Ταμειακή μηχανή της National (19ος αι.). Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο, Σόφια. (Πηγή Wikipedia)

Όπως είναι γνωστό, απομακρυνόμαστε από το ταμείον, όταν είναι μείον. Ασφαλώς λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά, αλλά ούτε πριν από την απομάκρυνση. Πρόκειται για συνέπεια του νόμου της βαρύτητας, σύμφωνα με τον οποίο και μέχρις αποδείξεως του εναντίου κανείς δεν κινδυνεύει αν του πέσει μήλο στο κεφάλι, εφόσον μπορεί να το φάει, ακολουθώντας την αγγλική συνταγή an apple a day keeps the doctor away (ένας υπολογιστής την ημέρα τον δόκτορα τον κάνει πέρα). Διαφορετικές είναι οι επιπτώσεις αν του πέσει σιδηρούν ταμείον στο κεφάλι, όπως συμβαίνει και με διαρκώς αφηρημένα κεραμίδια, που είναι επιρρεπή σε παράνομες ενέργειες, μη προβλεπόμενες από τον Ποινικό Κώδικα, αφού ένα κεραμίδι δεν κάνει ταμείον, αλλά το ταμείον κάνει την οικοδομή, όταν παρέλθει η αντιπαροχή. Ως εδώ και μη παρέκει πράγματι, καθώς τα μύδια συνεχώς γλιστρούν και πέφτουν, όπως προλέγουν οι Γραφές, σημειώνοντας δακρύβρεκτα ότι «του ήρθε ο ουρανός κρεμμύδι».
Ομοίως, είναι γνωστό ότι όσο πλησιάζουμε στο ταμείον τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να μας έρθει ταμπλάς, διότι πολλοί το ταμείον εμίσησαν, το χρήμα όμως ουδείς, όπως διαπιστώνεται βάζοντας χέρι στο ταμείον, με αποτέλεσμα ο χειροπαρανομών να χαίρεται μέχρις αφάτου ηδονής, αφού απευθείας δεν τρώγεται το ποσόν που αποκομίζει. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ο κανόνας μη βάζεις το χέρι σου εκεί που θα καεί, δεδομένου ότι χωρίς καούρα περί του τι δέον γενέσθαι θα εξέλιπαν οι γενετήσιες πράξεις, ενώ η κότα δεν θα τρωγόταν με το ποιος της βάζει χέρι, πριν επιτέλους λαμπαδιάσει ο δαυλός του μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνου Κανάρη και πυρποληθούν τα ζαρζαβατικά στην αγορά του Ρέντη, με παρενέργειες στην ψαραγορά της Καβάλας, στα θερμοκήπια της Ερατεινής και στων Ψαρών τη μελαχρινή ράχη, όπου επεκτείνεται η τριχοφυΐα απόκρυφων σημείων, που εκ φύσεως είναι δύσκολο να φορολογηθούν μέσω ταμειακών μηχανών, περί των οποίων απάδει να γίνει λόγος προς το παρόν, καθώς δεν είναι αρνιά να τα κλείσεις στο παχνί.
Επανερχόμενοι στις προτιμήσεις των ταμείων, έτσι και ανοίξει και απολαύσει την θωπείαν των δακτύλων εις αναζήτησιν νομισμάτων και χαρτούρας, το εν λόγω δοχείον αξιών εξακολουθεί να ανοίγει μόνο του, χάδια περιμένοντας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να είναι διαρκώς και αδιαταράκτως μείον μέχρις εξαντλήσεως, οπότε κέρδος κέρατα, όπερ σημαίνει ότι είναι φυσικό να κερατώσει τον πρώτο παρατυχόντα, που θα πληρώσει τη λέζα αφού θα κριθεί ένοχος, όπως ο Ιούδας, ο οποίος από το ταμείον έλαβε τριάκοντα αργύρια και κρεμάστηκε, παραμένοντας κρεμασμένος χωρίς ελπίδα αναστάσεως. Υπό αυτή την άποψη, η απομάκρυνση από το ταμείον πρέπει να συνδυάζεται με την προσέγγισή του, που οφείλει να λαμβάνει χώρα σταδιακώς και όχι εν ορμή, επειδή, όπως και να το κάνουμε, το ταμείον είναι πάντοτε παρθένον μέχρις επικειμένης διαρρήξεως όσες φορές και αν έχει ξεπαρθενευτεί, διότι, όπως ελέχθη, αν το ύψος του ταμείου όλοι εμίσησαν, το περιεχόμενό του κανείς.
Τέλος, θα ήταν λάθος να παραλειφθεί η περίπτωση όπου το ταμείον είναι άδειο, γεγονός που δεν αποδεικνύεται παρά αν το ταρακουνήσεις και μιλιά δεν βγάλει. Τότε, όπως εξηγούν οι γνώστες της συμπεριφοράς των μηχανών, δεν το κατηγορούμε, αλλά το καλοπιάνουμε να μην το ξανακάνει, διότι όσοι και αν την οργή αγάπησαν, το κενόν ταμείον ουδείς. Πρέπει να επαινείται η ευκαρπία των ταμείων, που καθημερινά εγκυμονούν πλην ημερών αργίας και εθνικών επετείων, όταν τα καταστήματα είναι κλειστά, τα ταμεία σε θέση προσευχής και η προσοχή στραμμένη στη γεννητικότητα της μαθητιώσας νεολαίας και των ενόπλων δυνάμεων, ενώ παιανίζουν εμβατήρια ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν την σκιάζει αργία καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά στο ταμείον τραβά. Αντιθέτως προς κοινοβουλευτικά έθιμα του παρελθόντος, δεν είναι της κάλπης η κλοπή που προέχει, αλλά του ταμείου η απαγωγή που προάγει. Τι είναι η ζωή και τι ο άνθρωπος εξάλλου; Δύο ταμεία εις σάρκαν μίαν.

Μην αφαιρείσαι όταν κάνεις τα μείον



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ:

Τρέχοντας επιτόπου / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παράπονα που μας περιήλθαν / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πώς περπατά η νύχτα (συμβουλές) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Ατυχή συμβάντα και θεραπείες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Oρθώς: ενός λεπτού σιγή / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Εγκιβωτισμοί (από Κιβωτό σε Κιβωτό) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Μη φάτε πόρτα, εκτός αν επιμένετε / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Κόρνα είναι και κορνάρει / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Α, καπέλα / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πίτουρα & κότες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παπαγαλία / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Το τζατζίκι / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)