Ο σαλίγκαρος

————————————————

ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΙ

————————————————

Ο γιγάντιος κώδικας («Βίβλος του Διαβόλου»), Εθνική Βιβλιοθήκη Στοκχόλμης
Ο γιγάντιος κώδικας («Βίβλος του Διαβόλου»), Εθνική Βιβλιοθήκη Στοκχόλμης

Ο κύριος Νί με κλειστή ομπρέλα στο χέρι, σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου κοντά στο Σύνταγμα, κατευθύνεται πεζή προς την Ομόνοια.
Μπροστά του, μια γυναίκα γύρω στα 40 καλοβαλμένη, έντονο πρόσωπο, βαμμένη ξανθιά, σκούρο μπλε ταγιέρ, τσάντα μαϊμού σινιέ στον ώμο, γόβες καφέ, ψηλό τακούνι, περπατάει με γρήγορο βηματισμό. Λίγο νωρίτερα έχει ρίξει μια καλή βροχούλα. Η γυναίκα σταματάει απότομα, σκύβει, μαζεύει κάτι από το βρεγμένο πεζοδρόμιο μπροστά στα πόδια της, το μεταφέρει και το ακουμπάει με προσοχή στο χείλος μεγάλης τσιμεντένιας ζαρντινιέρας με καχεκτικό φυτό σε παρτέρι στο ρείθρο, στην άκρη του δρόμου.
Ο κύριος Νί που παρακολουθεί, κοντοστέκεται, αφήνει την γυναίκα να προχωρήσει, στρίβει ελαφρώς, παρεκκλίνει της πορείας του, πλησιάζει την πρασιά, σκύβει και αντικρύζει ένα σαλιγκάρι να ξεδιπλώνει τις κεραίες του, να τεντώνει το κορμάκι του και να ξεκινάει το γλίστριμα. Εκεί και θυμάται εξαίφνης, σαν μακρινή αστραπή από μακριά το τραγουδάκι που του τραγουδούσε η γιαγιά του όταν ήταν μικρός για να τον πάρει ο ύπνος:    

Σαλίγκαρε μαλίγκαρε
βγάλ’ τα κερατάκια σου
να παίξουν τα παιδάκια σου…

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ Λευτέρη Ξανθόπουλου στον ΙΑΝΟ.

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: