Βραβείο Βιβλίου για παιδιά 2022

Βραβείο Βιβλίου για παιδιά 2022

Η Μαρία Κούρση γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Έχει εκδώσει 17 βιβλία. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Είναι συντάκτρια και επιμελήτρια εκδόσεων. Για δέκα χρόνια δημιούργησε ένα Εργαστήρι Λογοτεχνίας στο οποίο και δίδαξε στο Λεόντειο Λύκειο. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ Ποίησης και σε συνέδρια με θέματα Λογοτεχνίας. Ποιήματά της έχει μελοποιήσει ο Κώστας Λειβαδάς με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη στο cd με τίτλο «Από τον Ευριπίδη στη Μαρία Κούρση». Κείμενά της διδάσκονται σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, έχουν ανθολογηθεί σε πολλά βιβλία και περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το βιβλίο της Ο μύθος του βασιλιά Ερυσίχθονα, τιμήθηκε με το Βραβείο Βιβλίου για Παιδιά από το περ. Χάρτης (2022)

Βιβλία της:

ΠΟΙΗΣΗ

Ποιήματα
, Αθήνα 1981
Κουκκίδα διαστάσεων, Πορεία 1983
Πιστό αντίγραφο με μαλλιά, Νέα Σύνορα-Λιβάνης 1987 (Α΄και Β΄έκδοση)
Το δωμάτιο των ξένων, Τραμ, Θεσσαλονίκη 1993
Νομίζουν ότι λείπω, Καστανιώτης 2001
Μαρία Πολυδούρη. Μια παρουσίαση από τη Μαρία Κούρση, Γαβριηλίδης 2001
Έμεινα μέσα, Καστανιώτης 2002
Τα ψηλά δέντρα της γαλλικής επαρχίας, Γαβριηλίδης 2009
Λέει ότι είναι κήπος, Γαβριηλίδης 2012
Το βραχιόλι στο λαιμό, Γαβριηλίδης 2013
Το κρυφό πρόβατο, δίγλωσση έκδοση, μετάφραση από την ελληνική γλώσσα στην αγγλική : Χρήστος Τριανταφύλλου
Μια μέρα, Εκδοτική Αθηνών 2014
Τρεις κλωστές, Εκδοτική Αθηνών 2019
Εξόδιος Αέρας, Εκδοτική Αθηνών, 2023


ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το λουλούδι που ήθελε να πετάξει, εικονογράφηση Μάρια Μπαχά, Εκδοτική Αθηνών 2017
Στο μπλε, εικονογράφηση Απόστολος Χαντζαράς, Εκδοτική Αθηνών 2017
Ο μύθος του βασιλιά Ερυσίχθονα, εικονογράφηση Μιχάλης Κουντούρης, Εκδοτική Αθηνών 2022Ο μύθος του βασιλιά Ερυσίχθονα, εικονογράφηση Μιχάλης Κουντούρης, Εκδοτική Αθηνών 2022
_______________

Μιχάλης Κουντούρης: (Ρόδος 1960) Από το 1985 είναι πολιτικός γελοιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και συνεργάτης σε περιοδικά. Από το 2007 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Από το 2005 συνεργάζεται με το Courrier International και από το 2006 με το Cagle Cartoons Inc. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Αισώπου. Το 2001 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εικονογράφηση βιβλίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει τιμηθεί με το βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2002) και το βραβείο ΕΒΓΕ εικονογράφησης το 2005. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών από το 1993 καθώς και ιδρυτικό μέλος και γραμματέας της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

_______________

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΕΡΥΣΙΧΘΟΝΑ

_______________


«Τον μύθο του βασιλιά Ερυσίχθονα διαλέγει η εκλεκτή ποιήτρια Μαρία Κούρση προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τα σημερινά παιδιά σχετικά με το φλέγον ζήτημα του περιβάλλοντος, της προστασίας του, αλλά και της οικολογίας […] Ο μύθος του βασιλιά Ερυσίχθονα είναι ένας επίκαιρος και διαχρονικός μύθος που μας αφορά όλους, όχι μόνο τους μικρούς αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται κατά κύριο λόγο το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, αλλά και τους μεγάλους».
Λεύκη Σαραντινού, diastixo.gr

«Η ποιήτρια Μαρία Κούρση εγκαινιάζει στην Παιδική Εκδοτική, με μια έμμετρη αφήγηση για τον άγνωστο μυθικό βασιλιά Ερυσίχθονα από τη Θεσσαλία, την περιβαλλοντική σειρά Φωνή της Γης. Ο Ερυσίχθονας, αχόρταγος, ανικανοποίητος και πλεονέκτης, μόνο κακό έκανε στη φύση και στους ανθρώπους γύρω του, αλλά και στον εαυτό του αφού, έχοντας αφανίσει τα πάντα, κατέληξε να τρώει τις σάρκες του! Μια μεταφορά που θυμίζει τις καταστροφικές επεμβάσεις στη φύση από τους σύγχρονους ανθρώπους. Ο Μιχάλης Κουντούρης εικονογράφησε με λιτές, σκληρές γραμμές και, αποφεύγοντας την αρχαιοπρέπεια, έδωσε μια μοντέρνα διάσταση στον αρχαίο μύθο».
Μαρίζα Ντεκάστρο, oanagnostis.gr

«Εν κατακλείδι, μιλάμε για ένα πολύ καλό βιβλίο στο σύνολό του, που το χαρακτηρίζει ο ευνόητος κι εύστοχος λόγος της συγγραφέως, η εξαιρετική εικονογράφηση, τα σημαντικά μηνύματα προς το αναγνωστικό κοινό, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα χρήσιμο ''εργαλείο'' τόσο στα χέρια των γονέων, όσο και των εκπαιδευτικών. Αναζητήστε το!»
Κυριακή Γανίτη, vivliovamon.blogspot.com 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: