Μάτια

Μάτια

Δεν έχει σημασία αν θα σου βγει το μάτι ή το όνομα. Σημασία έχει να αποφύγεις να σου βγουν και τα δύο, γιατί δύο καρπούζια δεν χωρούν κάτω από την ίδια μασχάλη. Δεδομένου πάντως, όπως έχει λεχθεί από τον ποιητή, ότι τα μάτια είναι η εικόνα της ψυχής, το ενδιαφέρον εστιάζεται στους οφθαλμούς, καθώς άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Επομένως, ας μείνει το όνομα στην άκρη για εξέταση από οφθαλμίατρο ή γλωσσολόγο ΩΡΛ. Με το αιτιολογικό ότι αρκεί να πεις το όνομά σου, αν σου βγει το μάτι, δεν θα υπάρξει παρεξήγηση πως δεν αγόρασες το καρπούζι που κρατάς. Για να μην καθαρίζεις όμως και τα δύο ομματοϋάλια –ουαλικής ή άλλης κατασκευής– σημασία επίσης έχει ποιο μάτι σου έχει βγει. Άλλο να σου βγει το δεξί και άλλο να σου βγει το αριστερό, ιδίως αν αγνοείς κατά πόσον είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, οπότε μπερδεύεσαι κόβοντας το καρπούζι, ενώ οδηγώντας αγγλικό αυτοκίνητο στην Αγγλία, με καρπούζι μέσα, οδηγείσαι σε σύγχυση για το πώς θα στρίψεις δεξιά καθώς οδηγείς αριστερά. Όταν πάλι καλείσαι να υπογράψεις δημόσιο έγγραφο, αλλά θέλεις να αποφύγεις πεπονόφλουδες, χρειάζεται να ξέρεις αν υπογράφεις στο δεξί κάτω μέρος ή στο αριστερό, εφόσον διαβάζεις από τα αριστερά προς τα δεξιά, χωρίς να ερεθίζεις αλλότριες θρησκευτικές πεποιθήσεις διαβάζοντας βουστροφηδόν, ενώ πονηρά τρως το καρπούζι σου, λες και δεν συμβαίνει τίποτε.

Ας διευκρινιστεί ότι δεν μας απασχολούν προσωπικά δεδομένα, τα οποία παραδοσιακά δηλώνονται με εκφράσεις όπως «έβγαλαν τα μάτια τους», είτε πρόκειται για ομόφυλα είτε για ετερόφυλα ζευγάρια, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναβρούν τα μάτια τους οι εν λόγω, προκειμένου να τα ξαναβγάλουν με τον ίδιο ή άλλο σύντροφο, αποδεικνύοντας ότι το μπες-δες εξασφαλίζει σωτηρία οφθαλμών και ψυχών, οι οποίες είναι ο καθρέφτης, όπως ελέχθη, που βλέπει τα πάντα, ενώ ουδέν καταγράφει. Στη δεδομένη περίπτωση, δεν υφίσταται σχέση με το καρπούζι, έστω και αν κάποιος το αγαπά, αφού μπορείς να βγάζεις τα μάτια σου οπουδήποτε και όχι κατ’ ανάγκην μπροστά στον μανάβη την ώρα που το διαλέγεις και σου βγαίνουν τα μάτια. Συνεπώς, ό,τι φρούτο και αν διαλέξεις, πάλι καρπούζι παίρνεις.

Όσον αφορά στην καταδικαστική απόφανση «έβγαλε τα ματάκια του με τα χεράκια του», εννοώντας ότι στη φούρια να βγάλει το ένα μάτι έβγαλε και τα δύο, ας επισημανθεί ότι, όταν συμβαίνει αυτό, σημασία έχει το τι κάνει με τα μάτια που κρατά στα χέρια ο αυτόχειρας. Χωρούν και τα δύο στη μασχάλη ή τα ξαναβάζει στις θέσεις τους για να μην τον βαραίνουν; Εκείνο που προέχει είναι ο σεβασμός στην άποψη πως «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», που συνιστά απότοκο αναδιπλασιασμού της αρχαίας φιλοσοφίας, στα ώτα της οποίας έως τις ημέρες μας η λύρα του Απόλλωνα ακούγεται να παίζει «τα ματάκια σου κι αν βγούνε σαν και μένα δεν θα δούνε», υπό τους ατμούς και τα λέιζερ της Πυθίας, που καλεί «ν’ ανοίξουν τα παράθυρα να φύγουν τα ντουμάνια για να φουμάρουμε κι εμείς που είμαστε αλάνια». Και έπειτα τολμούν να διαμαρτύρονται για τα καρπούζια.

Κλείνοντας το παρόν, αν και οπωροπωλώντας με ανοιχτά μάτια, ας σημειωθεί ότι δεν γίνονται διακρίσεις ανάμεσα σε μάτια αλλήθωρα, τρισαλίθωρα, πράσινα, ζαφειρένια, μελιά, καστανά, κορακίστικα, γαλανά, σμαραγδένια, γλαρά, τύπου Τσέχωφ, κοιμισμένα ή λαμπερά, θολά και απαστράπτοντα, από όλα έχει ο μπαξές, κανείς δεν πάει χαμένος. Η συζήτηση όμως επείγει για αβγά μάτια, καθώς σχέσεις συγγενείας με το καρπούζι έχουν διαπιστωθεί. Ομελέτα και έρχεται, που λένε.

τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ

Τρέχοντας επιτόπου / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παράπονα που μας περιήλθαν / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πώς περπατά η νύχτα (συμβουλές) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Ατυχή συμβάντα και θεραπείες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Oρθώς: ενός λεπτού σιγή / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Εγκιβωτισμοί (από Κιβωτό σε Κιβωτό) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Μη φάτε πόρτα, εκτός αν επιμένετε / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Κόρνα είναι και κορνάρει / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Α, καπέλα / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πίτουρα & κότες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παπαγαλία / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Το τζατζίκι / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Ταμείον / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Τάρανδοι / https://www.hartismag.gr/harti...
Φτου x 3 / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παχύς / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πίτουρα / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παπούτσια και σώβρακα https://www.hartismag.gr/hartis-62/pyxides/papoytsia-kai-swvraka


 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: