«Πως επέρασα το Σαββατοκύριακον»

«Πως επέρασα το Σαββατοκύριακον»

Έκθεσις της μαθητρίας Όλγας Κοζάκου Ε 2 τάξεως Δημοτικού, Λεμεσός 6 Απριλίου 1957

——————————————————

Αυτό το Σαββατοκύριακον δεν επέρασα καλά. Δεν επήγαμεν ψάρεμαν με τον παπά μας και την γιαγιάν Πολυξένην, ούτε η μάμα μας έφτιαξε αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Ούτε κέικ γεωγραφία μας έφτιαξεν.          
Είχαμεν κέρφιου, που σημαίνει μέσα στο σπίτιν, γιατί έτσι εδιατάξαν οι Εγγλέζοι.
Έβαλε μπόμπες η ΕΟΚΑ και τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες. Οι Εγγλέζοι λένε πως είναι τρομοκράτες, αλλά τι πάει να πει τρομοκράτες, θέλουμεν να είμαστεν ΕΛΛΗΝΕΣ και όχι Εγγλέζοι. Μιλούμεν Ελληνικά, έχουμεν Ελληνικά ονόματα και Ελληνικά αγάλματα.
Δεν έχουν δικαίωμαν να μας βάζουν κέρφιου, δηλαδή να μας φυλακίζουν. Έξω ήταν πολύ ωραία, είναι Άνοιξη, έχει μαργαρίτες, παπαρούνες, έχει χελιδόνια κι εμείς μέσα, ούτε στην αυλή δεν επιτρεπόταν   να βγούμεν.
Ο παπάς μας ήταν κλεισμένος στο γραφείο του και έγραφε report για τους αρρώστους του.
Η μάμα έλεγε να ζωγραφίσουμε, μας έδωσε χρώματα και πινέλα, αλλά εγώ δεν είχα διάθεση, είμουν πολύ θυμωμένη με τους Εγγλέζους. Τους μισώ τους Εγγλέζους, και τη βασίλισσα τους τη μισώ.  
Όταν πήρε τον θρόνο μας χάρισαν μεγάλα φλιτζάνια με σκαλιστό το πρόσωπο της αλλά εμείς τα παιδιά και οι δάσκαλοι τα πήραμε, τα σπάσαμε και τραγουδήσαμε τον ΕΘΝΙΚΌ ΥΜΝΟ.  
 
Ήταν το πιο άθλιο Σαββατοκύριακον της ζωής μου. Θα το θυμάμαι πάντα γιατί ήμουν σαν έναν θηρίον στο κλουβίν και ήθελα να βρίζω, αλλά η μάμα θυμώνει πολύ όταν βρίζουμε. Προσπάθησα να διαβάσω τα μαθήματα μου αλλά δεν μπορούσα, ούτε με την αδερφή μου ήθελα να παίξω, ούτε με τον Τζακ. Μου έγλειφε τα πόδια και ανέβαινε πάνω μου, αλλά εγώ τον έδιωχνα.
Βρήκα ένα Φαντάζιο και το μετροφυλλούσα· έλεγε για τη Βουγιουκλάκη και τον Μπάρκουλη.Ύστερα έλυσα ένα σταυρόλεξον.

Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω, επήγαινα από το ένα δωμάτιον στο άλλον, ύστερα πήρα ένα κουτί με παλιές φωτογραφίες και τις κοίταζα, ύστερα καθόμουν στο παράθυρο και περίμενα να βγει στο δικό του ο Ευριπίδης για να τον δω.    

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΤΙ ΓΡΑΦΩ
! Δεν είναι καλή έκθεση για το σχολείον αυτή, η κυρία Αυγούστα θα μου πει εκτός θέματος και θα μου βάλει μηδέν. Πρέπει να γράψω άλλην. Δεν έχω όρεξην. Θέλω να γράψω μόνον: ΜΙΣΩ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ!!!

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: