Η τύχη της Ταχυδρομικής Τέχνης

Μια ανθολογία
Μια ανθολογία
1. Γεγονότα/δράσεις
Agraf 33 2



Α. Εν μέ­σω παν­δη­μί­ας της Covid-19, τον Οκτώ­βρη του 2020, στο Μου­σείο Νε­ο­τε­ρι­κής Τέ­χνης της Αμ­βέρ­σας, έχο­ντας ως οδη­γό τον Jan De Vree, ανι­ψιό του ποι­η­τή Paul de Vree, πρω­το­πό­ρου και πει­ρα­μα­τι­στή στο πε­δίο της ει­κο­νο­σχη­μα­τι­κής (οπτι­κής) ποί­η­σης, βρε­θή­κα­με σε μια αί­θου­σα-διά­δρο­μο όπου εκτί­θε­ντο έρ­γα της τα­χυ­δρο­μι­κής τέ­χνης – «mail art». Ήταν πιο πο­λύ μια στιγ­μή έντο­νης συ­γκί­νη­σης πα­ρά αι­σθη­τι­κού ξαφ­νιά­σμα­τος. Η ιδέα των επι­με­λη­τών του Μου­σεί­ου ήταν πο­λύ απλή και ιστο­ρι­κά σα­φής: επι­στρά­τευ­σαν το σχή­μα της mail art για να επι­κοι­νω­νή­σουν με τα μέ­λη του σω­μα­τεί­ου «Φί­λοι του Μου­σεί­ου», κα­θώς η παν­δη­μία εί­χε δη­μιουρ­γή­σει ένα τε­ρά­στιο κε­νό επα­φής ανά­με­σα στο Μου­σείο και τον συ­γκε­κρι­μέ­νο κοι­νω­νι­κό του εταί­ρο. Το Μου­σείο ζή­τη­σε από με­ρι­κούς καλ­λι­τέ­χνες οι οποί­οι δεν ανή­καν σε κά­ποιο κύ­κλο της τα­χυ­δρο­μι­κής τέ­χνης, να φι­λο­τε­χνή­σουν ένα έρ­γο στο πνεύ­μα της, δη­λα­δή κλή­θη­καν να λει­τουρ­γή­σουν μέ­σα στην πα­ρά­δο­σή της. Στην συ­νέ­χεια οι επι­με­λη­τές απέ­στει­λαν αντί­γρα­φα αυ­τών των έρ­γων προς τα μέ­λη/υπο­στη­ρι­κτές τους. Απ’ ό,τι προ­έ­κυ­ψε, οι πα­ρα­λή­πτες του κά­θε «αντι­κει­μέ­νου» το υπο­δέ­χτη­καν με πο­λύ χα­ρά και εν­θου­σια­σμό. Τα πρω­τό­τυ­πα έρ­γα απο­τέ­λε­σαν το πε­ριε­χό­με­νο της έκ­θε­σης που επι­σκέ­φτη­κα εκεί­νη την ημέ­ρα.

Β. Τα τε­λευ­ταία χρό­νια κυ­κλο­φο­ρούν στο δια­δί­κτυο αρ­κε­τές προ­σκλή­σεις για δη­μιουρ­γία αρ­χεί­ων ή για ανταλ­λα­γή τεκ­μη­ριω­τι­κών στοι­χεί­ων που ανα­φέ­ρο­νται στις πρώ­ι­μες φά­σεις της τα­χυ­δρο­μι­κής τέ­χνης («Early Mail Art»). Μια σει­ρά από με­λέ­τες και ιστο­ρί­ες έχουν δη­μο­σιευ­τεί και δη­μο­σιεύ­ο­νται. Το κεί­με­νό μας [Δ. Αγρα­φιώ­της, Νε­ο­τε­ρι­κό­τη­τα, ανα­πα­ρά­στα­ση, Ύψι­λον 1989] εί­χε ως στό­χο να δώ­σει μια συν­θε­τι­κή ει­κό­να της τα­χυ­δρο­μι­κής τέ­χνης με ορί­ζο­ντα τη δε­κα­ε­τία του 1980. Με­τά από τριά­ντα χρό­νια, το εν­δια­φέ­ρον επα­νέρ­χε­ται με τρό­πο σχε­δόν «του επεί­γο­ντος». Εξάλ­λου και στο τεύ­χος 32 του Χάρ­τη (8/2021) η Eλέ­να Κου­τριά­νου ανα­φέ­ρε­ται στη mail art ως «επι­στο­λι­κή τέ­χνη» και επι­κε­ντρώ­νει το εν­δια­φέ­ρον της στις απαρ­χές της, δί­νο­ντας ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση στη δρά­ση του Ray Johnson, πρω­τερ­γά­τη αυ­τού του καλ­λι­τε­χνι­κού ρεύ­μα­τος. Τα γρα­φό­με­νά της εί­ναι πο­λύ χρή­σι­μα για τις απαρ­χές, δεν δί­νο­νται όμως πλη­ρο­φο­ρί­ες για την ελ­λη­νι­κή πο­ρεία της τα­χυ­δρο­μι­κής (επι­στο­λι­κής) τέ­χνης. Όσο για την με­τα­μόρ­φω­σή της σε σύγ­χρο­νη μορ­φή υπό­στα­σης μέ­σω του δια­δι­κτύ­ου, οι ανα­φο­ρές της εί­ναι πο­λύ σύ­ντο­μες. ( https://​www.​har​tism​ag.​gr/​hartis-​32/​eik​asti​ka/​h-​epi​stol​ikh-​texnh-​mail-​art ).

Γ. Κα­τ’ αρ­χάς, στη δε­κα­ε­τία του ᾽70, όταν άρ­χι­σαν οι Έλ­λη­νες καλ­λι­τέ­χνες και ποι­η­τές να συμ­με­τέ­χουν ενερ­γώς στα διά­φο­ρα προ­τάγ­μα­τα (projects), η έμ­φα­ση δό­θη­κε στο «τα­χυ­δρο­μείο» ως μη­χα­νι­σμό και ως υλι­κό δί­κτυο για τη δια­σπο­ρά των καλ­λι­τε­χνι­κών έρ­γων και όχι στα δια­κι­νού­με­να αντι­κεί­με­να (π.χ. επι­στο­λές). Σ’ αυ­τό το πνεύ­μα η ελ­λη­νι­κή με­τά­φρα­ση της mail art ως τα­χυ­δρο­μι­κής τέ­χνης έθε­τε τον τό­νο στο δί­κτυο – βλ. πιο κά­τω για την ση­μα­σία αυ­τής της επι­λο­γής. Όσο για την ελ­λη­νι­κή πα­ρα­γω­γή, καλ­λι­τέ­χνες από το 1970 και με­τά έχουν δεί­ξει μια συ­νε­χή και συ­νε­πή πα­ρου­σία (ΜΙΤ- Μη­τρό­που­λος, Σο­φία Μαρ­τί­νου, Μι­χα­ήλ Μή­τρας κ.ά.), επί­σης υπάρ­χουν αρ­χεία καλ­λι­τε­χνών (π.χ. Κω­στής Τρια­ντα­φύλ­λου/ Costis, δα/δα www.​dag​rafi​otis.​com , Ομά­δα Οπτι­κής Ποί­η­σης, Αλε­ξάν­δρα Κα­τσιά­νη, Θα­νά­σης Χον­δρός, κ.ά.), όπως και αρ­χεία πό­λε­ων (Λά­ρι­σα, Ελασ­σό­να κ.ά.). Τέ­λος έχουν γί­νει εκ­θέ­σεις και δρά­σεις ως συν­δυα­σμοί τα­χυ­δρο­μι­κής τέ­χνης και «οπτι­κής ποί­η­σης» με την επι­μέ­λεια των Giuliano Serafini, Δρ. Λέ­νας Κοκ­κή­νη κ.ά. Οι ανα­φο­ρές αυ­τές έχουν εν­δει­κτι­κό χα­ρα­κτή­ρα και δεν εξα­ντλούν την κα­τα­γρα­φή των πολ­λα­πλών πρω­το­βου­λιών στο χώ­ρο της τα­χυ­δρο­μι­κής τέ­χνης. Ενα­πο­μέ­νει ωστό­σο να γί­νει και για την ελ­λη­νι­κή πε­ρί­πτω­ση μια συ­στη­μα­τι­κή ιστο­ρι­κή έρευ­να για την υπό­θε­ση τα­χυ­δρο­μι­κή τέ­χνη και τις πολ­λα­πλές δια­συν­δέ­σεις της με πρω­το­βου­λί­ες στον διε­θνή ορί­ζο­ντα.

Δ. Τούρ­κοι επι­με­λη­τές από την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη προ­σκα­λούν καλ­λι­τέ­χνες και ποι­η­τές απ’ όλο τον κό­σμο να συμ­με­τά­σχουν στη «2η Διε­θνή Έκ­θε­ση Τα­χυ­δρο­μι­κής Τέ­χνης» που θα γί­νει το φθι­νό­πω­ρο του 2021. Το θέ­μα της φε­τι­νής διορ­γά­νω­σης εί­ναι η «Δια­δι­κτυα­κή Κοι­νω­νία» (Network Society). Ζη­τούν δη­λα­δή από τους πι­θα­νούς συμ­με­τέ­χο­ντες να ετοι­μά­σουν τα έρ­γα τους και να τα απο­στεί­λουν με το τα­χυ­δρο­μείο και μό­νο. Τα υλι­κά και οι τε­χνι­κές βρί­σκο­νται στην κρί­ση και την επι­λο­γή των συμ­με­τε­χό­ντων, όπως επί­σης και η μορ­φή της απο­στο­λής : φά­κε­λος, κου­τί, ει­δι­κή συ­σκευα­σία κ ά. Πά­ντο­τε όμως με το τα­χυ­δρο­μείο. Όλα τα έρ­γα θα γί­νο­νται δε­κτά.

André Rober, Σφραγίδα ταχυδρομικής τέχνης (2021)
André Rober, Σφραγίδα ταχυδρομικής τέχνης (2021)
2. Διερωτήσεις



Από τα προη­γού­με­να γε­γο­νό­τα ανα­δύ­ο­νται τα ερω­τή­μα­τα: Για ποιο λό­γο αξί­ζει να ασχο­λη­θού­με σή­με­ρα με την mail art; Υπήρ­ξε ένα καλ­λι­τε­χνι­κό ρεύ­μα που έκλει­σε τον κύ­κλο του; Μή­πως το δια­δί­κτυο απο­τε­λεί μια ευ­και­ρία για μια δεύ­τε­ρη ζωή της τα­χυ­δρο­μι­κής τέ­χνης, πα­ρό­μοια με αυ­τή του προη­γού­με­νου αιώ­να αλ­λά σε πλή­ρη με­τα­μόρ­φω­ση ή ανα­νέ­ω­ση;
Για το πρώ­το ερώ­τη­μα η απά­ντη­ση εί­ναι εύ­κο­λη και άμε­ση: η τα­χυ­δρο­μι­κή τέ­χνη στη­ρί­χτη­κε στην έν­νοια του δι­κτύ­ου, το διε­θνές δί­κτυο των εθνι­κών τα­χυ­δρο­μεί­ων, το δί­κτυο των καλ­λι­τε­χνών σε πα­γκό­σμια κλί­μα­κα και τη δια­σύν­δε­σή τους με κοι­νω­νι­κά δί­κτυα (π.χ. σχο­λεία, πο­λι­τι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις, κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα κ.ά.) πέ­ρα από την αγο­ρά της τέ­χνης και τους λοι­πούς καλ­λι­τε­χνι­κούς θε­σμούς. Στην ου­σία, η τα­χυ­δρο­μι­κή τέ­χνη προ­έ­βλε­ψε και προ­ε­τοί­μα­σε το τε­χνο­λο­γι­κό επί­τευγ­μα του δια­δι­κτύ­ου, πέ­ρα από τις θε­τι­κές και αρ­νη­τι­κές επι­πτώ­σεις του στην ατο­μι­κή και συλ­λο­γι­κή ζωή, εί­δε μα­κριά και προ­ε­τοί­μα­σε το μέλ­λον. Της αξί­ζει λοι­πόν ένα πα­ρά­ση­μο για την καλ­λι­τε­χνι­κή της διο­ρα­τι­κό­τη­τα!
Ως προς τις άλ­λες ερω­τή­σεις, ο ακό­λου­θος προ­βλη­μα­τι­σμός τις ανα­κε­φα­λαιώ­νει. Ανή­κει η τα­χυ­δρο­μι­κή τέ­χνη στο πα­ρελ­θόν και το μό­νο που απο­μέ­νει εί­ναι η επι­στη­μο­νι­κή κα­τα­γρα­φή της πο­λι­τι­στι­κής ιδιο­τυ­πί­ας της; Με μια άλ­λη έκ­φρα­ση, δεν στέλ­νο­νται συ­χνά πιά επι­στο­λές-προ­σκλή­σεις σε καλ­λι­τέ­χνες και ποι­η­τές για να ετοι­μά­σουν τα έρ­γα τους και να τα στεί­λουν τα­χυ­δρο­μι­κώς στον «καλ­λι­τέ­χνη» ή την καλ­λι­τε­χνι­κή ομά­δα που στη συ­νέ­χεια θα τα εκ­θέ­σει σε ει­δι­κούς χώ­ρους για μια ποι­κι­λία θε­α­τών – θαυ­μα­στών /τριών. Κα­τά κά­ποιο τρό­πο, το «e-mail» έχει σχε­δόν «σκο­τώ­σει» τη mail art. Βέ­βαια, η επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να που έχει ήδη αρ­χί­σει να γί­νε­ται με σο­βα­ρό­τη­τα και συ­νέ­πεια σί­γου­ρα θα ανα­δεί­ξει τη θε­μα­το­λο­γία, τα υλι­κά, τις τε­χνι­κές κα­τα­σκευ­ής των έρ­γων, τη ση­μα­σία της γρα­φής, της ζω­γρα­φι­κής, των συ­νει­κό­νων (collages), τις μορ­φές της σύ­μπλε­ξης λέ­ξε­ων και ει­κό­νων ή λό­γου και ει­κά­σμα­τος (discours, figure).
Ίσως τώ­ρα που η αγο­ρά τέ­χνης δια­κρί­νε­ται από από­το­μες με­ταλ­λά­ξεις (έλεγ­χος της αγο­ράς τέ­χνης σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο, τι­μές έρ­γων του πα­ρελ­θό­ντος με απο­χρώ­σεις «financial bubbles» , εν­σω­μά­τω­ση της τέ­χνης σε οι­κο­νο­μι­κά παί­γνια και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές πι­ρου­έ­τες κ.ά.), η τα­χυ­δρο­μι­κή τέ­χνη μοιά­ζει με ένα αθώο παι­χνί­δι με­τα­ξύ καλ­λι­τε­χνών στο όνο­μα της αγνό­τη­τας της τέ­χνης και της δύ­να­μης του ευ­τε­λούς και του στοι­χειώ­δους ως αι­σθη­τι­κών επι­λο­γών.

Αφίσα από την έκθεση Mail Art του Ταχυδρομικού Μουσείου της Βέρνης (Ελβετία, 1994) Ταχυδρομικό Μουσείο
Αφίσα από την έκθεση Mail Art του Ταχυδρομικού Μουσείου της Βέρνης (Ελβετία, 1994) Ταχυδρομικό Μουσείο
3. Προοπτικές

Ποιος θα πί­στευε στο τέ­λος της δε­κα­ε­τί­ας του 60 ΄και στις αρ­χές του 70 ότι η τα­χυ­δρο­μι­κή τέ­χνη θα καλ­λιερ­γού­σε (αυ­τό­νο­μα από τους επι­στή­μο­νες και τους στρα­τιω­τι­κούς) το σπό­ρο που θα έδι­νε στην πρά­ξη το δια­δί­κτυο και τις συ­να­φείς με αυ­τό τε­χνο­λο­γί­ες; Σε αυ­τό το πνεύ­μα εί­ναι δύ­σκο­λο να προ­βλέ­ψει κα­νείς αν εν τέ­λει το δια­δί­κτυο θα δώ­σει την ευ­και­ρία να ανα­δυ­θεί μια «υπερ-τα­χυ-δρο­μι­κή» τέ­χνη. Εί­ναι σα­φές ότι εί­ναι απα­ραί­τη­το αυ­τή η νέα τέ­χνη να μη χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το δια­δί­κτυο απλά ως μέ­σο διο­χέ­τευ­σης μη­νυ­μά­των (λό­γου/ει­κό­νας/ήχου) αλ­λά να θέ­σει εύ­ρω­στα και έγκυ­ρα ερω­τή­μα­τα για την ιστο­ρι­κο-πο­λι­τι­στι­κή αυ­θαι­ρε­σία των κα­τά τα άλ­λα πα­νί­σχυ­ρων μέ­σων τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ας. Η ευ­κο­λία στη χρή­ση κρύ­βει την πο­λυ­πλο­κό­τη­τα και τη συν­θε­τό­τη­τα των εμπλε­κό­με­νων τε­χνο­λο­γι­κών συ­στη­μά­των. Αν εί­ναι να υπάρ­ξει μια νέα μορ­φή τέ­χνης σύμ­φω­να με την προ­α­να­φε­ρό­με­νη πα­ρα­δο­χή, οι καλ­λι­τέ­χνες και οι ποι­η­τές θα πρέ­πει να ανα­τα­ρά­ξουν έντο­να τα θε­μέ­λια αυ­τού του με­γα-συ­στή­μα­τος. Βέ­βαια, πα­ρα­μέ­νει και η επι­λο­γή να προ­τρέ­ξουν στις τε­χνο­λο­γι­κές λύ­σεις μιας άλ­λης επο­χής, χω­ρίς δια­κιν­δύ­νευ­ση και με το απέ­ριτ­το της οι­κεί­ας λύ­σης.

Ευχαριστίες στον Γιάννη Ρηγάδη και στην Michèle Valley για το σχολιασμό τους στο κείμενο.


Η Ταχυδρομική Τέχνη  ως πολιτικό όπλο: Ο Clemente Padin (Ουρουγουάη). Καλλιτέχνης, επιμελητής , επιτελεστής, ποιητής, μελετητής της ταχυδρομικής τέχνης. Στη διάρκεια της φυλάκισής του από το δικτατορικό καθεστώς χρησιμοποίησε τις εξωτερικές επιφάνειες των φακέλων με σημειολογική  τακτική, προκειμένου να στείλει τα τα πολιτικά  μηνύματα του. Το περιεχόμενο των επιστολών δεν μεταφέρει σχεδόν τίποτα καθώς περνούν από την  λογοκρισία της φυλακής
Η Ταχυδρομική Τέχνη ως πολιτικό όπλο: Ο Clemente Padin (Ουρουγουάη). Καλλιτέχνης, επιμελητής , επιτελεστής, ποιητής, μελετητής της ταχυδρομικής τέχνης. Στη διάρκεια της φυλάκισής του από το δικτατορικό καθεστώς χρησιμοποίησε τις εξωτερικές επιφάνειες των φακέλων με σημειολογική τακτική, προκειμένου να στείλει τα τα πολιτικά μηνύματα του. Το περιεχόμενο των επιστολών δεν μεταφέρει σχεδόν τίποτα καθώς περνούν από την λογοκρισία της φυλακής
ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: