Επιτραπέζια παιχνίδια

Επιτραπέζια παιχνίδια

Ανοιξιάτικο απόγευμα στον κήπο, με απαλό αεράκι που φέρνει τη μοσχοβολιά από τα πρώτα ζουμπούλια. Κάτω από τα δέντρα με τα τρυφερά φύλλα είναι καθισμένες αντικριστά στο τραπέζι οι δυο από τις τρεις αδελφές. Η άλλη, η μικρότερη είναι όρθια. Στη μέση του τραπεζιού είναι ανοιχτή μια σκακιέρα. Η παρτίδα έχει αρχίσει εδώ και ώρα. Η μεγαλύτερη αδελφή, η Λουκία ετοιμάζεται να πάρει και το τρίτο  πιόνι της Αθηνάς, που σηκώνει το χέρι της κάνοντας μια κίνηση διαμαρτυρίας και λέει:

— Με έβαλες επίτηδες να κάθομαι από τη μεριά που με χτυπάει ο ήλιος για να μην προσέχω τις κινήσεις σου και να χάνω τα πιόνια μου.

— Αθηνά, γλυκιά μου δεν φταίει ο ήλιος. Το σκάκι χρειάζεται συγκέντρωση. Πρέπει να υπολογίζεις τις κινήσεις του αντιπάλου σου, να τις προβλέπεις και να τον προλαβαίνεις.

— Έχω βαρεθεί να παίρνεις πάντα εσύ τις παρτίδες. Εγώ ακόμα μαθαίνω, ενώ εσύ παίζεις χρόνια τώρα με τον μπαμπά και είσαι πολύ καλύτερη από μένα.

— Αγάπη μου μην ξεχνάς πόσες φορές έχασα παρτίδες παίζοντας με τον μπαμπά, μέχρι να καταλάβω τους κανόνες, να τους μάθω και να φτιάξω την δίκη μου τακτική. Σκέψου πως κατάφερα να πάρω παρτίδα μετά από πολλές ώρες, μέρες, μήνες που μου μάθαινε σκάκι.

— Και όταν θα μάθεις, αν δηλαδή μάθεις ποτέ, πετάχτηκε η μικρή Εύη, τότε θα είναι η σειρά σου να με διδάξεις.

Η Εύη, στέκεται στην άκρη του τραπεζιού και παρατηρεί τις αδελφές της να παίζουν. Παρακολουθεί τις κινήσεις τους με ενδιαφέρον και μαθαίνει το παιχνίδι. Συχνά, με την φαντασία της φτιάχνει παραμύθια με πύργους, βασιλιάδες, βασίλισσες, ιππότες πάνω σε άλογα, στρατούς ολόκληρους που πότε κάνουν παρέλαση, πότε τρέχουν και κονταροχτυπιούνται, ενώ οι βασιλιάδες παρακολουθούν τις μάχες ψηλά απο τους πύργους.
Αλλες φορές οι στρατιώτες γίνονται υπηρέτες, κηπουροί, αυλικοί που όλοι μαζί χορεύουν σε κήπους με τριανταφυλλιές και κυπαρίσσια, ενώ τα άλογα σέρνουν αμάξια που φέρνουν τους καλεσμένους στη γιορτή.

— Σκάκι σημαίνει, στρατηγική, υπολογισμένες κινήσεις και αυτό που έλεγε πάντα ο καθηγητής μου, ο Κούλτερμαν όταν μιλούσε για σημαντικά επιτεύγματα: Methodically and programmatically, με μεθοδικότητα και προγραμματισμό καταφέρνει κανείς να κατακτήσει τις επιδιώξεις του. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας που το επαναλάμβανε συχνά στα μαθήματά του. Έτσι και το σκάκι, αδελφούλες μου, σε αντίθεση με το τάβλι, θέλει μέθοδο και προγραμματισμό. Στο τάβλι παίζουν μεγάλο ρόλο τα ζαριά, δηλαδή η τύχη.

— Γι αυτό ακριβώς κόρες μου, λέω πάντα πως ενώ η ζωή είναι σαν μια παρτίδα σκάκι, ο έρωτας μοιάζει με τάβλι: πόρτες, πλακωτό, φεύγα, είπε η γιαγιά που παρακολουθούσε το παιχνίδι τους και τράβηξε για το σπίτι γελώντας.

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: