Το δίλημμα

Το δίλημμα



Το συ­νη­θέ­στε­ρο δί­λημ­μα που αντι­με­τω­πί­ζει ο άν­θρω­πος κα­θ’ όλη τη διάρ­κεια του επί­γειου βί­ου του εί­ναι: Κάλ­λιο αβγό σή­με­ρα και κό­τα αύ­ριο ή κάλ­λιο πέ­ντε και στο χέ­ρι πα­ρά δέ­κα και καρ­τέ­ρι; Πράγ­μα­τι, η αμε­σό­τη­τα αλ­φα­βη­τι­κά προη­γεί­ται της απλη­στί­ας, χω­ρίς αυ­τό να ση­μαί­νει ότι δεν δι­ί­στα­νται οι από­ψεις των επι­στη­μό­νων για το πό­σο κά­λιο χρειά­ζε­ται ένας ορ­γα­νι­σμός, βιο­λο­γι­κός, κοι­νω­φε­λής ή άλ­λου εί­δους.
Η επι­λο­γή του αβγού θέ­τει πολ­λά ερω­τή­μα­τα. Εί­ναι της σή­με­ρον ημέ­ρας το αβγό ώστε να φα­γω­θεί τώ­ρα; Αν εί­ναι της προη­γού­με­νης ημέ­ρας, για­τί δεν φα­γώ­θη­κε χθες και έμει­νε για σή­με­ρα; Μή­πως επει­δή εί­ναι κλού­βιο, σύμ­φω­να με όσους φεύ­γουν υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «το πε­πρω­μέ­νον φυ­γείν αδύ­να­τον»; Επι­πλέ­ον, η κό­τα που έκα­νε το αβγό δια­μέ­νει σε κο­τέ­τσι ή εί­ναι αλα­νιά­ρα; Αν εί­ναι από κα­λό κο­τέ­τσι, έκα­νε αβγό σή­με­ρα πριν από τη δύ­ση του ηλί­ου, το οποίο θα θε­ω­ρεί­ται της ημέ­ρας αύ­ριο; Αν εί­ναι αλα­νιά­ρα, χρειά­ζε­ται να την κυ­νη­γή­σεις για να εξα­σφα­λί­σεις ση­με­ρι­νό αβγό; Με άλ­λα λό­για, αν σή­με­ρα δεν βά­λεις χέ­ρι στην αλα­νιά­ρα, πριν κουρ­νιά­σει όπου βρει, πώς θα απο­λαύ­σεις αύ­ριο ση­με­ρι­νό αβγό;
Βε­βαί­ως τα πράγ­μα­τα διευ­κο­λύ­νο­νται αν η κό­τα έχει σύ­ντρο­φο, ο οποί­ος θα λα­λή­σει την αυ­γή και θα προ­δώ­σει τη θέ­ση της επα­νερ­χό­με­νος στο κο­τέ­τσι, θύ­μα των ορ­μών του, από τις οποί­ες προ­κύ­πτουν γό­νι­μα αβγά, που τρώ­γο­νται αύ­ριο, αν δεν φα­γω­θούν σή­με­ρα, εφό­σον δεν εί­ναι κλού­βια. Επι­προ­σθέ­τως, υπάρ­χει ερώ­τη­μα αν το αβγό προ­έρ­χε­ται από που­λά­δα ή από νε­α­ρή κό­τα. Διό­τι η γριά κό­τα έχει το ζου­μί, χω­ρίς να τί­θε­ται θέ­μα αν πρό­κει­ται για χθε­σι­νό ή ση­με­ρι­νό αβγό, εκτός αν το ζου­μί αβγο­κό­βε­ται. Εντού­τοις αρ­κε­τοί πρε­σβεύ­ουν «κάλ­λιο κό­τα σή­με­ρα και αβγό αύ­ριο» με το αι­τιο­λο­γι­κό ότι, άμα έχεις την κό­τα, τι το θέ­λεις το αβγό. Επει­δή όμως εί­ναι δύ­σκο­λο στις μέ­ρες μας να βρε­θεί κό­τα στον δρό­μο σου, αφού αλ­λού τα κα­κα­ρί­σμα­τα και αλ­λού γεν­νούν οι κό­τες, δεν παύ­ει να εφαρ­μό­ζε­ται ο κα­νό­νας «κά­τσε κό­τα να σε φάω», που δεν ισχύ­ει για το αβγό πα­ρά την προ­τρο­πή «μη μι­λάς και ρού­φα το».
Έτσι επα­νεμ­φα­νί­ζε­ται η δια­φο­ρά με­τα­ξύ πέ­ντε και δέ­κα. Δέ­κα αβγά εί­ναι προ­τι­μό­τε­ρα από πέ­ντε. Μειο­νέ­κτη­μα όμως απο­τε­λεί ότι δεν χω­ρούν δέ­κα αβγά στο χέ­ρι, ού­τε πέ­ντε καν, αν πρό­κει­ται για αβγά γα­λο­πού­λας, πά­πιας, χή­νας ή στρου­θο­κα­μή­λου. Ού­τε εί­σαι βέ­βαιος ότι δεν θα πα­ρα­πα­τή­σεις και δεν θα πά­νε όλα χα­μέ­να. Η δυ­σκο­λία αυ­τή υπο­γραμ­μί­ζει τη ση­μα­σία των δό­σε­ων. Ένα-δύο κά­θε μέ­ρα για να εί­ναι της ημέ­ρας.
Αν ωστό­σο λά­βεις πέ­ντε χαρ­το­νο­μί­σμα­τα στο χέ­ρι, άνε­τα χω­ρούν, οπό­τε εί­ναι ασύμ­φο­ρο να πε­ρι­μέ­νεις να αβγα­τί­σουν. Δεν πρό­κει­ται για κό­τες που κά­νουν το αβγό τους κα­θη­με­ρι­νά. Συ­νε­πώς, μην κά­θε­σαι σύ­ξυ­λος, κά­τω από ήλιο ή βρο­χή, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας «πέ­σε χρή­μα να σε φάω». Οι πιο πολ­λοί πο­τέ δεν βρί­σκουν την κό­τα που κά­νει τα χρυ­σά αβγά. Ού­τε καν αβγο­λέ­μο­νο στο πιά­το τους. Δεν εί­ναι αρ­νί το νό­μι­σμα να το βά­λεις στο μα­ντρί. Η μο­νέ­δα εί­ναι αλα­νιά­ρα και δεν στέ­κει στην αρά­δα. Όπως πλέ­ον ακα­τα­λή­πτως εί­χε ανα­κρά­ξει ο Δη­μο­σθέ­νης, «δεῖ δὲ χρη­μά­των καὶ ἄνευ τού­των οὐδὲν ἔστι γε­νέ­σθαι». Όσο και αν κου­ρεύ­εις το αβγό, δε­κά­ρα δεν μα­ζεύ­εις, εν­νο­ού­σε μάλ­λον, οπό­τε το δί­λημ­μα πα­ρα­μέ­νει. Όπερ έδει δεί­ξαι. Θα δεί­ξει, λέ­νε.

Ένα αβγό με κά­λιο στο χέ­ρι πα­ρά μία ομε­λέ­τα στο παρ­τέ­ρι;




ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ

Τρέ­χο­ντας επι­τό­που / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Πα­ρά­πο­να που μας πε­ρι­ήλ­θαν / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
https://​www.​har​tism​ag.​gr/​hartis-​46/​sti​gmat​a/​pws-​perpata-​i-​nykhta-​sim​voil​es
Ατυ­χή συμ­βά­ντα και θε­ρα­πεί­ες / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Oρ­θώς: ενός λε­πτού σι­γή / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Εγκι­βω­τι­σμοί (από Κι­βω­τό σε Κι­βω­τό) / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Μη φά­τε πόρ­τα, εκτός αν επι­μέ­νε­τε / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Κόρ­να εί­ναι και κορ­νά­ρει / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Α, κα­πέ­λα / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Πί­του­ρα & κό­τες / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Πα­πα­γα­λία / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Το τζα­τζί­κι / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Τα­μεί­ον / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
https://​www.​har​tism​ag.​gr/​hartis-​58/​zwo​logi​kos-​khpos/​tarandoi
Φτου x 3 / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
Πί­του­ρα / Δρά­χου Χού­δρα - Χάρ­της (hartismag.gr)
https://​www.​har​tism​ag.​gr/​hartis-​62/​pyxides/​pap​oyts​ia-​kai-​swvraka
https://​www.​har​tism​ag.​gr/​hartis-​64/​kli​make​s/​matia
https://​www.​har​tism​ag.​gr/​harti...

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: