Το δίλημμα

Το δίλημμαΤο συνηθέστερο δίλημμα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια του επίγειου βίου του είναι: Κάλλιο αβγό σήμερα και κότα αύριο ή κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι; Πράγματι, η αμεσότητα αλφαβητικά προηγείται της απληστίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων για το πόσο κάλιο χρειάζεται ένας οργανισμός, βιολογικός, κοινωφελής ή άλλου είδους.
Η επιλογή του αβγού θέτει πολλά ερωτήματα. Είναι της σήμερον ημέρας το αβγό ώστε να φαγωθεί τώρα; Αν είναι της προηγούμενης ημέρας, γιατί δεν φαγώθηκε χθες και έμεινε για σήμερα; Μήπως επειδή είναι κλούβιο, σύμφωνα με όσους φεύγουν υποστηρίζοντας ότι «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον»; Επιπλέον, η κότα που έκανε το αβγό διαμένει σε κοτέτσι ή είναι αλανιάρα; Αν είναι από καλό κοτέτσι, έκανε αβγό σήμερα πριν από τη δύση του ηλίου, το οποίο θα θεωρείται της ημέρας αύριο; Αν είναι αλανιάρα, χρειάζεται να την κυνηγήσεις για να εξασφαλίσεις σημερινό αβγό; Με άλλα λόγια, αν σήμερα δεν βάλεις χέρι στην αλανιάρα, πριν κουρνιάσει όπου βρει, πώς θα απολαύσεις αύριο σημερινό αβγό;
Βεβαίως τα πράγματα διευκολύνονται αν η κότα έχει σύντροφο, ο οποίος θα λαλήσει την αυγή και θα προδώσει τη θέση της επανερχόμενος στο κοτέτσι, θύμα των ορμών του, από τις οποίες προκύπτουν γόνιμα αβγά, που τρώγονται αύριο, αν δεν φαγωθούν σήμερα, εφόσον δεν είναι κλούβια. Επιπροσθέτως, υπάρχει ερώτημα αν το αβγό προέρχεται από πουλάδα ή από νεαρή κότα. Διότι η γριά κότα έχει το ζουμί, χωρίς να τίθεται θέμα αν πρόκειται για χθεσινό ή σημερινό αβγό, εκτός αν το ζουμί αβγοκόβεται. Εντούτοις αρκετοί πρεσβεύουν «κάλλιο κότα σήμερα και αβγό αύριο» με το αιτιολογικό ότι, άμα έχεις την κότα, τι το θέλεις το αβγό. Επειδή όμως είναι δύσκολο στις μέρες μας να βρεθεί κότα στον δρόμο σου, αφού αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες, δεν παύει να εφαρμόζεται ο κανόνας «κάτσε κότα να σε φάω», που δεν ισχύει για το αβγό παρά την προτροπή «μη μιλάς και ρούφα το».
Έτσι επανεμφανίζεται η διαφορά μεταξύ πέντε και δέκα. Δέκα αβγά είναι προτιμότερα από πέντε. Μειονέκτημα όμως αποτελεί ότι δεν χωρούν δέκα αβγά στο χέρι, ούτε πέντε καν, αν πρόκειται για αβγά γαλοπούλας, πάπιας, χήνας ή στρουθοκαμήλου. Ούτε είσαι βέβαιος ότι δεν θα παραπατήσεις και δεν θα πάνε όλα χαμένα. Η δυσκολία αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των δόσεων. Ένα-δύο κάθε μέρα για να είναι της ημέρας.
Αν ωστόσο λάβεις πέντε χαρτονομίσματα στο χέρι, άνετα χωρούν, οπότε είναι ασύμφορο να περιμένεις να αβγατίσουν. Δεν πρόκειται για κότες που κάνουν το αβγό τους καθημερινά. Συνεπώς, μην κάθεσαι σύξυλος, κάτω από ήλιο ή βροχή, επαναλαμβάνοντας «πέσε χρήμα να σε φάω». Οι πιο πολλοί ποτέ δεν βρίσκουν την κότα που κάνει τα χρυσά αβγά. Ούτε καν αβγολέμονο στο πιάτο τους. Δεν είναι αρνί το νόμισμα να το βάλεις στο μαντρί. Η μονέδα είναι αλανιάρα και δεν στέκει στην αράδα. Όπως πλέον ακαταλήπτως είχε ανακράξει ο Δημοσθένης, «δεῖ δὲ χρημάτων καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι». Όσο και αν κουρεύεις το αβγό, δεκάρα δεν μαζεύεις, εννοούσε μάλλον, οπότε το δίλημμα παραμένει. Όπερ έδει δείξαι. Θα δείξει, λένε.

Ένα αβγό με κάλιο στο χέρι παρά μία ομελέτα στο παρτέρι;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ

Τρέχοντας επιτόπου / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παράπονα που μας περιήλθαν / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
https://www.hartismag.gr/hartis-46/stigmata/pws-perpata-i-nykhta-simvoiles
Ατυχή συμβάντα και θεραπείες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Oρθώς: ενός λεπτού σιγή / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Εγκιβωτισμοί (από Κιβωτό σε Κιβωτό) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Μη φάτε πόρτα, εκτός αν επιμένετε / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Κόρνα είναι και κορνάρει / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Α, καπέλα / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πίτουρα & κότες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παπαγαλία / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Το τζατζίκι / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Ταμείον / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
https://www.hartismag.gr/hartis-58/zwologikos-khpos/tarandoi
Φτου x 3 / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πίτουρα / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
https://www.hartismag.gr/hartis-62/pyxides/papoytsia-kai-swvraka
https://www.hartismag.gr/hartis-64/klimakes/matia
https://www.hartismag.gr/harti...

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: