Συναφωνία

Συναφωνία

Η μουσική σύνθεση βασίζεται κυριολεκτικά στο ποίημα του Γιώργου Χουλιάρα «Συναφωνία». Η φωνή του ποιητή ψηφιοποιήθηκε σε δεκαεξάμετρη μουσική φράση για έξι ηλεκτρονικά όργανα, μερικά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν από φυσικούς ήχους, εναρμονισμένα σε κλίμακα Σολ ελάσσονα: ηλεκτρική κιθάρα με δοξάρι, βιολοντσέλο, σκουριασμένες σιδερένιες χορδές, μικροφωνισμός κιθάρας, ήχος βροχής σε τσίγκινη σκεπή, και σειρήνα ομίχλης. Το κάθε όργανο παράγει την φράση σε λούπα με ελλειπτική τροχιά, έτσι ώστε η διασταύρωση μεταξύ τους να μην επαναλαμβάνεται ποτέ με τον ίδιο τρόπο. Σε μερικά όργανα έχει προστεθεί η δυνατότητα να φθίνουν τυχαία και ο φθίνων ήχος να επανατροφοδοτείται στην λούπα.


Ο μελαγχολικός ρυθμός της τραβηγμένης συγχορδίας, ένας σχεδόν ηχητικός λήθαργος, εκφράζει την συναφωνία του ποιήματος. Ιδανικά, η σύνθεση θα μπορούσε να παιχτεί επ’ αόριστον, μέχρι ο ακροατής να πιστέψει ότι έχει συλλάβει την τέλεια και πλήρη επανάληψη όλων των πιθανών διασταυρώσεων, το οποίο βέβαια θα είναι αποκύημα της φαντασίας του. Εδώ, η σύνθεση φτάνει σε πέρας με την απαγγελία του ποιητή που μας οδηγεί στην τελική σιωπή.

Συναφωνία


Σύνθεση / ηχογράφηση / παραγωγή: Count G

Ποίηση / φωνή: Γιώργος Χουλιάρας

Η πρώτη ηχογράφηση έγινε στο Γαλαξείδι τον Σεπτέμβριο του 2021. Η ηχογράφηση του ποιήματος έγινε από τον ίδιο τον ποιητή στην Αθήνα. Περαιτέρω επεξεργασία και παραγωγή στο Riverside Studio στην Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο, 2021.

Το εξώφυλλο είναι κολλάζ του Στάθη Γουργουρή από παλιά βιβλία ανατομίας.


 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: