Το εύθραυστο των ανθρώπινων σχέσεων

Το εύθραυστο των ανθρώπινων σχέσεων

Γελένα Λένγκολντ, «Ο μάγος του λούνα παρκ», μτφρ. Γιώργος Γκούμας, εκδ. Βακχικόν 2020

Οι ιστορίες της Γελένα Λένγκολντ μιλούν για τα μικρά, απλά, καθημερινά πράγματα, αλλά τελικά παρασέρνουν τον αναγνώστη και τον φέρνουν αντιμέτωπο με τα πιο μεγάλα. Η συγγραφέας έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να χειρίζεται τη γλώσσα απαλά και ήρεμα, οι ιστορίες ωστόσο που αφηγείται περιγράφουν τα πιο μεγάλα πάθη και δράματα των ηρώων της.

Από άποψη θεματολογίας και ύφους η ποικιλία είναι μεγάλη: γυναίκες που περνούν κρίση στο γάμο τους, άνθρωποι που προσπαθούν να ζήσουν μετά από μια μεγάλη απώλεια, σχέσεις εύθραυστες που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να διαλυθούν, σεξουαλικά πάθη πέρα από κάθε λογική, έρωτες που δεν εξελίχτηκαν κατά τις προσδοκίες. Άλλες ιστορίες είναι δοσμένες με τη μορφή μονολόγου, άλλες με τριτοπρόσωπη αφήγηση, άλλες έχουν πολλά μπρος-πίσω στο χρόνο. Κάποιες εμπλέκουν ιστορικά πρόσωπα, άλλες περνούν στη σφαίρα της φαντασίας.

Σε τελική ανάλυση όμως η Λένγκολντ πραγματεύεται το ίδιο θέμα ξανά και ξανά: τις ανθρώπινες σχέσεις. Η συγγραφέας τοποθετεί συνήθως τους ήρωές της σε μια κρίσιμη φάση της ζωής τους, σε μια στιγμή που είναι προβληματισμένοι, που έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Τους κρατά πάντα στα όρια του μικρόκοσμού τους, παρουσιάζει τις σκέψεις τους, τις ιδιωτικές τους στιγμές, τις αλληλεπιδράσεις με τους πολύ κοντινούς τους, αναλύει το πρόβλημά τους. Προβλήματα καθημερινά συνήθως, από αυτά που αντιμετωπίζουν λίγο πολύ όλοι. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που φαίνεται η μαεστρία της συγγραφέως, καθώς μετατρέπει το ζήτημα του κάθε ήρωά της σε ζήτημα διαχρονικό, καθολικό, πανανθρώπινο. Είναι αδύνατον να μην ταυτιστείς με τις ιστορίες του βιβλίου. Λύση δε δίνει πάντα. Είτε γιατί δε θέλει είτε γιατί δεν υπάρχει είτε γιατί απλώς δεν έχει σημασία.

«Ο μάγος του λούνα παρκ» είναι ένα βιβλίο που βουτά πολύ βαθιά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και ρίχνει μια απίστευτα εύστοχη ματιά στη φύση των σχέσεων. Εξερευνά τις πτυχές της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και εξετάζει με ενδιαφέροντα τρόπο τον καθοριστικό ρόλο του ερωτικού πάθους. Εστιάζει σε ασήμαντα περιστατικά, μόνο και μόνο για να αποκαλύψει τα ακανθώδη ζητήματα που βρίσκονται από πίσω. Άλλοτε θέλει να ξαφνιάσει τον αναγνώστη, άλλοτε να τον συγκινήσει, άλλοτε να τον βάλει σε σκέψεις. Τα βαθυστόχαστα θέματα σε συνδυασμό με την εξαιρετική γραφή δίνουν το αποτέλεσμα ενός αξέχαστου βιβλίου.

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: