Προσεγγίζοντας το ποιητικό έργο του Αργύρη Χιόνη με τον τρόπο της μουσικήςΠάνω στον ήχο της φωνής σου τη ζωή μου στοίχειωσα.
Αν σταματήσεις το τραγούδι θα τελειώσει ο κόσμος…

Προσεγγίζοντας το ποιητικό έργο του Αργύρη Χιόνη, έμεινα εκστατικός μπροστά στον λυρισμό, τον ερωτισμό, την υπαρξιακή αναζήτηση, την αγάπη για τη φύση, τον σαρκασμό, την παραδοξότητα, την εσωτερικότητα την στέρεη στάση απέναντι στον θάνατο, την πάλη ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία.
Τα πολυποίκιλα χρώματα που αναδύονται από τα ποιήματά του μου δημιούργησαν την αθεράπευτη επιθυμία να αποπειραθώ να αποδώσω μουσικά το δικό του κόσμο, επιλέγοντας σχεδόν για κάθε ποίημά του την ιδιαίτερη εκείνη μουσική γλώσσα που έρχεται αβίαστα να ενεργοποιήσει τη δική μου φαντασία, διερευνώντας ήχους «αμεταχείριστους» δίνοντας τη μοναδικότητα της στιγμής, όπως αυτή αναδύεται μέσα από κάθε ποίημά του. Θέλησα να διερευνήσω αρχικά σύντομες ποιητικές δημιουργίες που δίνουν τον κατάλληλο χώρο στη μουσική να αναπτύξει και να διευρύνει με τα δικά της μέσα τον ποιητικό λόγο. Έτσι επέλεξα αρχικά δύο κύκλους ποιημάτων τα «12 Κογχύλια», δώδεκα ποιητικές εικόνες και τις «Απόπειρες φωτός», άλλο έναν κύκλο 10 ποιημάτων. Τα έργα αυτά, αν και μπορούν να ερμηνευτούν μεμονωμένα, ακολουθούν μουσικά εξελικτική πορεία.
Πρόκειται για μια μουσική σύνθεση για φωνή ή ντουέτο φωνών και πιάνο. Η συνολική διάρκεια είναι μία ώρα, 30 λεπτά περίπου κάθε κύκλος ποιημάτων.

Tα 12 Κογχύλια μελοποιήθηκαν με την ακόλουθη σειρά:

«Άντρας», «Νύχτα», «Βροχή», «Άγαλμα», «Προσευχή», «Κέρδος», «Φιλί», «Ανθρακωρύχος», «Ευαγγελισμός», «Στιγμή», «Έκλειψη», «Τριζόνη».

Απόπειρες φωτός
«Απόπειρες φωτός»

Τραγούδια για τις δίχως φεγγάρι νύχτες
«Εφιάλτης», «Μεταμόρφωση»

Πέντε όνειρα
«Αντιστροφή», «Σιωπή», «Ερωτικό», «Πληρωμή», «Πρόσωπο βουβό», «Tα μάτια σου», «Της σιωπής»

Επιδίωξή μου ήταν η μουσική δημιουργία, όπως και η ποίηση, να έχει τη δική της πληρότητα, έτσι που ακόμη και αν στερηθούν τον ποιητικό λόγο η μουσική να μπορεί να δώσει τον αναγκαίο χώρο στη φαντασία των ακροατών να «γευτούν» ρήματα άρρητα σύμφωνα με τις δικές τους εμπειρίες.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: