Το ηρωικό «Χασαπόχαρτο»

Το ηρωικό «Χασαπόχαρτο»

Αιγίδα: Πάνος Θεοδωρίδης, ο εξ Αιγών. Επιμέλεια ύλης: Μίμης Σουλιώτης. Αρχισυντάκτης: Ηλίας Κουτσούκος. Σύνταξη: Αχιλλεύς Τζάρτζανος. Γραφική επιμέλεια: Δημήτρης Καλοκύρης […] Βιβλιοδεσία: Τυλιχτή στο χέρι.

Το «Χασαπόχαρτο» ήταν μια ακομα ιδέα του Μίμη Σουλιώτη στο πλαίσιο των δράσεών του στον Τομέα του Λόγου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997. Ο Μ.Σ. οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις με απαγγελίες στο δρόμο, ομάδες κρούσης από νέους ηθοποιούς (που εφορμούσαν «καταλαμβάνοντας» προσωρινά λεωφορεία και δημόσιες υπηρεσίας όπου απάγγελναν ποιήματα), εκστρατείες φιλαναγνωσίας στην επαρχία κ.ά. Μεταξύ αυτών των δράσεων, τύπωσε (σε χαρτί craft 50 Χ 70 εκ., με καφέ μελάνη) μια ετερόκλητη ανθολογία στίχων, ρήσεων κ.ά. με τίτλο «Λογοτεχνία ή θάνατος», που διανεμήθηκε (δωρεάν) για να χρησιμοποιηθεί ως χαρτί περιτυλίγματος στην κεντρική αγορά. Εννοείται ότι οι αναμενόμενοι (δημοσιογραφίσκοι και κήνσορες του «ωραίου») λύσσαξαν με πύρινες καταγγελίες στον Τύπο και το ραδιόφωνο για περιφρόνηση της ποίησης («Η ποίηση στα ψαράδικα…) και για οικονομικό «σκάνδαλο» εκατομμυρίων (όπως άφηναν να εννοηθεί για το κόστος παραγωγής του χασαπόχαρτου). Ένα ωραίο πρωί στα γραφεία της Πολιτιστικής εμφανίστηκε ο εισαγγελέας προκειμένου να διερευνήσει τα υπονοούμενα. Ζήτησε τα παραστατικά, είδε ότι το «σκάνδαλο» περιοριζόταν στο ελάχιστο κόστος αγοράς χαρτιού και εκτυπωτικής δαπάνης του εντύπου και ανεχώρησε μειδιών και ζητώντας συγγνώμη για την ενόχληση…

Το ηρωικό «Χασαπόχαρτο»

Φυλλάδιο με εξώφυλλο του Αρκά για τους «Ποιητικούς Αγώνες» που οργάνωνε ο ΜΣ. (Ο Αρκάς είχε σχεδιάσει διάφορα logos της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με κεντρικό «μασκότ» το παγώνι της Θεσσαλονίκης.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: