Μια ιστορία γεμάτη λυρισμό για τον Αμερικανικό Εμφύλιο

Μια ιστορία γεμάτη λυρισμό για τον Αμερικανικό Εμφύλιο


Λερντ Χαντ, Neverhome (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις, 2021)

——————Μια ενδιαφέρουσα ιστορία μάς αφηγείται ο Λερντ Χαντ στο βιβλίο του Neverhome, μια ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου, η οποία έχει μια ιδιαιτερότητα: μια γυναίκα, η Κονστάνς, πάει στον πόλεμο μεταμφιεσμένη στρατιώτης και ο άντρας της, ο Βαρθολομαίος μένει στο σπίτι.
Μπορεί μια πολεμική ιστορία να είναι λιτή, χαμηλόφωνη, σχεδόν λυρική; Ναι, μπορεί είναι η απάντηση, κρίνοντας από το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο Χαντ, παρόλο που δεν διστάζει να περιγράψει τη σκληρότητα του πολέμου, διατηρεί μια ηρεμία στην αφήγησή του, μια τρυφερότητα σχεδόν στον τρόπο που μιλάει, πράγμα που δίνει στο βιβλίο μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία.
Τα κεφάλαια μικρά, οι περιπέτειες της ηρωίδας συγκλονιστικές, το βιβλίο διαβάζεται με όρεξη και αφήνει ικανοποιημένο τον αναγνώστη με ένα τρομερό τέλος.
Σε δεύτερο επίπεδο, μπορούμε να το δούμε ως μια φεμινιστική ιστορία. Ή ως μια μελέτη για τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην ψυχολογία των στρατιωτών. Σε κάθε περίπτωση, το Neverhome είναι ένας ωραίος συνδυασμός αφηγηματικής δεινότητας, ενδιαφέρουσας υπόθεσης και βαθιών νοημάτων.

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: