Μια γυναίκα στη δύση της ζωής της συναντά ένα κορίτσι στο ξεκίνημά του

Μια γυναίκα στη δύση της ζωής της συναντά ένα κορίτσι στο ξεκίνημά του

Ευγενία Φακίνου, «Γράμματα στη Χιονάτη», εκδ. Καστανιώτη, 2020

Μια γυναίκα, της οποίας το όνομα δε μαθαίνουμε ποτέ, φτάνει με ξυρισμένο κεφάλι και κλονισμένη υγεία σε ένα χωριό, που πρόκειται σύντομα να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του λόγω κατολισθήσεων. Νοικιάζει ένα απομονωμένο σπίτι και περιμένει κάτι: το «άλλο χιόνι». Κατά την παραμονή της εκεί θα συμβούν διάφορα παράξενα περιστατικά, με αποκορύφωμα τη συνάντησή της με ένα κορίτσι, που εμφανίζεται αναπάντεχα από το πουθενά.

Το Γράμματα στη Χιονάτη συνδυάζει πολλά αντιθετικά χαρακτηριστικά: τρυφερό ως προς τον τρόπο που είναι γραμμένο και γεμάτο αγωνιώδεις προβληματισμούς ως προς το περιεχόμενο. Ρεαλιστικό ως προς την σκιαγράφηση των ηρώων και ελαφρώς σουρεαλιστικό ως προς τα περιστατικά που περιγράφονται στις σελίδες του. Μια γυναίκα στη δύση της ζωής της που συναντά ένα κορίτσι στο ξεκίνημά του.

Η Ευγενία Φακίνου πλάθει μια άκρως ενδιαφέρουσα ηρωίδα, τόσο αληθινή και τόσο καθαρά σκιαγραφημένη που θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα: γι' αυτό εξάλλου δεν αναφέρεται πουθενά και το όνομά της. Τοποθετώντας την στο τέλος της ζωής της και με τον θάνατο να πλησιάζει την παρουσιάζει με όλους της τους φόβους, όλες τις αναμνήσεις, όλα τα αγωνιώδη μεγάλα ερωτήματα, φτάνοντας στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Υπάρχει κάτι μαγικό στο βιβλίο, καθώς πολλά από τα γεγονότα που καταγράφονται φαίνονται οριακά μη πιστευτά, εντούτοις βρίσκονται τόσο ωραία τοποθετημένα μέσα στην γενικότερη πλοκή. Το βιβλίο έχει, έτσι κι αλλιώς, έντονο αινιγματικό χαρακτήρα: η συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να δώσει πολλές απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που εγείρονται ούτε να ικανοποιήσει την περιέργεια του αναγνώστη. Θέλει απλώς να αφηγηθεί τη συγκεκριμένη ιστορία.

Εξάλλου η ουσία αυτού του βιβλίου δεν βρίσκεται στα γεγονότα που συμβαίνουν, αλλά στην ίδια την ηρωίδα, στις σκέψεις της, στα συναισθήματά της, στις αποφάσεις της, στη στάση ζωής της. Ο αναγνώστης συμπονά, ταυτίζεται, προβληματίζεται. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την εξαιρετική χρήση της γλώσσας και το ιντριγκαδόρικο μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση κάνουν την ανάγνωση απόλυτα απολαυστική.

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: