Αγώνες φαγητού

Αγώνες φαγητού

Απο­καρ­διω­τι­κό πε­ρι­στα­τι­κό αυ­τό το κα­λο­καί­ρι ήταν ο απο­κλει­σμός πρω­τα­θλη­τή από αγώ­νι­σμα με το οποίο έχει συν­δέ­σει το όνο­μά του. Πρό­κει­ται για τον Τζόι Τσέ­στ­νατ (JoeyChestnut), τον Ιω­σήφ Χρι­στια­νό Κά­στα­νο δη­λα­δή, επαγ­γελ­μα­τία κα­τα­βρο­χθι­στή στις ΗΠΑ. Το 2021 ση­μεί­ω­σε πα­γκό­σμιο ρε­κόρ κα­τα­βρο­χθί­ζο­ντας σε δέ­κα λε­πτά, στο Κό­νι Άι­λαντ της Νέ­ας Υόρ­κης, 76 φη­μι­σμέ­να λου­κά­νι­κα του Νέι­θαν (Nathan’s Famous) και τα ψω­μά­κια με τα οποία σερ­βί­ρο­νται. Πρω­τα­θλη­τής δε­κα­έ­ξι φο­ρές, από το 2015 κυ­ριαρ­χεί στο ετή­σιο αγώ­νι­σμα, που το κα­λω­δια­κό δί­κτυο των σπορ ESPN με­τα­δί­δει στις 4 Ιου­λί­ου, Hμέ­ρα Aνε­ξαρ­τη­σί­ας στην Αμε­ρι­κή, εφό­σον δεν προ­κύ­ψουν εξω­γή­ι­νοι, όπως συμ­βαί­νει στην ομώ­νυ­μη ται­νία.
Στον πρώ­το δια­γω­νι­σμό του Νέι­θαν που έχει κα­τα­γρα­φεί, το 1972, αρ­γο­ναυ­τι­κό όνο­μα φέ­ρει ο νι­κη­τής Jason Schechter, που κα­τά­πιε 14 λου­κά­νι­κα. Με αθλο­θέ­τη­ση από το 1980, πα­γκό­σμιο ρε­κόρ με 50 λου­κά­νι­κα ση­μεί­ω­σε το 2001 ο Takeru Kobayashi. Ο εν λό­γω Ιά­πω­νας, που κέρ­δι­σε και τους επό­με­νους έξι αγώ­νες, θε­ω­ρεί­ται ότι κα­θιέ­ρω­σε το άθλη­μα στο οποίο ο αντα­γω­νι­σμός ανοί­γει την όρε­ξη. Η διά­ση­μη στην Αμε­ρι­κή αλυ­σί­δα εστια­το­ρί­ων ξε­κί­νη­σε από μια κα­ντί­να, που το 1916 άνοι­ξαν στο Κό­νι Άι­λαντ ο Nathan Handwerker και η σύ­ζυ­γός του Ida, που­λώ­ντας λου­κά­νι­κα για ένα ντάιμ. Λέ­γε­ται ότι τους εν­θάρ­ρυ­ναν οι πο­λύ­τρο­ποι καλ­λι­τέ­χνες Eddie Cantor και Jimmy Durante, που την κα­ριέ­ρα τους άρ­χι­σαν ως σερ­βι­τό­ροι που τρα­γου­δού­σαν.
Στην πρώ­τη ται­νία που το 2009 σκη­νο­θέ­τη­σε η Σκάρ­λετ Γιό­χαν­σον, με πρω­τα­γω­νι­στή τον Kevin Bacon, ένας άντρας δια­σχί­ζει τη Νέα Υόρ­κη ανα­ζη­τώ­ντας όχι μπέι­κον, αλ­λά λου­κά­νι­κο του Νέι­θαν. Το όνο­μα Νέι­θαν φέ­ρει προ­φή­της και σύμ­βου­λος επι­κοι­νω­νί­ας του βα­σι­λιά Δαυίδ, που ως διά­δο­χό του έχρι­σε τον Σο­λο­μώ­ντα. Ένα από δε­κα­τρία παι­διά φτω­χού Εβραί­ου πα­που­τσή από τη Γα­λι­κία, στα πο­λω­νο-ου­κρα­νι­κά σύ­νο­ρα, ο Χα­ντ­βέρ­κερ, το επώ­νυ­μο του οποί­ου στα γερ­μα­νι­κά ση­μαί­νει Πο­λυ­τε­χνί­της, με­τα­νά­στευ­σε το 1912 στην Αμε­ρι­κή. Βρή­κε δου­λειά ντε­λι­βε­ρά, πριν προ­βι­βα­στεί να τε­μα­χί­ζει ψω­μά­κια σε εστια­τό­ριο που σέρ­βι­ρε λου­κά­νι­κα. Δεν έχει υπο­λο­γι­στεί πό­σα ψω­μά­κια έκο­ψε πριν ανοί­ξει την κα­ντί­να και πό­σα με­τά.
Αντα­γω­νι­στι­κή επι­τά­χυν­ση κα­τα­νά­λω­σης συ­νι­στούν όλα τα αθλή­μα­τα. Οι δρο­μείς τα­χύ­τε­ρα κα­τα­πί­νουν απο­στά­σεις στα δι­κά τους αγω­νί­σμα­τα. Οι άλ­τες επι­μη­κύ­νουν, σε από­στα­ση ή σε ύψος, τα δια­στή­μα­τα που το άλ­μα τους κα­τα­βρο­χθί­ζει. Πιο μα­κριά ρί­χνουν το ακό­ντιο ή τη σφαί­ρα όσοι κά­νουν βο­λές. Σε ομα­δι­κά αθλή­μα­τα ανα­γκά­ζουν άλ­λους να φά­νε γκολ. Στη ντά­μα και στο σκά­κι τρώ­νε πιό­νια. Το πό­σο γρή­γο­ρα και ορι­στι­κά τρώ­γε­ται οτι­δή­πο­τε κα­τα­γρά­φε­ται ως ρε­κόρ. Από με­τρή­σεις τα­χύ­τη­τας ανά­λω­σης πα­ντός εί­δους βρώ­σι­μης ύλης φυ­σι­κά θα ήταν αδύ­να­τον να απου­σιά­ζει το φα­γη­τό.


Οι κα­λύ­τε­ρες στιγ­μές

Τρώ­γο­ντας σε 11,5 λε­πτά 2,9 κι­λά σπα­ράγ­για τη­γα­νι­σμέ­να σε πο­λύ λά­δι ξε­κί­νη­σε τη στα­διο­δρο­μία του ο Τσέ­στ­νατ το 2005, όταν ήταν φοι­τη­τής στο Πο­λι­τεια­κό Πα­νε­πι­στή­μιο του Σαν Χο­σέ στην Κα­λι­φόρ­νια. Στις 4 Ιου­λί­ου στο αγώ­νι­σμα του Νέι­θαν έφα­γε 32 λου­κά­νι­κα και ψω­μά­κια, βγαί­νο­ντας τρί­τος με­τά τον Κο­μπα­γιά­σι και τη γεν­νη­μέ­νη στη Νό­τια Κο­ρέα Σό­νια Τό­μας, γνω­στή ως «μαύ­ρη χή­ρα», κα­θώς πο­λύ πιο με­γα­λό­σω­μους άντρες στο φα­γη­τό εί­χε κα­τα­τρο­πώ­σει. Τον Οκτώ­βριο του ιδί­ου έτους στην Αρι­ζό­να ο Τσέ­στ­νατ κα­τέρ­ρι­ψε πα­γκό­σμιο ρε­κόρ με 32,5 σά­ντουιτς με τυ­ρί στη σχά­ρα σε δέ­κα λε­πτά, ενώ πρώ­τος βγή­κε επί­σης στις βά­φλες και δεύ­τε­ρος με­τά τον Κο­μπα­γιά­σι σε μπέρ­γκερ, κα­τε­βά­ζο­ντας 56 σε οκτώ λε­πτά.
Το 2006 κα­τα­βρό­χθι­σε 52 λου­κά­νι­κα, αλ­λά ο Κο­μπα­γιά­σι τον ξε­πέ­ρα­σε με 53+34, νέο πα­γκό­σμιο ρε­κόρ εκεί­νη τη χρο­νιά. Το 2007 δη­μιούρ­γη­σε αί­σθη­ση στη Φι­λα­δέλ­φεια τρώ­γο­ντας 182 φτε­ρού­γες κο­τό­που­λο σε 30 λε­πτά, ενώ βί­ντεο τον δεί­χνει να κα­τα­πί­νει ένα γα­λό­νι γά­λα σε 41 δευ­τε­ρό­λε­πτα. Στις 4 Ιου­λί­ου κέρ­δι­σε τη ζώ­νη μου­στάρ­δας, που μα­ζί με τη χρη­μα­τι­κή αμοι­βή παίρ­νει ο νι­κη­τής, με 66 λου­κά­νι­κα ένα­ντι 63 του Κο­μπα­γιά­σι, που με­τά από έξι χρό­νια έχα­σε την πρώ­τη θέ­ση. Στις 28 Οκτω­βρί­ου εί­πε Όχι στο προη­γού­με­νο ρε­κόρ κα­τα­βρο­χθί­ζο­ντας στο Τε­νε­σί 103 μπέρ­γκερ σε 8 λε­πτά.
Τον Φε­βρουά­ριο του 2008 στη Φι­λα­δέλ­φεια έφα­γε 241 φτε­ρού­γες κο­τό­που­λο, ενώ τον Μάρ­τιο στο Χιού­στον 78 μπά­λες μα­τσά, λι­χου­διά των Ασκε­νά­ζι. Με τον χρό­νο να έχει μειω­θεί από 12 σε 10 λε­πτά στο ετή­σιο αγώ­νι­σμα του Νέι­θαν, ισό­πα­λοι με νέο ρε­κόρ 59 λου­κά­νι­κα ήρ­θαν ο Κο­μπα­γιά­σι και ο Τσέ­στ­νατ, που κέρ­δι­σε στην πα­ρά­τα­ση τρώ­γο­ντας γρη­γο­ρό­τε­ρα πέ­ντε ακό­μη λου­κά­νι­κα. Το βά­ρος του ήταν 102 κι­λά, όταν ζυ­γί­στη­κε εκεί­νη την ημέ­ρα.
Στη συ­νοι­κία Μι­κρό Τό­κιο του Λος Άν­τζε­λες τον Αύ­γου­στο ση­μεί­ω­σε νέο πα­γκό­σμιο ρε­κόρ τρώ­γο­ντας 231 «για­πω­νέ­ζι­κα γιου­βαρ­λά­κια» gyoza, δε­κα­εν­νέα πε­ρισ­σό­τε­ρα από όσα εί­χε φά­ει το 2006, όταν υπερ­κέ­ρα­σε τη Σό­νια Τό­μας, που έφα­γε 210. Τον Οκτώ­βριο εξα­φά­νι­σε 45 κομ­μά­τια πί­τσα στην Πλα­τεία των Και­ρών ή Τάιμς Σκου­έρ της Νέ­ας Υόρ­κης.


Άν­θρω­πος ενα­ντί­ον φα­γη­τού

Τον Φε­βρουά­ριο του 2009, στο ημί­χρο­νο ενός αγώ­να λα­κρός στο Σαν Χο­σέ, σε επτά λε­πτά έφα­γε 4,8 κι­λά μα­κα­ρό­νι και τυ­ρί, ενώ στις 4 Ιου­λί­ου βελ­τί­ω­σε το ρε­κόρ του τρώ­γο­ντας 68 λου­κά­νι­κα Νέι­θαν. Αν και τον Σε­πτέμ­βριο σε αγώ­να μπέρ­γκερ έφα­γε μό­λις 81 ένα­ντι 93 του Κο­μπα­γιά­σι, σε αγώ­νι­σμα με τί­τλο «άν­θρω­πος ενα­ντί­ον φα­γη­τού» στο Σαν Χο­σέ επι­βλή­θη­κε κα­τα­να­λώ­νο­ντας σε τρία λε­πτά και δέ­κα δευ­τε­ρό­λε­πτα ένα τέ­ρας μπου­ρί­το, 17 ίν­τσες σε μή­κος και βά­ρους 2,3 κι­λών.
Στη Σι­γκα­πού­ρη στις 8 Μα­ΐ­ου του 2010 ση­μεί­ω­σε νέο πα­γκό­σμιο ρε­κόρ κα­τα­βρο­χθί­ζο­ντας σε οκτώ λε­πτά 380 γουάν ταν με γα­ρί­δα. Στο αγώ­νι­σμα του Νέι­θαν το 2010 κέρ­δι­σε για τέ­ταρ­τη φο­ρά, αν και με από­δο­ση απο­γοη­τευ­τι­κή, όπως την πε­ριέ­γρα­ψε, με μό­λις 54 λου­κά­νι­κα. Το 2011 κέρ­δι­σε τρώ­γο­ντας 62 λου­κά­νι­κα, με τον Κο­μπα­γιά­σι, που εί­χε αρ­νη­θεί να υπο­γρά­ψει συμ­βό­λαιο συμ­με­το­χής, να κα­τα­να­λώ­νει 69 σε εκτός στί­βου αυ­τό­νο­μη δια­δι­κα­σία με ανε­ξάρ­τη­τους κρι­τές.
Με επι­τυ­χία υπε­ρα­σπί­στη­κε τον τί­τλο του το 2012 κα­τα­πί­νο­ντας 68 λου­κά­νι­κα Νέι­θαν σε δέ­κα λε­πτά. Τον Σε­πτέμ­βριο στο Μπά­φα­λο της Νέ­ας Υόρ­κης σε 12 λε­πτά εξα­φά­νι­σε 191 φτε­ρού­γες κο­τό­που­λο βά­ρους 3,45 κι­λών. Τον επό­με­νο μή­να στο Το­ρό­ντο σε δέ­κα λε­πτά άδεια­σε δε­κα­εν­νιά κου­τιά, βά­ρους 4,3 κι­λών, που­τίν, δη­λα­δή τη­γα­νη­τές πα­τά­τες με πα­χύρ­ρευ­στη γαλ­λο-κα­να­δι­κή σάλ­τσα από τυ­ρί.


Πώς προ­πο­νεί­ται

Ο Τσέ­στ­νατ προ­πο­νεί­ται νη­στεύ­ο­ντας, ενώ τε­ντώ­νει το στο­μά­χι του με γά­λα, νε­ρό και συ­μπλη­ρώ­μα­τα πρω­τε­ΐ­νης. Προ­τι­μά γά­λα από κα­τσί­κες που ζουν στις Άν­δεις, λό­γω της υψη­λό­τε­ρης πε­ριε­κτι­κό­τη­τας σε ασβέ­στιο. Με­τα­ξύ 102 και 109 κι­λών αυ­ξο­μειώ­νε­ται το βά­ρος του από τό­τε που επαγ­γελ­μα­τι­κά ασχο­λή­θη­κε με το άθλη­μα. Με­τά την έκτη νί­κη του το 2012, όταν έφα­γε 68 λου­κά­νι­κα, εί­χε δη­λώ­σει ότι δεν θα στα­μα­τή­σει αν δεν φτά­σει τα 70. Αυ­τό το άθλη­μα, εί­πε, δεν εί­ναι θέ­μα φα­γη­τού. Έχει σχέ­ση με βού­λη­ση και αφο­σί­ω­ση. Στο τέ­λος της ημέ­ρας το να τρως λου­κά­νι­κα απο­τε­λεί μία πρό­κλη­ση για το σώ­μα και το μυα­λό. Προ­πο­νεί­ται μα­γει­ρεύ­ο­ντας σπί­τι του λου­κά­νι­κα, που έπει­τα τρώ­ει σε συν­θή­κες προ­σο­μοί­ω­σης του αγω­νί­σμα­τος. Ξε­κι­νά με σα­ρά­ντα λου­κά­νι­κα και στα­δια­κά αυ­ξά­νει τον αριθ­μό τους, ώστε να εί­ναι έτοι­μος για τον αγώ­να, όπως προ­ε­τοι­μά­ζο­νται οι δρο­μείς ή οι αρ­σι­βα­ρί­στες.
Κα­τά ένα σε 69 αύ­ξη­σε τα λου­κά­νι­κα του Νέι­θαν το 2013 στη Νέα Υόρ­κη. Τέ­λη Ιου­λί­ου στη Φλό­ρι­ντα κα­τα­βρό­χθι­σε 179 φτε­ρού­γες, ενώ τον Σε­πτέμ­βριο στο Σιν­σι­νά­τι 70 λου­κά­νι­κα γερ­μα­νι­κού τύ­που μπράτ­βουρστ. Πα­ρα­κο­λου­θώ­ντας τη στα­διο­δρο­μία του Τσέ­στ­νατ απο­κτάς γνώ­σεις γε­ω­γρα­φί­ας.


Ελευ­θε­ρία και θά­να­τος

Ενώ η γε­ω­γρα­φία συμ­βάλ­λει σε μελ­λο­ντι­κές κι­νή­σεις, η ιστο­ρία επι­τρέ­πει με­τα­κι­νή­σεις στο πα­ρελ­θόν. Οι δύο κλά­δοι ασυμ­πτω­μα­τι­κά τέ­μνο­νται στο πα­ρόν. Γι’ αυ­τό στην Ελ­λά­δα ή όπου μι­λούν ελ­λη­νι­κά πο­τέ δεν θα δεί­τε «Δια­τί­θε­ται το μέλ­λον» ή «Δια­τί­θε­ται το πα­ρελ­θόν». Η μό­νη τα­μπέ­λα, την οποία θα δεί­τε μπρο­στά σε κτί­σμα­τα, αγρο­τε­μά­χια και ακί­νη­τα προς πώ­λη­ση ή ενοι­κί­α­ση, γρά­φει «Δια­τί­θε­ται το πα­ρόν». Η κα­τα­στρο­φή του πα­ρό­ντος απο­τε­λεί μο­να­δι­κή προ­ο­πτι­κή για όσους θέ­λουν να απο­φύ­γουν το μέλ­λον ή επι­θυ­μούν να βελ­τιώ­σουν το πα­ρελ­θόν.
Σε συμ­πτώ­σεις πολ­λοί ανα­ζη­τούν τα αφα­νή θε­μέ­λια της αμε­ρι­κα­νι­κής υπε­ρο­χής. Προ­φα­νώς δεν πρέ­πει να τους δια­φεύ­γει ότι την ίδια ημέ­ρα, στις 4 Ιου­λί­ου 1826, στην 50η επέ­τειο της Δια­κή­ρυ­ξης της Ανε­ξαρ­τη­σί­ας των Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών, πέ­θα­ναν ο Τό­μας Τζέ­φερ­σον και ο Τζον Άνταμς. Ήταν τα μό­να δύο άτο­μα, από εκεί­νους που εί­χαν υπο­γρά­ψει τη Δια­κή­ρυ­ξη, που επί­σης εξε­λέ­γη­σαν πρό­ε­δροι των ΗΠΑ. Ο γνω­στός για το δόγ­μα του Τζέιμς Μον­ρόε, από τους ιδρυ­τές της χώ­ρας, χω­ρίς να έχει υπο­γρά­ψει τη Δια­κή­ρυ­ξη, ήταν ο τρί­τος πρό­ε­δρος που επί­σης πέ­θα­νε στις 4 Ιου­λί­ου, αλ­λά του 1831. Στις 4 Ιου­λί­ου 1872 γεν­νή­θη­κε ένας τέ­ταρ­τος πρό­ε­δρος, ο Κάλ­βιν Κού­λιτζ. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό του ήταν το πό­σο σιω­πη­λός πα­ρέ­με­νε. «Πώς μπο­ρούν να το δια­πι­στώ­σουν;», ανα­ρω­τή­θη­κε η καυ­στι­κή Ντό­ρο­θι Πάρ­κερ, όταν έμα­θε ότι ο Κού­λιτζ πέ­θα­νε.


Ο γά­μος & το τέ­ρας

Πριν από τον δια­γω­νι­σμό στις 4 Ιου­λί­ου 2014, που πά­λι κέρ­δι­σε, ο Τσέ­στ­νατ έκα­νε πρό­τα­ση γά­μου στη φί­λη του Νέ­σλι Ρι­κά­σα, αλ­λά χώ­ρι­σαν πριν πα­ντρευ­τούν. Το 2015 έχα­σε κα­τα­να­λώ­νο­ντας δύο λου­κά­νι­κα και ψω­μά­κια λι­γό­τε­ρα από τον νι­κη­τή. Με 70 λου­κά­νι­κα επι­βλή­θη­κε πά­λι το 2016, ενώ 72 έφα­γε το 2017 και τον εν­δέ­κα­το τί­τλο του κέρ­δι­σε το 2018 με 74 λου­κά­νι­κα. Το 2019 έπε­σε στα 71 λου­κά­νι­κα, αλ­λά με 75 λου­κά­νι­κα υπε­ρέ­βη εαυ­τόν στις 4 Ιου­λί­ου 2020, με το αγώ­νι­σμα να διορ­γα­νώ­νε­ται σε κλει­στό χώ­ρο και χω­ρίς θε­α­τές λό­γω της παν­δη­μί­ας. Την 1η Αυ­γού­στου στη Βό­ρεια Κα­ρο­λί­να σε 32 λε­πτά και 14 δευ­τε­ρό­λε­πτα εξα­φά­νι­σε 4,1 κι­λά πί­τσα σε βί­ντεο-δια­γω­νι­σμό του Κυ­ρί­ου Τέ­ρας (MrBeast), που υπο­σκε­λί­ζει τους αντα­γω­νι­στές του με πε­ρισ­σό­τε­ρους από 286 εκα­τομ­μύ­ρια συν­δρο­μη­τές στο Εσύ­Σω­λή­νας (YouTube).
Νέο ρε­κόρ το 2021 με 76 λου­κά­νι­κα, ενώ τον Οκτώ­βριο επί­σης επι­κρά­τη­σε στο Οχάιο τρώ­γο­ντας πά­νω από 7,5 κι­λά κο­λο­κυ­θό­πι­τα. Μό­νο με 62 λου­κά­νι­κα κέρ­δι­σε το 2022 τον δέ­κα­το πέμ­πτο τί­τλο του ο Τσέ­στ­νατ, που με λα­βή πνιγ­μού ακι­νη­το­ποί­η­σε δια­μαρ­τυ­ρό­με­νο, που επι­χεί­ρη­σε να δια­κό­ψει τον αγώ­να. Πά­λι με 62 λου­κά­νι­κα κέρ­δι­σε το 2023, όταν λό­γω κα­ται­γί­δας για δύο ώρες κα­θυ­στέ­ρη­σε να ξε­κι­νή­σει ο δια­γω­νι­σμός, ενώ τον Απρί­λιο με 14,5 μπου­ρί­τος εί­χε θριαμ­βεύ­σει στο Ουι­σκόν­σιν.


Απο­κλει­σμός

Το ετή­σιο αγώ­νι­σμα με τα φη­μι­σμέ­να λου­κά­νι­κα του Νέι­θαν συ­ντο­νί­ζει η ΜΛΕ (Με­γά­λη Λί­γκα Ευω­χί­ας ή MLE = Major League Eating). Πε­ρι­γρά­φε­ται ως φο­ρέ­ας που επι­βλέ­πει «όλα τα στο­μα­χο-κε­ντρι­κά αθλή­μα­τα» πα­γκο­σμί­ως. Με ανα­κοί­νω­σή της έκα­νε γνω­στό τον απο­κλει­σμό του πρω­τα­θλη­τή, επει­δή συμ­φώ­νη­σε να δια­φη­μί­ζει προ­ϊ­ό­ντα αντα­γω­νί­στριας εται­ρεί­ας, που ονο­μά­ζε­ται Ανέ­φι­κτες Τρο­φές (Impossible Foods). Τα λου­κά­νι­κα, όπως και τα μπέρ­γκερ της, δεν γί­νο­νται από κρέ­ας ζώ­ων, αλ­λά από φυ­τι­κές ίνες. Πρό­κει­ται για μία αγο­ρά με τα­χύ­τα­τους ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης, που αντα­πο­κρί­νε­ται στην ψευ­δαί­σθη­ση ότι ο κα­τα­να­λω­τής μπο­ρεί ως άτο­μο να λύ­σει την κλι­μα­τι­κή κρί­ση.
Ο Τζόι Τσέ­στ­νατ εί­ναι ένας Αμε­ρι­κα­νός ήρω­ας, κα­τα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση. Ελ­πί­ζου­με να επι­στρέ­ψει όταν δεν θα έχει σχέ­ση με εται­ρι­κό αντα­γω­νι­στή. Εί­ναι σαν να εμ­φα­νί­στη­κε ο Μάικλ Τζόρ­νταν στη Nike, που κα­τα­σκευά­ζει τα Air Jordan, με αθλη­τι­κά πα­πού­τσια από άλ­λη εται­ρεία, συ­μπλή­ρω­σε ο μό­νι­μος εκ­φω­νη­τής του αγώ­να.


Λου­κά­νι­κα & στί­χοι: τι μπο­ρεί να γί­νει στην Ελ­λά­δα;

Στην Ελ­λά­δα ο αντα­γω­νι­σμός στο φα­γη­τό δεν προ­έ­κυ­ψε την επο­χή της αστα­κο­μα­κα­ρο­νά­δας. Προ­ϋ­πήρ­χε και όταν ψά­ρευαν κα­νέ­να φα­σό­λι στις αλυ­κές των πιά­των. Αγώ­νες φα­γη­τού όμως δεν έχουν διορ­γα­νω­θεί, πα­ρά την ποι­κι­λία βρώ­σι­μων το­τέμ, που αντι­στοι­χούν σε δη­μιουρ­γί­ες και υλι­κά της το­πι­κής κου­ζί­νας: γιου­βαρ­λά­κια, κε­φτε­δά­κια, ντολ­μα­δά­κια, ντο­μα­τί­νια, άλ­λα υπο­κο­ρι­στι­κά, θρού­μπες, σκόρ­δο σκέ­το. Πολ­λές ελ­πί­δες συ­γκέ­ντρω­ναν τα σου­βλά­κια. Τι θα συ­νέ­βαι­νε ωστό­σο, αν αθλη­τές ξε­χνού­σαν να βγά­λουν το ξυ­λά­κι; Το ξύ­λο στο πα­ρελ­θόν έχει σώ­σει τους Έλ­λη­νες. Ξύ­λι­να τεί­χη εί­χαν απο­κα­λέ­σει τα πλοία στους Μη­δι­κούς πο­λέ­μους, ενώ με ξύ­λι­νο άλο­γο πα­ρέ­καμ­ψαν τη λο­γι­κή που απόρ­θη­τη κρα­τού­σε την Τροία. Με σου­βλά­κια σε ξυ­λά­κι τώ­ρα κιν­δύ­νευαν ξύ­λο να φά­νε.
Οποί καρ­πών, χυ­μοί βρα­σμού, ζου­μιά από το στό­μα ξε­χει­λί­ζουν πα­ντού. Αλ­λά, όταν η φέ­τα δεν κο­λυ­μπά σε ελαιό­λα­δο, που έχει γί­νει ακρι­βό, κα­νείς δεν ανα­λαμ­βά­νει να αλει­φθεί τις συ­νέ­πειες. Γε­νι­κά η κα­θιέ­ρω­ση θε­σμών εί­ναι δύ­σκο­λη σε συν­θή­κες εκ­δη­μο­κρα­τι­σμού της δια­φθο­ράς σε έναν πο­λι­τι­κό σχη­μα­τι­σμό με την ευ­ε­λι­ξία να αλ­λά­ζει φο­ρο­λο­γι­κό σύ­στη­μα κά­θε Δευ­τέ­ρα.
Πα­ρα­μέ­νει το ερώ­τη­μα για το τι θα μπο­ρού­σε να κα­τα­να­λώ­νε­ται σε έναν δια­γω­νι­σμό φα­γη­τού στην Ελ­λά­δα. Χρειά­ζε­ται να πα­ρα­πέ­μπει σε μια πα­ρά­δο­ση και να πα­ρά­γε­ται εν αφθο­νία. Η άπο­ψη που φαί­νε­ται να επι­κρα­τεί εί­ναι ότι τον αγώ­να θα κερ­δί­ζει όποιος σε ορι­σμέ­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα κα­τα­να­λώ­νει πε­ρισ­σό­τε­ρους στί­χους, γρά­φο­ντας, αντι­γρά­φο­ντας ή δια­βά­ζο­ντάς τους. Έτσι θα φα­νεί ποιος έχει στο­μά­χι για ποί­η­ση. Προ­κα­ταρ­κτι­κό βή­μα θε­ω­ρεί­ται τα υλι­κά σε συ­ντα­γές να ομοιο­κα­τα­λη­κτούν. Ζά­χα­ρη – πί­τα άχα­ρη. Αλά­τι – από το Πα­γκρά­τι. Πι­πέ­ρι – μαύ­ρο κα­λο­καί­ρι. Με τον τρό­πο αυ­τό προ­ω­θεί­ται μία μα­γει­ρι­κή σε στί­χους, που ανα­δει­κνύ­ει την ενό­τη­τα αθλη­τι­σμού και τέ­χνης μέ­σα και έξω, πά­νω και κά­τω από το στο­μά­χι.


Αγώ­νας για το φα­γη­τό

Το φα­γη­τό ως αγώ­νας ασφα­λώς ευ­τε­λί­ζει τον αγώ­να για το φα­γη­τό. Αυ­τό δεν δια­φέ­ρει από το πώς αγώ­νες δρό­μου ευ­τε­λί­ζουν όσους τρέ­χουν να ξε­φύ­γουν. Προ­βλη­μα­τι­σμοί πε­ρί κα­τα­νά­λω­σης έχουν απα­σχο­λή­σει πολ­λούς σεφ της γαλ­λι­κής φι­λο­σο­φί­ας. Γάλ­λοι πο­λι­τι­κοί έχουν εκ­φρά­σει δυ­σπι­στία για άτο­μα με τό­σο άθλια κου­ζί­να όσο οι Άγ­γλοι. Εί­χαν επί­σης επι­κρα­τή­σει στο Βα­τερ­λό. Ού­τε οι Άγ­γλοι συγ­χώ­ρη­σαν πο­τέ τους Γάλ­λους, χω­ρίς τη συμ­βο­λή των οποί­ων δεν θα υπήρ­χαν Αμε­ρι­κα­νοί. Στην ιστο­ρία ωστό­σο η βο­ή­θεια έχει δυ­νη­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα. Θα υπήρ­χαν Τούρ­κοι χω­ρίς Έλ­λη­νες; Θα υπήρ­χαν Έλ­λη­νες χω­ρίς τους Τούρ­κους ή θα πα­ρί­στα­ναν τους Ενε­τούς;
Διά­λειμ­μα νο­μί­ζουν ότι κά­νουν όσοι νη­στεύ­ουν. Αντι­θέ­τως, το φα­γη­τό εί­ναι το διά­λειμ­μα με­τα­ξύ προη­γού­με­νης και επό­με­νης νη­στεί­ας. Θρη­σκευ­τι­κές ή άλ­λες γιορ­τές πα­ρα­δο­σια­κά συ­νι­στούν όρ­για πρω­τε­ΐ­νης με­τα­ξύ πε­ριό­δων ασι­τί­ας. Μία φο­ρά σφά­ζε­ται το γου­ρού­νι. Λαί­μαρ­γα τρώ­γε­ται ό,τι δεν μπο­ρεί να συ­ντη­ρη­θεί. Έθι­μα επι­βρά­βευ­σης με τρο­φή ανα­βιώ­νουν σε ριά­λι­τι επι­βί­ω­σης, όταν αθλο­θε­τεί­ται φα­γη­τό για ομά­δες που κερ­δί­ζουν. Με δε­δο­μέ­νες συν­θή­κες πα­ρα­γω­γής, κυ­ρί­αρ­χη πα­ρα­μέ­νει στον κό­σμο η ασι­τία και αό­ρα­τη σε χώ­ρες που σι­τί­ζο­νται, όπου η δί­αι­τα αντα­γω­νί­ζε­ται την πα­χυ­σαρ­κία. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι σπα­νί­ως ανη­συ­χούν. Απλώς ησυ­χούν.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απο­τε­λούν με­ζέ για σαύ­ρες, βα­τρά­χια, ψά­ρια, που­λιά, νυ­χτε­ρί­δες και αρά­χνες, γλυ­κιά μου. Η αλ­λη­λε­πί­δρα­σή τους με το πε­ρι­βάλ­λον λί­γο έχει με­λε­τη­θεί. Υπο­λο­γί­ζε­ται πά­ντως ότι ένα χε­λι­δό­νι μπο­ρεί να κα­τα­βρο­χθί­σει 1700 κου­νού­πια, μύ­γες και άλ­λα έντο­μα σε μία ημέ­ρα.
Κου­νουπ-ίδια ή άλ­λα;
Κα­λά­θι του νο­νού (της νύ­χτας)
Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες