Το μαύρο μαργαριτάρι της Τυπογραφίας

«FMR»: «Ένα περιοδικό για το οποίο θα μιλάνε στο μέλλον». «Κάθε τεύχος είναι σαν επίσκεψη σ’ ένα παράξενο μουσείο»


——————

Το 1982 ο Ρίτσι με τη σύζυγό του Λάουρα Kαζάλι κι ένα εκλεκτό επιτελείο συνεργατών ξεκινά το FMR, το περιοδικό που αποκάλεσε ο Φελίνι «Το μαύρο μαργαριτάρι» (33 x 23 εκ., με 128 σσ. σε χαρτί 130 γρ. Κυκλοφόρησε μέχρι το 2009, αρχικά ως μηνιαίο και αργότερα διμηνιαίο). «Ένα περιοδικό για το οποίο θα μιλάνε στο μέλλον», είχε δηλώσει ο ίδιος. «Κάθε τεύχος είναι σαν επίσκεψη σ’ ένα παράξενο μουσείο», έχουν πει. Σήμερα όλα τα τεύχη αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα.

FMR, τεύχη FMR1 FMR 3 FMR 12 Fmr20 Fmr23 FMR 27 FMR 32 Fmr33 FMR 36 Fmr37 FMR 42 FMR 43 Fmr45 FMR 57 Fmr59 FMR 130 Fmr159 FMR, τεύχη FMR, διαφημιστικό

 

 


Με κάθε τεύχος κυκλοφορούσε (δωρεάν) κι ένας εύχρηστος οδηγός μικρού σχήματος με τις σημαντικότερες εικαστικές εκδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

FMR Guide1991 FMR Guide1993 FMR Guide01994 2 FMR Guide1994 FMR Guide01995 FMR Guide01997 FMR Guide1999 1 FMR Guide1999

 

 


Εξέδωσε επίσης τη «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» (La Biblioteca Blu: Lbb), μια ιδιαίτερα καλαίσθητη σειρά αλλόκοτων, συνήθως, λογοτεχνικών κειμένων :

Lbb 1 Lbb 2 Lbb 3 Lbb 4 Lbb 5 Lbb 6 Lbb 7 Lbb 8 Lbb 9 Lbb 10 Lbb 11 Lbb 12 Lbb 13 Lbb 14

 

 


Παράλληλα, ο Ρίτσι εξέδωσε διάφορες εξαιρετικές σειρές με λευκώματα Τέχνης (πάντα με μαύρα, μεταξωτά πανιά στα εξώφυλλα), με λαμπρές φωτογραφήσεις, βιβλία επικεντρωμένα στις λεπτομέρειες που κρύβουν τα ποικίλα καλλιτεχνήματα των ιταλικών πόλεων (βλ. π.χ. εδώ), μονογραφίες ζωγράφων και αλλόκοτων καλλιτεχνών παρουσιασμένες από σημαντικότατους συγγραφείς: Έκο, Ρολάν Μπαρτ, Κορτάσαρ, Καλβίνο (βλ. π.χ. το κείμενο του Καλβίνο για τον Σεραφινιανό Κώδικα στον Χάρτη#20).

FMR box ART ART 2 ART I V ART VII Atti degli Apostoli Beato de Liebana Boldini Candido Lopez Cavaliere Calvino CODEX SERAPHINIANUS τόμ. I CODEX SERAPHINIANUS τόμ. II El fayyum Erte Finimondi I Turchi I vangeli Ii Tesoro Il congresso del mondo Il Disertore Isadora Duncan La Cina La citta dell amore Larkin Libro de las Ruinas1974 Libro delle visioni Ligabue Mogol Morris Hirshfield Oltremare Qajar Savinio Storie Prodigiose Tamara de Lempicka Tarocchi Utopies amoureuses Zotl

 

 


Το 1984, ο Ρίτσι άρχισε την έκδοση του Κοs, ενός άλλου περιοδικού ανάλογου σχήματος και ποιότητας με το FMR, που επικεντρωνόταν στην αισθητική απεικόνισης των επιστημών. Την ίδια χρονιά, με τη βοήθεια της Τζάκι Κένεντι, το FMR κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και ο εκδοτικός οίκος του Ρίτσι αποκτά ισχυρούς επενδυτές και νέες, παγκόσμιες διαστάσεις.

Kos0 Kos3 Kos4 Kos9 Kos21 Kos30

 

 


Παράλληλα, ο Ρίτσι άσκησε τη γραφιστική, σχεδιάζοντας εξώφυλλα βιβλίων, εμπορικούς λογότυπους, διαφημιστικές καταχωρήσεις, αφίσες κλπ.

Λογότυπος και διαφημιστική εκστρατεία του Ρίτσι για εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών (1965) Εξώφυλλα του Ρίτσι για τη σειρά «Αριστουργήματα της Φανταστικής Λογοτεχνίας» των εκδόσεων Μπομπιάνι Λογότυποι σχεδιασμένοι από τον Ρίτσι Λογότυποι του Ρίτσι (από αριστερά) για τράπεζα (1979), για το Εμπορικό Επιμελητήριο της Πάρμας (1979) και για τα Ιταλικά Ταχυδρομεία (1993). Μακέτες του Ρίτσι για αεροπορικά εισιτήρια και ανάλογες αφίσες της Αlitalia Φάκελος και κουτί για βιβλία των εκδόσεων Ρίτσι

 

 


Προκειμένου να πραγματοποιήσει το νέο του όραμα, τον μεγαλύτερο Λαβύρινθο του κόσμου, πούλησε το 2004 τις εκδόσεις και το περιοδικό στη Μαριλένα Φεράρι (Αrte΄) η οποία, το 2007 κυκλοφόρησε για δύο χρόνια τη «λευκή» εκδοχή του περιοδικού, το FMR bianca, με διαφορετικό σχήμα, παραλλαγμένο λογότυπο και προσανατολισμένο στη σύγχρονη τέχνη.

Το μαύρο μαργαριτάρι της Τυπογραφίας
Το μαύρο μαργαριτάρι της Τυπογραφίας
Το μαύρο μαργαριτάρι της Τυπογραφίας

Μετά το θάνατο της Φεράρι (2012) ο Ρίτσι ξαναγόρασε τα δικαιώματα, σκοπεύοντας να ξαναβγάλει το περιοδικό αν και, στο μεταξύ, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Pier Carlo Bontempi είχε αφοσιωθεί στην κατασκευή του πιο μεγάλου φυτικού λαβύρινθου στον κόσμο, στο πνεύμα του Μπόρχες διαρκώς. Ο λαβύρινθος βρίσκεται στο Φοντανελάτο, κοντά στην Πάρμα, και άνοιξε για το κοινό το 2015. [ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ]

Το μαύρο μαργαριτάρι της Τυπογραφίας
Το μαύρο μαργαριτάρι της Τυπογραφίας
Το μαύρο μαργαριτάρι της Τυπογραφίας


Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, ο Φράνκο Μαρία Ρίτσι χάθηκε στο λαβύρινθο για πάντα.

Το μαύρο μαργαριτάρι της Τυπογραφίας
ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: