Από άμβωνος

Από άμβωνος

————————————————
ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΙ
————————————————

«Στη φυλή των Μπαμπάρα στην κεντρική Αφρική, μέχρι τις αρχές του 1900 ακόμα, διατηρούνταν η εξής παράδοση: Όταν πέθαινε ο βασιλιάς, οι γέροντες της φυλής επέλεγαν τον καινούργιο βασιλιά τον οποίο, μετά από μια σειρά μυητικές τελετές, τον έφερναν μπροστά σε μια κολοκύθα γεμάτη χαλίκια. Εκείνος έπρεπε να βάλει το χέρι του μέσα στην κολοκύθα και να γεμίσει τη χούφτα του με όσο περισσότερα χαλίκια μπορούσε να αρπάξει.
Η βασιλεία του θα κρατούσε τόσα χρόνια όσα και τα πετραδάκια στην παλάμη του, συνήθως από εφτά έως δέκα χρόνια, τόσα περίπου χωρούσε το χέρι του. Μετά, τον ανέβαζαν στο θρόνο και τον ανακήρυσσαν βασιλέα τους με απόλυτες εξουσίες.
Μόλις τέλειωνε ο χρόνος του, κάποιο ήσυχο βράδυ και ανεξάρτητα από το πόσο καλή ή κακή ήταν η διακυβέρνησή του, ειδικοί εκτελεστές σταλμένοι από τους γέροντες της φυλής θα τον στραγγάλιζαν στον ύπνο του ή θα τον σκότωναν με δηλητήριο στο φαΐ του. Ο βασιλιάς είχε παλιώσει και έπρεπε να αντικατασταθεί. Ο καινούργιος, που θα καθόταν στον ίδιο θρόνο με τον προηγούμενο βασιλιά, καραδοκούσε απέξω…»

Αυτά και άλλα πολλά, διάβαζε εκείνο το βράδυ στο σοφό βιβλίο με τις εξωτικές ιστορίες ο κύριος Νι, πριν τον πάρει ο ύπνος. Την επόμενη, περνώντας μπροστά από οικοδομή στην γειτονιά του κοντοστάθηκε. Πλησίασε έναν μικρό σωρό από χαλίκια, άπλωσε το χέρι, χούφτωσε όσα περισσότερα μπορούσε, ανοιξε την παλάμη και άρχισε το μέτρημα. Τα άφησε στη θέση τους, πήρε άλλη μια χεριά καινούργια χαλίκια και πιάστηκε πάλι να μετράει. Πόσες φορές; Ποιος ξέρει. Είχε εντελώς αφαιρεθεί, ούτε που το κατάλαβε. Στην τελευταία χουφτιά βγήκε από το γιαπί ο εργάτης της οικοδομής, στάθηκε απέναντί του, τον κοίταξε με περιέργεια και τέλος του απευθύνθηκε: «Κύριος με το γαρμπίλι, βρέχει!» Ο κύριος Νί σήκωσε μουσκεμένος το κεφάλι, κοίταξε ψηλά, χαμογέλασε αφηρημένα, άφησε τα χαλίκια που κρατούσε στο σωρό μπροστά του, άνοιξε την ομπρέλα του και ξεκίνησε με την βροχούλα για τον καθημερινό του περίπατο στην πόλη του.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ Λευτέρη Ξανθόπουλου ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ.

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: