Φτου x 3

Ιστορικά πτυελοδοχεία
Ιστορικά πτυελοδοχεία
Αποτελεί παράλειψη να μη φτύνετε στον κόρφο σας, αλλά μην το παρακάνετε. Εξίσου καθοριστικό είναι να υπάρχει ικανό απόθεμα σάλιου για αυτή την απαραίτητη καθημερινή πράξη. Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Ούτε ο ήλιος, που κάνει ότι κινείται, ενώ από πίσω κρύβεται πριν εμφανιστεί πάλι για δουλειά. Ένα φτου Χ 3 αρκεί. Ένα ελαφρό φτου-φτου-φτου. Εξαιρέσεις επιτρέπονται από Κορφιάτες, που κόρφο τους θεωρούν ολόκληρη την Κέρκυρα, αφού Corfu συνιστά παραφθορά του βυζαντινού ονόματος Κορυφώ της νήσου των Φαιάκων. Δεν ήταν στραβός ο Στράβων. Δεν μασούσε, έχοντας γεννηθεί στην Αμάσεια του Πόντου. Ως «άντρας από την Κόρκυρα» άλλωστε μεταφράζεται η λέξη «ko-ro-ku-ra-i-jo» σε Γραμμική Β, στην αρχαιότερη σχετική επιγραφή.

Σύμφωνα με προγονικά διδάγματα, φτύνουμε στον κόρφο μας βλέποντας μαύρη γάτα, όταν μάλιστα ακολουθεί ομοιόχρωμο ιερέα. Μαυρίζουν την ψυχή κάποια χρώματα. Το ενδοκόρφιο φτύσιμο δεν χρειάζεται πρόσθετες προφυλάξεις. Δεν χρειάζεται, επί παραδείγματι, να κάνεις τον σταυρό σου ή να σχηματίσεις αντίδοξα σύμβολα. Ούτε όργανα μουσικά ή γενετήσια χρειάζεται να κουρντίσεις. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί να σου τρέχουν τα σάλια, όταν δεν υπάρχει σάλιο. Απαιτείται οικονομία σιέλου, αλλά και της απόχρωσης σιέλ, πριν γκριζάρουν οι κρόταφοι του ουρανού. Το σάλιο αντικαθιστά το νερό. Τα παιδία, άνιπτα τα πλείστα, όπως ήσαν συνηθισμένα, – παρατηρεί ένας νησιώτης – έπτυον εις τας παλάμας των, ύγραινον κι έτριβον τας χείρας με τον σίελον, δια να φανώσι νιμμένα. Λες και με τον συγγραφέα ήταν συνεννοημένα.

Καλού κακού φτύνοντας, «φτου κακά» σιωπηρά ομολογείτε, διότι, αν κακά δεις, λεφτά θα πάρεις. Για λόγους ορθότητας, δεν είναι εχέφρον να λέτε «φτου σου» σε ορθίους, αλλά μόνο σε καθιστούς, με χαμηλότερες προοπτικές να ανταποδώσουν. Κατάπτυστοι είναι όσοι δεν θέλουν να τους φτύνει το κύμα, όταν βράχος και σίαλος αποτελούν συστατικά της ποιητικής μορφολογίας. Γενικά το σάλιο διαλύει, όπως διαπιστώνεται από τη διάβρωση καθεστώτων, των οποίων οι ηγεμόνες υφίστανται υπερβολικό γλείψιμο. Στο στόμα αρχίζει η Πέψη, όπως και άλλα αναψυκτικά. Γραμματόσημα με μορφές πολιτικών και πνευματικών ταγών έχουν χώρο για φτύσιμο από πίσω. Όσοι τα έχουν φτύσει πάντως, καλύτερα μιας ώρας απτύελος ζωή, αναφωνούν, παρά σαράντα χρόνια σωσίες φτυστοί.

Μην ξεχνάτε ούτε τις πέτρες, καθώς οι αλιθοβόλητοι αμαρτάνουν πρώτοι. Με πέτρες σπάζουμε τα τζάμια του γείτονα, αν δεν έχουμε προλάβει να τον φτύσουμε, διότι δεν θα ήταν γείτονας αν δεν ήταν για φτύσιμο. Δοχείον δακρύων και σιέλου αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης για τους συναισθηματικούς. Με σάλιο οι σαμάνοι των συνεργείων γρασάρουν τα γρανάζια του σασμάν. Μετά το τσάι ούτε οι βογιάροι δεν φτύνουν στο σαμοβάρι. Μετά το καλοκαίρι ακολουθεί φτυνόπωρο, όταν σε πτυελοδοχεία προσγειώνονται τα κουκούτσια των καρπών. Από μυαλό κουκούτσι εν τούτοις προκύπτουν μεγάλες ιδέες.

Ότι τον χειμώνα κάνει κρύο αποτελεί ψυχρή διαπίστωση
Προηγουμένως

Τρέχοντας επιτόπου / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παράπονα που μας περιήλθαν / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πώς περπατά η νύχτα (συμβουλές) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Ατυχή συμβάντα και θεραπείες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Oρθώς: ενός λεπτού σιγή / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Εγκιβωτισμοί (από Κιβωτό σε Κιβωτό) / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Μη φάτε πόρτα, εκτός αν επιμένετε / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Κόρνα είναι και κορνάρει / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Α, καπέλα / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Πίτουρα & κότες / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Παπαγαλία / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Το τζατζίκι / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)
Ταμείον / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr) [τεύχος Αυ-γούστου]
Τάρανδοι / Δράχου Χούδρα - Χάρτης (hartismag.gr)

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: