­ζιας φά­λαι­νας

Ο πιο βα­ρύς δει­νό­σαυ­ρος, ο Αρ­γε­ντι­νό­σαυ­ρος, υπο­λο­γί­ζε­ται ότι ζύ­γι­ζε κά­που 90 με­τρι­κούς τό­νους. Επο­μέ­νως, το με­γα­λύ­τε­ρο γνω­στό ζώο εί­ναι η γα­λά­ζια φά­λαι­να, που μό­νη τα­ξι­δεύ­ει στους ωκε­α­νούς. Η με­γά­λη της καρ­διά έχει μέ­γε­θος Σκα­ρα­βαί­ου, ενός οχή­μα­τος του λα­ού (Volkswagen). Το μω­ρό της ζυ­γί­ζει 2,5 τό­νους, έχει μή­κος 7 μέ­τρα και κα­τα­να­λώ­νει πά­νω από 380 λί­τρα γά­λα­κτος την ημέ­ρα. Οι γα­λά­ζιες φά­λαι­νες εί­ναι δύ­σκο­λο να ζυ­γι­στούν, αν δεν έχουν κο­πεί σε κομ­μά­τια. Υπο­ε­κτι­μά­ται όμως έτσι το βά­ρος, λό­γω απώ­λειας αί­μα­τος και υγρών. Η βα­ρύ­τε­ρη επι­στη­μο­νι­κά ζυ­γι­σμέ­νη γα­λά­ζια φά­λαι­να ήταν 177 τό­νων. Έως τις αρ­χές του ει­κο­στού αιώ­να αφθο­νού­σαν στους ωκε­α­νούς, πριν κιν­δυ­νεύ­σουν να αφα­νι­στούν από φα­λαι­νο­θη­ρι­κά. Την κα­τα­στρο­φή αυ­τή καυ­τη­ρί­α­σε ο Arthur C. Clarke, προ­βάλ­λο­ντας τον με­γά­λο εγκέ­φα­λο της φά­λαι­νας. Τα­ξι­δεύ­ο­ντας με 20 χλμ. την ώρα και επι­βρα­δύ­νο­ντας σε 5 όταν τρώ­νε, οι γα­λά­ζιες φά­λαι­νες μπο­ρούν να φτά­σουν τα­χύ­τη­τες 50 χλμ. Σε πε­ριό­δους ζευ­γα­ρώ­μα­τος κα­λούν από μί­λια μα­κριά με χα­μη­λού τό­νου και σύ­ντο­μης διάρ­κειας φω­νές. Στα ανοι­κτά των ακτών της Σρι Λάν­κα έχουν ηχο­γρα­φη­θεί να επα­να­λαμ­βά­νουν τέσ­σε­ρις νό­τες. Η αύ­ξη­ση των θο­ρύ­βων στους ωκε­α­νούς από ηχο­ε­ντο­πι­στι­κά συ­στή­μα­τα σό­ναρ (SO.N.A.R) πνί­γει τα τρα­γού­δια τους. Συ­νή­θως ζουν μό­νες. Κά­πο­τε με ένα ακό­μη άτο­μο. Δεν εί­ναι γνω­στό για πό­σο συ­μπο­ρεύ­ο­νται τα ζευ­γά­ρια. Σε πε­ριο­χές με υψη­λή συ­γκέ­ντρω­ση τρο­φής μπο­ρεί να συ­μπέ­σουν και πε­νή­ντα διά­σπαρ­τες γα­λά­ζιες φά­λαι­νες. Δεν σχη­μα­τί­ζουν στε­νά δε­μέ­νες ομά­δες, όπως άλ­λα εί­δη μπα­λε­νο­φό­ρων. Μο­να­χι­κή συ­νε­χί­ζει το τα­ξί­δι της η γα­λά­ζια φά­λαι­να, εξα­δέλ­φη της λευ­κής φά­λαι­νας, του Μό­μπι Ντικ, που συ­ντρί­βει το σκά­φος του πλοιάρ­χου Αχα­άβ, συ­νο­νό­μα­του του πο­λέ­μιου του προ­φή­τη Ηλία, με μό­νο τον αφη­γη­τή Ισμα­ήλ, συ­νο­νό­μα­το γιου του Αβρα­άμ, να δια­σώ­ζε­ται πά­νω σε ένα φέ­ρε­τρο στη θά­λασ­σα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Θα­λάσ­σια χε­λώ­να

Ζουν στους ωκε­α­νούς πε­ρισ­σό­τε­ρα από εκα­τό εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια. Ορι­σμέ­νες θα­λάσ­σιες χε­λώ­νες ζουν πά­νω από 150 χρό­νια. Γνω­στό ρε­κόρ κα­τά­δυ­σης εί­ναι 6 ώρες. Με εξαι­ρε­τι­κές ικα­νό­τη­τες ναυ­σι­πλο­ΐ­ας, μπο­ρεί να κο­λυ­μπή­σουν εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες μί­λια από τον χώ­ρο δια­τρο­φής τους έως το ση­μείο όπου θα γεν­νή­σουν τα μι­κρά τους. Όσα βγουν από το αβγό και επι­ζή­σουν θα ξε­κι­νή­σουν ένα μα­κρύ μο­να­χι­κό τα­ξί­δι στον ωκε­α­νό. Όταν γεν­νιού­νται δεν υπάρ­χει εξω­τε­ρι­κό ανα­το­μι­κό στοι­χείο που να επι­τρέ­πει διά­κρι­ση φύ­λων. Περ­νούν δε­κα­ε­τί­ες για να φτά­σουν σε σε­ξουα­λι­κή ωρι­μό­τη­τα. Αφού ζευ­γα­ρώ­σουν στο νε­ρό επι­στρέ­φουν στην ξη­ρά να αφή­σουν τα αβγά τους. Σε ακραί­ες πε­ρι­πτώ­σεις φι­λο­πα­τρί­ας, χε­λώ­νες επι­στρέ­φουν να αφή­σουν αβγά στην ακτή όπου γεν­νή­θη­καν οι ίδιες. Στην ιν­δι­κή μυ­θο­λο­γία, ο κό­σμος στη­ρί­ζε­ται σε τέσ­σε­ρις ελέ­φα­ντες που στέ­κο­νται πά­νω σε μια χε­λώ­να. Μία νύμ­φη από την Αρ­κα­δία, η Χε­λώ­νη, που χλεύ­α­σε τους γά­μους του Δία και της Ήρας, τι­μω­ρή­θη­κε να ζει σε αιώ­νια σιω­πή, κου­βα­λώ­ντας στην πλά­τη το σπί­τι της. Ο Ερ­μής έδε­σε χορ­δές στο άδειο καύ­κα­λο χε­λώ­νας, δη­μιουρ­γώ­ντας την πρώ­τη λύ­ρα, που χά­ρι­σε στον Απόλ­λω­να. Το μυα­λό του και μια λύ­ρα, έτσι απει­κο­νί­ζε­ται έκτο­τε. Αν ονει­ρευ­τείς θα­λάσ­σια χε­λώ­να, αυ­τό δεί­χνει πως εί­σαι προ­σε­κτι­κός στην έκ­φρα­ση συ­ναι­σθη­μά­των.

Χρήσιμες πληροφορίες

Στο επό­με­νο τεύ­χος: γι­γα­ντιαίο πά­ντα & ια­γουά­ρος

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: