Τάρανδοι

Επιχρωματισμένη γερμανική χαλκογραφία του 19ου αι.
Επιχρωματισμένη γερμανική χαλκογραφία του 19ου αι.


Οι τάρανδοι της Φινλανδίας διαφέρουν από τους ταράνδους του Καναδά. Για τον ανυποψίαστο παρατηρητή, δεν υπάρχει διαφορά ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το μήκος και το πλάτος των κεράτων, ενώ τα κοπάδια τρέχουν ομαδόν με τον ίδιο ενθουσιασμό, είτε βρέχει είτε χιονίζει, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως ογδόντα χιλιόμετρα την ώρα, η οποία όμως δεν επαρκεί για να απογειωθούν και να καλύψουν την απόσταση μεταξύ των δύο χωρών καταγωγής τους αεροπορικώς, αντί να ταλαιπωρούνται οδικώς ή δια θαλάσσης. Όσο για τη Θεσσαλονίκη, δεν περιλαμβανόταν στο δρομολόγιο μέχρι τα χρόνια του Αρχιμήδη του Χαριλάου και της Περαίας.

Η διαφορά ταράνδων Φινλανδίας και Καναδά έχει τεκμηριωθεί με τη χρήση τετρακοσίων λέξεων, κάθε μία από τις οποίες προσδιορίζει την ταυτότητα ενός εκάστου, για να μη χρειάζεται να επιδεικνύουν διαβατήριο κατά τη μετακίνησή τους από τον Καναδά στη Φινλανδία, με εξαίρεση τη Ρωσία, η οποία υποδέχεται iκάθε τάρανδο χωριστά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρκώς ουρές τετρακοσίων ταράνδων στα σύνορά της και να προκαλούνται διαμαρτυρίες, που δεν εισακούονται από τις συνοριακές αρχές, οι οποίες είναι εντεταλμένες να σφραγίζουν τα διαβατήρια με ανεξίτηλη σφραγίδα εισόδου, ώστε να ελέγχεται ότι οι τάρανδοι δεν θα παραμείνουν στη χώρα πέραν της χειμερινής περιόδου, απαγορευμένης της εξόδου χωρίς επίδειξη της σφραγίδας.

Κατά την ατάρανδον προλεταριακήν δικτατορίαν εν Ρωσία, μέγας αριθμός ταράνδων μετεφέρθη δια επιμόρφωσιν λόγω αντικαθεστωτικών πράξεων, όπως, επί παραδείγματι, της άνευ αδείας συνουσίας κατά τας περιόδους οχείας, κοινώς βατεύματος. Σχετική μαρτυρία αναφέρει ο νομπελίστας συγγραφέας Σολζενίτσιν στο βιβλίο του Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ (Βιβλίο Πρώτο). Σημειώνεται ωστόσο ότι τα κέρατα των ταράνδων, αρσενικών και θηλυκών, πέφτουν το καλοκαίρι όπου τελείται η συνουσία και ξαναβγαίνουν τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζει ο κάθε υποψήφιος το ταίρι του και να αποφεύγονται συζυγικές απιστίες και δικαστικές προστριβές.

Σε ό,τι αφορά στην ιστορία της Ελληνικής Αρχαιότητας, είναι γνωστό ότι, κατά την πολιορκία των Συρακουσών από ρωμαϊκές λεγεώνες επικουρούμενες από μισθοφόρους ταράνδους, ο θάνατος του Αρχιμήδη οφείλεται στην αφέλεια ταράνδου, ο οποίος παρενοχλούσε τον μέγα μαθηματικό και μηχανικό πατώντας μέσα στους κύκλους που εκείνος χάραζε στην άμμο, προκειμένου να υπολογίσει την αντοχή των τειχών της πόλης του και να προσδιορίσει τη γωνία υπό την οποία θα γίνονταν εκτοξεύσεις πυραύλων αέρος-εδάφους από τα τείχη εναντίον των πολιορκητών. Στρεφόμενος ο Αρχιμήδης προς τον τάρανδο, ύψωσε την δεξιάν του, έκαμε τον σταυρό του και πρόφερε την περίφημη φράση «μη μου τους κύκλους τάρανδε», επαρκή απόδειξη ότι εκείνος ήταν ο πραγματικός Αρχιμήδης και όχι ο Αρχιμήδης του Χαριλάου και της Περαίας εκ Θεσσαλονίκης, που εφοδίαζε με κουλούρια Λευκού Πύργου το ρωμαϊκό στρατόπεδο, καθώς δεν προλάβαινε να φτιάξει τρίγωνα Πανοράματος λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή φύλλου για ζαμπονοσπανακοτυρόπιτες στα Λαδάδικα.

Νεότερες έρευνες στην περιοχή μεταξύ Μηχανιώνας και Ασπροβάλτας επιβεβαιώνουν ότι ο Αρχιμήδης του Χαριλάου και της Περαίας εκλήθη στη Νύμφη του Θερμαϊκού και, ατενίζων αυτήν από το δάσος του Σέιχ-Σου, έφαγε ντολμαδάκια, μπουρέκια, γιαπράκια, σις κεμπάπ, μπαλίκ εκμέκ, αγκινάρες αλά πολίτα, λαχματζούν, κιουνεφέ, χούμους, τζατζίκι, ταραμά, φάβα Πλαταμώνος, γύρο Πυλαίας με απ' όλα, παστουρμά και λακέρδα για πρώτη δόση χαλαρά, συνοδεία επτάκις αποσταγμένου τσίπουρου Επταπυργίου, ώστε να διαφημίσει την πατροπαράδοτη φιλοξενία και εκλεκτή ποιότητα των εδεσμάτων της Θεσσαλονίκης στους ομοεθνείς του κατά την επιστροφή του μέσω Φινλανδίας στον Καναδά, όπου θάλλει κοινότητα ομογενών, η οποία θα προβεί σε παρασημοφόρησή του κατά προτροπήν νικηφόρου ταυτοτικού κοινοβουλευτικού κόμματος, που τιμά την αυτοκεφαλία της εκκλησίας. Με πρωτοχρονιάτικα ενδύματα, η παρασημοφόρηση θα λάβει χώρα την Κυριακή του Λαζάρου, ημέρα όταν ακούγεται η αυτοτελής εντολή «Τάρανδε, δεύρο έξω».

            δεν ήταν Τέρας, αλλά Τάρας ο Μπούλμπα






ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ

Τρέχοντας επιτόπου / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Παράπονα που μας περιήλθαν / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Πώς περπατά η νύχτα (συμβουλές) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Ατυχή συμβάντα και θεραπείες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Oρθώς: ενός λεπτού σιγή / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Εγκιβωτισμοί (από Κιβωτό σε Κιβωτό) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Μη φάτε πόρτα, εκτός αν επιμένετε / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Κόρνα είναι και κορνάρει / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Α, καπέλα / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Πίτουρα & κότες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Παπαγαλία / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Το τζατζίκι / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

Ταμείον / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)


 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: