Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον, 2

Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον, 2

(Συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος)

Τα χρονοταξιδιωτικά αυτά κείμενα δεν είναι τίποτα άλλο παρά σταχυολογημένες ειδήσεις. Ειδήσεις οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί χάρη στην ανεκτίμητη βοήθεια των ποικιλώνυμων ιών του μέλλοντός μας. Σημαντικές ειδήσεις και ασήμαντες ειδήσεις. Ειδήσεις μακροσκελείς και ειδήσεις σύντομες. Ευτράπελες ειδήσεις και ζοφερές ειδήσεις. Προερχόμενες από τον τύπο, έντυπο και τον ηλεκτρονικό, αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την εσωτερική αλλά και από τη διεθνή επικαιρότητα. Οι εσωτερικές ειδήσεις, όντας στα ελληνικά, μεταφέρονται εντελώς αυτούσιες, όπως δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Οι μεταφρασμένες διατηρούν τον τόνο και το ύφος του συντάκτη, το κατά δύναμη. Αναφέρεται πάντα η χώρα δημοσίευσής τους. Κάποιες από τις ειδήσεις στοχεύουν στο ευρύ κοινό, άλλες είναι περισσότερο στοχευμένες..
Στο βαθμό που τα fn (future news) είναι εξίσου σημαντικά με τα fn (fake news) και στο βαθμό που ισχύει η λαϊκή ρήση «στα δύστοπα κλωθογυρίζεις, τις κακοτοπιές γνωρίζεις», οι ειδήσεις αυτές διεκδικούν τη δική τους αξιοπιστία. Προφανώς δεν είναι αληθινές αλλά απλώς πραγματικές. Προφανώς στοχεύουν να διασώσουν το μέλλον από τη λήθη.
Οι πηγές τους δεν αναφέρονται. Είναι ανώνυμες ακόμη, καθότι μελλοντικές. Τα παρένθετα τραγούδια προέρχονται από το παρελθόν. Το παρελθόν αγαπά το μέλλον, ως γνωστόν. Χωρίς ανταπόκριση, ως γνωστόν.  
Πιθανόν κάποιοι αναγνώστες να θεωρήσουν τον τίτλο εσφαλμένο ή και παραπλανητικό, πιθανόν να ισχυριστούν πως πιο σωστός τίτλος θα ήταν «Ειδήσεις από ένα εγγύτερο μέλλον». Κατανοητό.

[ ΗΧΟΣ 1 ]

————————————————————
Ελλάδα – Εξωτερικές ειδήσεις
—————————————————————

Μήπως η πανδημία οδηγεί σε υπερτίμηση του ρόλου της ποίησης;

Μετρίως αξιόπιστες πηγές από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες για ευνόητους λόγους, ανέφεραν στα διεθνή μέσα ότι, στα περίχωρα της Πιονγκ Γιανγκ, τις πρώτες πρωινές ώρες, γκριζοπράσινο φορτηγό ξέφυγε από την πορεία του, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και παρέσυρε πεζό. Αν πιστέψουμε ανεξακρίβωτες πληροφορίες περιπατητών, ο πεζός περπατούσε αφηρημένος απαγγέλλοντας σε μια ακατάληπτη γλώσσα. Ο πεζός, ο οποίος υπέκυψε πολύ σύντομα στα τραύματά του, ήταν γνωστός ποιητής στη χώρα του και εξαιρετικός μεταφραστής της νεοελληνικής ποίησης. Εξόριστοι φίλοι και θαυμαστές του ποιητή στη Νότια Κορέα, σε αναρτήσεις τους στο facebook και στο instagram διατείνονται ότι πρόκειται για συγκεκαλυμμένη πολιτική δολοφονία. Ο αποβιώσας είχε τεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της χώρας του λόγω του ό,τι συνήθιζε να αναρτά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποια, μεταφρασμένα από τον ίδιο, νεοελληνικά ποιήματα, ερμητικά κατά τους περισσότερους λογοτεχνικούς κριτικούς, πάντα μαζί με το πρωτότυπο. Οι αρχές υποστήριζαν ότι αυτά τα ποιήματα συνιστούσαν μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πολίτες να συμβιώσουν με τους ιούς προβαίνοντας σε επώδυνες προσωπικές θυσίες προκειμένου να μην αποβιώσουν επώδυνα από τους ιό. Υποστήριζαν ακόμη ότι ο μεταφραστής και ποιητής ήταν η «βιτρίνα» ενός διεθνούς συνωμοσιολογικού κέντρου που προωθεί δολίως, κατά τους ισχυρισμούς τους, την ανύπαρκτη όσο και επικίνδυνη έννοια του «τραγικού». Γεγονός είναι ότι, αν και όντως δυσνόητα αυτού του είδους τα ποιήματα, γίνονταν πολύ συχνά viral, πράγμα ανεξήγητο και ύποπτο, κατά τις αρχές. Η τελευταία ανάρτηση του μεταφραστή, την οποία οι αρχές κατέβασαν πάραυτα, ήταν ένα άκρως ερμητικό ποίημα, το οποίο παραθέτουμε στο ελληνικό πρωτότυπο:

ΣΟΦΟΙ ΔΕ ΠΡΟΣΙΟΝΤΩΝ

«Θεοί μεν γαρ μελλόντων, άνθρωποι δε γιγνομένων, σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται.» —— Φιλόστρατος. Τὰ εἰς τὸν Τυανέα Ἀπολλώνιον, VIII, Ζ

Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
πλήρεις και μόνοι κάτοιχοι πάντων των φώτων.
Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα
αντιλαμβάνονται. Η ακοή

αυτών κάποτ' εν ώραις σοβαρών σπουδών
ταράττεται. Η μυστική βοή
τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων.
Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν
έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.


Φαίνεται πως η πανδημία έχει οδηγήσει σε υπερτίμηση του ρόλου της ποίησης. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, πριν είκοσι ημέρες, στη Σουηδία, μεταφραστής από τα νέα ελληνικά, ο οποίος είχε αναρτήσει το ίδιο ποίημα και είχε δεχθεί τις επικρίσεις των αρχών, πέθανε και αυτός σε τροχαίο σε συνθήκες που εμβάλλουν σε υποψίες ότι πρόκειται για δολοφονία. Με μια διαφορά: οι αναρτήσεις του, όμως, του δεν ήταν ποτέ viral στην ψυχρή αυτή χώρα του Βορρά.

[ ΗΧΟΣ 2 ]

———————————————————
Βέλγιο – Διεθνείς Σχέσεις
————————————————————

Τα μωρά μας στο δρόμο του μεταξιού

Αντικρουόμενα συναισθήματα και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους πολύπαθους, ευερέθιστους και ευσυγκίνητους πλέον, λόγω των αλλεπάλληλων ιογενών πανδημιών, ευρωπαϊκούς λαούς μια τολμηρή όσο και αμφιλεγόμενη ενέργεια του Πεκίνου. Ανώτερος αξιωματούχος της μεγάλης ασιατικής χώρας ανακοίνωσε προ ημερών πως η κυβέρνησή του προτίθεται να επιδοτεί παγίως επί σειρά ετών πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες προστατευόμενης κύησης για παρένθετες μητέρες σε γραφικές τοποθεσίες της Κίνας. Λόγω του ελέγχου των γεννήσεων που ισχύει στη χώρα, ο οποίος έχει γίνει πλέον αυστηρότερος, αλλά και λόγω των επαναλαμβανόμενων lockdown στη Δύση και της μείωσης των κινεζικών εξαγωγών, πολλές νεαρές και υγιείς Κινέζες, άνεργες οι περισσότερες, προσφέρουν πλέον πρόθυμα τις υπηρεσίες τους, με το αζημίωτο προφανώς, σε ευρωπαϊκά ζευγάρια τα οποία επιθυμούν, διακαώς πλην ματαίως, να αποκτήσουν παιδί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει μια περίοδο έντονης και ανησυχητικής υπογεννητικότητας, η οποία αποδίδεται στη συνεχιζόμενη περισυλλογή και ενδοσκόπηση, πριν, κατά και μετά τα παρατεταμένα και αλλεπάλληλα lockdown και τις καραντίνες, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη libido, την αδυναμία σύλληψης και τις συχνές αποβολές.

«Είναι μια ενέργεια win-win,» επισήμανε ο Κινέζος αξιωματούχος «παρέχει ελπίδες δυναμικής ανάκαμψης στην κινεζική οικονομία. Ελπίδες για το μέλλον σε πολλούς φίλους και φίλες από την Ευρώπη και ελπίδες για το παρόν σε πολλά αναξιοπαθούντα νεανικά κινεζικά ζευγάρια που θα απολαύσουν διαμονή επιπέδου ξενοδοχείου πέντε αστέρων στις μονάδες κύησης. Παράλληλα, πολλές Κινέζες θα βιώσουν τη χαρά της κύησης και της μητρότητας. Ας μας εμπιστευθούν οι συνάνθρωποί μας από την Ευρώπη. Οι προθέσεις μας είναι ειλικρινείς, οι στόχοι μας σαφείς, τα αποτελέσματα εγγυημένα: τα νεογνά θα φέρουν σαφώς τα χαρακτηριστικά της καυκάσιας φυλής».

Σήμερα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εκπονήσει μια κατευθυντήρια οδηγία σχετικά με το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Προφανώς, η εισαγωγή υπηρεσιών παρένθετης μητρότητας από την Κίνα πραγματοποιείται σε ένα «θεσμικό ημίφως», κατά τους ειδικούς, εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η πρόσφατη ενέργεια της κινεζικής κυβέρνησης να ενισχύσει τον κλάδο προσδίδει μια νέα διάσταση στο όλο ζήτημα. Πάντως, ο κίνδυνος εξάρτησης της Ευρώπης από την Κίνα, ακόμη και στον αναπαραγωγικό κλάδο πλέον, είναι προφανής, υπογραμμίζουν με νόημα πολλοί σινόφοβοι αναλυτές. Εξάλλου, ο κινεζικός παρεμβατισμός στον αναπαραγωγικό κλάδο της οικονομίας, συνιστά ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού σε ανάλογα εγχειρήματα που ίσως προκύψουν στη γηραιά ήπειρο.
Τα νεογέννητα, κατά τον Κινέζο αξιωματούχο, θα μεγαλώνουν για λίγο στην Κίνα και, στη συνέχεια, θα μεταφέρονται με ειδικές ροζ νταλίκες, μέσα σε ειδικά διασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, στην Ευρώπη, προκειμένου να παραδοθούν στους γονείς, συνοδευόμενα από ειδικά ρομπότ-παραμάνες. Ο Κινέζος αξιωματούχος πρόσθεσε ακόμη ότι τα μωρά θα διατρέφονται, μέχρι να παραδοθούν στους γονείς, με γάλα από σόγια, σεβόμενος τις ευρωπαϊκές ευαισθησίες απέναντι στους αδελφούς και αδελφές μας από το ζωικό βασίλειο, ευαισθησίες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα πολλά vegan κόμματα να συμμετέχουν πλέον σε κυβερνητικά σχήματα της γηραιάς ηπείρου. Η μεταφορά θα πραγματοποιείται οδικώς, όσο συνεχίζεται η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης Ευρώπης-Κίνας. Το σλόγκαν για την προώθηση του μεγαλόπνοου κινεζικού project στους Ευρωπαίους είναι συναρπαστικό: «Αποκτήστε ένα παιδί που θα έχει ταξιδέψει ήδη στο Δρόμο του Μεταξιού». Το σλόγκαν για την προώθηση του project στην Κίνα είναι κάπως διαφορετικό: «Μοναδική ευκαιρία για σούπερ διακοπές βιώνοντας μια μητρότητα προσωρινή, σαν τη ζωή την ίδια».

[ ΗΧΟΣ 3 ]


———————————————————
Γαλλία – Κοινωνία & Πολιτισμός
————————————————————

Ψηφιοποίηση: τάφοι και επιτύμβια

Όπως είναι γνωστό, ο διαρκώς αυξημένος αριθμός θανάτων στη γαλλική πρωτεύουσα, λόγω της επανεμφάνισης της πανδημίας, έχει αναγκάσει εδώ και κάποιου μήνες τις αρχές να προσφεύγουν στη λύση των ομαδικών τάφων για τους «μη έχοντες» που αρνούνται τη βολική λύση της αποτέφρωσης. Πολλοί, άνεργοι πλέον, εικαστικοί καλλιτέχνες, σε συνεργασία με λογοτέχνες, αναλαμβάνουν να φιλοτεχνήσουν σε ελάχιστο χρόνο πρωτότυπους πίνακες που απεικονίζουν αξιοπρεπείς ατομικούς τάφους με επιτύμβιες επιγραφές για τους αποβιώσαντες της παραπάνω κατηγορίας, με βάση πάντα τις υποδείξεις και τις επιθυμίες των οικείων τους. Οι πίνακες φωτογραφίζονται και αποστέλλονται μέσω κινητού ή Η/Υ σε όσους παρακολουθούν κατανυκτικά την τηλε-κηδεία. Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι πίνακες, σχολαστικά αποστειρωμένοι, αποστέλλονται με κούριερ, στους οικείους του αποβιώσαντος. «Απόδειξη ότι ο άνθρωπος δεν έχει πάψει να προτιμά το πραγματικό από το εικονικό», επισημαίνουν με ικανοποίηση οι κοινωνικοί επιστήμονες.
Επί τη ευκαιρία, σημειώνουμε ότι σε κάποιο διάλειμμα της πανδημίας, πολλοί από τους κατόχους των πινάκων αυτών θα δανείσουν τους πίνακες αυτούς στο Μπομπούρ, συνοδευόμενους από κάποια selfie του νεκρού. Το μουσείο θα οργανώσει πρωτότυπη έκθεση η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά στην επόμενη έξαρση της πανδημίας.


[ ΗΧΟΣ 4 ]

———————————————————
Αγγλία – Κοινωνία
————————————————————


Tο δάκρυ κορόμηλο ή το μυστικό του μονόκερου

Είναι κοινό μυστικό πως, παρά τους θανάσιμους κινδύνους που εγκυμονεί η συντήρηση κατοικίδιων, τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες, ευθύνονται για τη μετάδοση φονικών ιών στον άνθρωπο, εξακολουθούν να είναι πολλοί και πολλές όσοι, λόγω νοσηρής μοναξιάς και ζωολαγνείας, «αμελούν» να απευθυνθούν στις αρχές προκειμένου να απαλλαγούν από αυτά. Δηλαδή από τις υγειονομικά ωρολογιακές βόμβες μέσα στο σπίτι τους, ειδικά σε περιόδους lockdown. Οι υπάλληλοι της IAV (Internet Anti-virus Vigilance) εντοπίζουν και οδηγούν κάθε εβδομάδα στον εισαγγελέα 12 κατά μέσον όρο παραβάτες του νόμου περί υγειονομικής ατομικής ευθύνης, κατηγορούμενους, επιπλέον, και για υπόθαλψη κατοικιδίου. Τις τελευταίες μέρες την προσοχή των αρχών είχαν επισύρει οι ύποπτες συνεχόμενες πολλαπλές αναρτήσεις εικόνων μονόκερων στα μ.κ.δ από μοναχική κυρία. Σε έφοδο της IAV στην κατοικία της βρέθηκε δασύτριχο μονοκέρατο κριάρι το οποίο απομακρύνθηκε δια της βίας από την κάτοχό του. Στο σχετικό ρεπορτάζ το κριάρι, ενώ το απομάκρυναν, την κοίταζε περιπαθώς με ένα μεγάλο ακίνητο δάκρυ ακριβώς στην κόγχη του αριστερού ματιού του, γεγονός που προξένησε αναστάτωση και άσκοπη συγκίνηση στο κοινό.
Ο δικηγορικός σύλλογος της χώρας μας προτείνει, σε ανάλογες περιπτώσεις, στις φωτογραφίες που φθάνουν στη δημοσιότητα να καλύπτονται τα προσωπικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε ζώου, ακόμη και για λόγους πολιτικής ορθοφροσύνης, μεταξύ άλλων.

[ ΗΧΟΣ+ΕΙΚΟΝΑ ]


(Συνεχίζεται)


ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: