Δελφικοί [και άλλοι] χρησμοί

Gustave Doré, Η είσοδος στον Αχέροντα (από την «Κόλαση» του Δάντη)
Gustave Doré, Η είσοδος στον Αχέροντα (από την «Κόλαση» του Δάντη)


Δελφικοί χρησμοί

Θητεύσαμε κοντά σε γνωστούς ραψωδούς. Από αυτούς μάθαμε την τέχνη κατασκευής δυσνόητων και διφορούμενων χρησμών. Άρχοντες και Πολιτείες μας προσκύνησαν και μας μπούκωσαν με χρυσάφι και βαρύτιμα αφιερώματα. Ώσπου πρώτα οι Ιεροί εμφύλιοι πόλεμοι ροκάνισαν τα θεμέλια. Κατόπιν οι Γαλάτες νίκησαν τον Απόλλωνα. Κι όλοι το ‘ριχναν στο πλιάτσικο. Και μαζί με αυτά που πήραν επέβαλαν και σε εμάς να βγούμε στη σύνταξη. Μόνο το μαντικό τρίποδο μας έμεινε για να μας θυμίζει τα περασμένα μεγαλεία. Κι από αυτό το ένα πόδι λείπει.


Τέσσερεις ώρες από την Αθήνα

Ψηλά πάνω στα δασωμένα βουνά είναι οι πηγές του Αχέροντα. Στον οικισμό Αμμουδιά που εκβάλει βαρκάρηδες στέκουν παρατεταγμένοι πάνω στα σκαφίδιά τους και περιμένουν πελάτες για να τους ταξιδέψουν μέχρι την είσοδο του Κάτω Κόσμου. Τρία χιλιόμετρα από τις εκβολές υπάρχει αρχαιολογικός χώρος με την ένδειξη Νεκρομαντείο. Κάπου εκεί κοντά στην αρχαιότητα έσμιγαν εν μέσω κραυγών και θρήνων ο ποταμός Κωκυτός με τον Περιφλεγέθωνα που έβγαζε πύρινες φλόγες. Κι αν συνεχίσεις προς την Ηγουμενίτσα, μετά τα Σύβοτα, θα συναντήσεις μια μεγάλη έκταση με λιμνασμένα νερά, ίδια με την Αχερουσία Λίμνη, να είναι αιωνίως μισοσκεπασμένη με νούφαρα. Το σμίξιμο της θάλασσας με τα βουνά εκπέμπει ανατριχιαστική γοητεία. Κάποιες φορές ακούγονται βαθιοί στεναγμοί και απελπισμένα ουρλιαχτά. Είναι οι ψυχές των μητροκτόνων, των πατροκτόνων και των κακοποιών που θρηνούν καθώς τις τυλίγουν οι φλόγες. Χειμώνα καλοκαίρι οδηγώ με κλειστά τζάμια


Christopher Wordsworth, Χάρτης του ποταμού Αχέροντα (1841)


Κογξ ομ παξ

Όποιος έχει εντρυφήσει στον αποκρυφισμό έμαθε πως ένας άγραφος κανόνας κυριαρχεί διαχρονικά: βλέπε, άκου, σώπα.
Χιλιάδες μυημένοι και κανείς δεν μίλησε. Ο Μεγάλος Ιεροφάντης κρύφτηκε πίσω από αυτόν τον άγραφο κανόνα. Και μόνο ο Αισχύλος κάτι είπε έμμεσα. Ο Αισχύλος κι ο αιρετικός Αλκιβιάδης. Αλλά αυτός με τον τεράστιο μαγνητισμό του δεν καταλάβαινε Χριστό γι’ αυτό και τα ‘κανε όλα μπουρδέλο.


Μαραθώνιος

Αυτός ο Μαραθώνιος με τον υποχρεωτικό τερματισμό όλων των αθλητών στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο είναι σχεδιασμένος ώστε άνθρωποι και υπεράνθρωποι ό,τι κι αν συμβεί θα φτάσουν στο τέρμα. Ευχές, απάτες, μαγιοβότανα και φάρμακα δεν παίζουν κανένα ρόλο. Κι αλίμονο αν κατά τη διάρκειά του αγωνιστείς για να κόψεις πρώτος το νήμα.

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: