Παπαγαλία

Παπαγαλία

Νομίζοντας ότι παραπέμπουν σε γαλλικό ιερατείο, παπαγαλλιστί επαναλαμβάνουν άρθρα του υπεραστικού κώδικα των δικηγόρων όσοι αγνοούν τη γλώσσα των Βουρβόνων. Πουλί υποκρύπτεται όμως, όχι κουτορνίθι, η ομιλητικότητα του οποίου παρηγορεί τους πτηνοτρόφους, που ανησυχούν ότι η αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας-Turkey σε Türkiye δημιουργεί σύγχυση μεταξύ Τούρκων, Γάλλων, γαλής και γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής. Έπονται δύστροφα Χριστούγεννα, μοναχικά.

Λιγότερη μοναξιά μαστίζει παπαγάλους που διδάχθηκαν να επικοινωνούν με άλλα πουλιά μέσω βιντεοκλήσεων, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον σκληρότερο μήνα Απρίλιο στα Πρακτικά Συνεδρίου για Ανθρώπινους Παράγοντες σε Υπολογιστικά Συστήματα. Αυτό άλλωστε ισχύει και μεταξύ επιστημόνων, όπου εκείνοι το πουλί τους, ενώ η ορχήστρα της φύσης παίζει τα δικά της.

Είκοσι εκατομμύρια παπαγάλοι ζουν σε σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες παπαγαλίζοντας και θέλαμε να δούμε ερευνητικώς κατά πόσον θα αξιοποιούσαν την ευκαιρία, αν τους δινόταν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Αυτό δήλωσε μία από τις συγγραφείς της μελέτης, εκ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, τέταρτου αρχαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος του αγγλόφωνου κόσμου, από το οποίο αποφοίτησε ο Αδάμ των οικονομολόγων Άνταμ Σμιθ.

Αναλύθηκαν πάνω από χίλιες ώρες βιντεοσκοπήσεων 147 κλήσεων 18 παπαγάλων, που είχαν στρατολογηθεί από το Νηπιαγωγείο Παπαγάλων (Parrot Kindergarten), διαδικτυακό σχολείο για τα πουλιά και τους ιδιοκτήτες τους. Οι παπαγάλοι πρώτα έμαθαν να χτυπούν ένα κουδούνι, ώστε να αρχίσει η διαδικασία. Έπειτα να αγγίζουν μία από τις φωτογραφίες άλλων πουλιών, σε τάμπλετ αφής που τους είχε δοθεί, επιλέγοντας με ποιο θα επικοινωνήσουν, με τη συνδρομή των ιδιοκτητών τους που κρατούσαν λεπτομερείς σημειώσεις. Οι παπαγάλοι που συχνότερα καλούσαν άλλα πουλιά ήταν οι πιο δημοφιλείς.

Κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων, κάποιοι παπαγάλοι τραγουδούσαν, άλλοι κρέμονταν ανάποδα στο ψεύτικο κλαδί τους, ενώ άλλοι ήθελαν να δείξουν τα παιχνίδια που είχαν στους συναδέλφους τους. Οι συμπεριφορές τους έμοιαζαν με εκείνες που επιδεικνύουν σμήνη άγριων παπαγάλων. Ως κατοικίδια μόνοι τους ή σε μικρές ομάδες εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα, που αποτυπώνονται ως συνεχές λίκνισμα, βηματισμοί μπρος-πίσω ή αυτοτραυματισμοί, μαδώντας τα φτερά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει όταν οι άγγελοι μεταβαίνουν από τη γνώση στην απόγνωση και οι μαλλιαροί αποκτούν φαλάκρα.

Γνωστοί και άγνωστοι σεξολόγοι αναρωτιούνται: καταργεί τη μοναξιά ο έρωτας, ακόμη και με τον εαυτό μας; Σε περιπτώσεις απομόνωσης, οι βιντεοκλήσεις προσφέρουν βιντεολύσεις, αποφαίνονται οι επιστήμονες. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε συνιδρύτρια του Νηπιαγωγείου Παπαγάλων, αξιολόγησαν θετικά την εμπειρία. Αν αυτά λένε οι ιδιοκτήτες, τι να πουν οι παπαγάλοι;

Γενικά διαπιστώνεται πως άχρηστο αποδεικνύεται αργότερα ό,τι και αν μάθει κανείς στο σχολείο. Η παπαγαλία αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εφόδια που προσφέρει η εκπαίδευση. Συνιστά προϋπόθεση ευδαιμονίας, το να επαναλαμβάνεις δηλαδή όσα λένε οι δικοί σου, οι εργοδότες, το κόμμα σου, οι όποιοι σταθεροί σύντροφοι στην αναστάτωση της ζωής.

Προσοχή χρειάζεται όμως να μην καταστείτε διάσημοι αναζητώντας το πουλί σας. «Η παπαγαλίνα μου πέταξε έξω από τον κήπο. ΣΑΝΕΛ! Το όνομά της είναι ΣΑΝΕΛ, έφυγε προς το κανάλι, σας παρακαλώ όλους, σας παρακαλώ. ΣΑΝΕΛ!», έγραφε απελπισμένο μήνυμα Αγγλίδας στο Προσωποβιβλίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τρεις ημέρες αργότερα το πουλί βρέθηκε, αν και χάθηκε πάλι και ξαναβρέθηκε. Τρία χρόνια αργότερα η αστυνομία έβαλε χειροπέδες στην ιδιοκτήτρια και τον άντρα της για εισαγωγή από την Ισπανία μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.

Πέραν της παπαγαλίας, καλό θα ήταν να αναδειχθούν και άλλες βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές, όπως η αντιγραφή, στην οποία χρειάζεται προσοχή. Ομάδα ερευνητών, όπου συμμετείχαν αεί παίδες Έλληνες, κατηγορεί το ένζυμο πολυμεράση, που είναι υπεύθυνο για την αξιόπιστη μεταγραφή των κυττάρων, ότι κινείται πιο γρήγορα, από ό,τι σε νεαρά άτομα, κατά μήκος του γονιδιώματος γηρασμένων κυττάρων, με αποτέλεσμα περισσότερα λάθη. Ένα λάθος είναι το γήρας. Λάθος αντιγραφής. Θυμούνται πώς να αντιγράφουν, αλλά βιάζονται οι γέροι, θα πείτε. Η βιασύνη άλλωστε δεν είναι παρά επίγνωση του ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει εγκαίρως. Ας αναβάλλουμε συνεπώς αυτή τη συζήτηση για άλλη φορά.

            πα πα πα παΠροηγουμένως

Τρέχοντας επιτόπου / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παράπονα που μας περιήλθαν / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πώς περπατά η νύχτα (συμβουλές) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Ατυχή συμβάντα και θεραπείες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Oρθώς: ενός λεπτού σιγή / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Εγκιβωτισμοί (από Κιβωτό σε Κιβωτό) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Μη φάτε πόρτα, εκτός αν επιμένετε / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Κόρνα είναι και κορνάρει / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Α, καπέλα / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πίτουρα και κότες - Χάρτης
https://www.hartismag.gr/harti...

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: