Εις το έλασσον το κάλλος

Υαλογραφήματα 1982 - 2022

Με αναφορές ήδη από τις παιδικές αναμνήσεις των μαγικών τρισδιάστατων εικόνων των View Masters και τα πρώτα εφηβικά πειράματα με σκοτεινά κουτιά και φακούς, όπου προβάλλονταν στο εσωτερικό τους τα αμυδρά είδωλα του δωματίου έως τα κινητικά φωτογράμματα μικροαντικειμένων πάνω σε φωτοευαίσθητο χαρτί ή την ζωγραφική τους εκδοχή, έφτασα πριν από 40 χρόνια, μόλις φοιτητής της ΑΣΚΤ, να πειραματίζομαι σοβαρά με τη ζωγραφισμένη διαφάνεια και την προβολή της.
Σχεδίαζα πάνω στα μικρά γυάλινα προστατευτικά των πλαισίων των slides, με τη χρήση διαφόρων υλικών, όπως η αιθάλη (καπνιά), που αφήνει το κάψιμο της γυάλινης επιφάνειας ή τα ελαιοχρώματα ζωγραφικής, που άπλωνα ανάμεσα στα δύο μικρά τζαμάκια. Ο σχεδιασμός γινόταν με διάφανη αυτοκόλλητη μάσκα και χάραξη επ' αυτής ή χρησιμοποιώντας τα αποτυπώματα μου.
Τα θέματά μου: Η γήινη ομορφιά των γυναικείων ερωτικών προσώπων και των θελκτικών σωμάτων, καθώς και οι πολύχρωμες συνθέσεις φανταστικών τοπίων. Η εργασία αυτή της διετίας 1982-83, διακόπηκε εξαιτίας άλλων εικαστικών αναζητήσεων.
Τα λιλιπούτεια αυτά έργα ( διαστάσεων 3.5x2.3 εκ,), καρπός των πειραματισμών εκείνης της περιόδου, εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά στην Zivasart gallery, μαζί με μερικά ακόμα που έχουν φιλοτεχνηθεί το τελευταίο διάστημα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που είχε διακοπεί. Μπορεί ο επισκέπτης να δει τις μινιατούρες αυτές και ταυτόχρονα την προβολή τους σε μεγάλη οθόνη. Σε αυτό βοήθησε η εξαιρετική φωτογράφισή τους από τον συνεργάτη μου Ηλία Γεωργουλέα.


Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα» Νίκος Ζήβας, «Υαλογράφημα»

 

 

Η διαφάνεια που θάλλει μέσα από την αιθάλη


Απαστράπτοντα ερωτικά θηλυκά πρόσωπα και σώματα, θρυλούν το θάλος τους μέσω της αιθάλης, που παιγνιωδώς διαβρώνεται από ουσίες πτητικές, που ρέουν επί της υάλου και ως διά μαγείας, μετατρέπουν το συμπαγές ανθρακόστρωμα σε απεικονίσεις δυστοπικών τοπίων, ανθηρών κήπων, βιολογικών μορφών, βυζαντινών εικόνων, σπηλαιοειδών συμπλεγμάτων, παράδοξων μορφών, εντόμων, πουλιών και καταρρακτών.
Ο πειραματισμός περί και επί της προβολής της διαφάνειας οδήγησε και οδηγεί την περιπετειώδη αλχημιστική αναζήτηση σε αποτελέσματα έξαρσης, έκρηξης και αποθέωσης του φανταστικού των εικόνων, με όχημα - φορέα το φως του προβολικού λαμπτήρα και της ψυχής...

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: