Έξι γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη

Έξι γαλάζια μολύβια για τη ΣμύρνηΦέτος το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων ήταν αφιερωμένο «δικαιωματικά» στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Διάλεξε για τίτλο του τα «έξι γαλάζια μολύβια» του Κοσμά Πολίτη, αυτά που «χάλασε» και ξόδεψε, γράφοντας σε συνέχειες στο περιοδικό Ο Ταχυδρόμος την περίοδο 1962-63, «Στα σαραντάχρονα μιας χαμένης πολιτείας» το σημαντικότερο ίσως έργο του, Στου Χατζηφράγκου.

Μ’ αυτά τα έξι μολύβια –όσα και τα γράμματα της απαρηγόρητης Σμύρνης–, με το χρώμα και το κάρβουνό τους σχεδιάσαμε μέσα από θεατρικές παραστάσεις, αναλόγια, μουσικές, κείμενα, αναγνώσεις και προβολές τα πορτρέτα εμβληματικών προσωπικοτήτων με επίκεντρο το τραγικό αυτό γεγονός. Σκεφτήκαμε λοιπόν, ότι θα ήταν καλύτερο και προτιμότερο, να μιλήσουμε για τη Μικρασιατική Καταστροφή μιλώντας για τους ίδιους τους συγγραφείς και το έργο τους αλλά και… τα έργα και τις ημέρες των πολιτικών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται στην ταραγμένη και μοιραία για τη νεοελληνική ιστορία εποχή.

Οι συγγραφείς Στρατής Δούκας, Ηλίας Βενέζης, Στράτης Μυριβήλης, Φώτης Κόντογλου, Διδώ Σωτηρίου, Κοσμάς Πολίτης αλλά και πολιτικοί πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Παναγιώτης Κονδύλης, συνέθεσαν την «πινακοθήκη» αυτής της θεματικής.


Τα πορτρέτα των μεγάλων αυτών προσωπικοτήτων, ανέλαβαν να «σκιαγραφήσουν» μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ σημαντικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Έκτορας Λυγίζος, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Αγγέλα Καστρινάκη –που τον τίτλο από το έργο της «Έξι γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη» δανείστηκε, «έκλεψε» το 65ο Φεστιβάλ–, ο Κώστας Καναβούρης, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου, ο Γιάννης Μπασκόζος, μαζί με τους Κώστα Ακρίβο, Καρολίνα Μέρμηγκα, Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Δημοσθένη Παπαμάρκο και Αντώνη Νικολόπουλο, αλλά και νεότεροι δημιουργοί, όπως ο Ανδρέας Ανδρέου και ο Άρης Νινίκας.

Οι εκδηλώσεις απλώθηκαν μέσα στην πόλη της Καβάλας, σε μέρη γνώριμα, που αναδείχθηκαν και αγαπήθηκαν τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια μέσα από το Φεστιβάλ Φιλίππων, στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, την Παλιά Μουσική, την παραλία τελωνείου, το θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, το Φρούριο, το Καρνάγιο, την Πλατεία Πιπίνου, τους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Άλι.

Έξι γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: